Røyketelefonen legges ned

F16-11-148.eps

Foto: Yay Images

Etter 20 år er det slutt på Røyketelefonen hvor tobakkssluttere kunne ringe Helsedirektoratet og få veiledning, chaten på Slutta.no legges også ned. Resten av Slutta.no, Slutta-appen og Slutta på Facebook lever videre.

- De seneste årene har vi sett en klar tendens til at folk velger å bruke digitale verktøy, som Slutta-appen, når de skal slutte å røyke eller snuse. Avviklingen av veiledningstjenesten på telefon og chat er et naturlig resultat av dette, sier divisjonsdirektør Linda Granlund.

Røyketelefonen åpnet i 1996, og fylte 20 år på verdens tobakksfrie dag i år. De første 10 årene var Røyketelefonen svært populær, og hadde nesten 20 000 innringere i toppåret 2003. De siste årene har under 5 000 ringt Røyketelefonen årlig.

- Siden starten har vi gjennomført nærmere 200 000 samtaler med folk som ønsker å slutte å røyke eller snuse. Det er flott å tenke på at telefontjenesten over så lang tid har bidratt til at mange har sluttet å røyke, sier Linda Granlund.

Slutta-appen er nå det mest populære verktøyet til de som vil slutte å røyke eller snuse. Med over 450 000 nedlastninger, er Slutta-appen en av de mest suksessfulle helseappene i Norge.

- Det er fortsatt mange som røyker i Norge, og vi skal ikke slutte med å hjelpe folk å slutte å røyke. Slutta-appen videreutvikles og kommer i ny oppdatert versjon på nyåret, og vi skal fortsette med å ha god informasjon på slutta.no og Facebook, sier Linda Granlund.

- Vi anbefaler også alle som ønsker personlig veiledning eller oppfølging å ta kontakt med fastlegen sin eller den lokale frisklivssentralen. De kan gi gode råd og motivasjon til stumpe røyken eller kaste snusen for godt. Det viktigste er å gjøre et forsøk, sier Linda Granlund.