Er smokken giftig?

F16-11-147.eps

Foto: Yay Images

Bisphenol A (BPA) er et syntetisk stoff som er en del av en lang rekke plastprodukter. Innen odontologien kan BPA forekomme som forurensning i blant annet komposittfyllinger, fissurforseglingsmaterialer, brackets og retensjonsapparatur, skriver det danske Tandlægebladet.

Biologisk sett er BPA et endokrint forstyrrende stoff med østradiollignende virkning og i USA, Canada og EU er stoffet deklarert som toksisk. Mange nybakte foreldre er derfor bekymret for om plastproduktene som deres småbarn sutter på eller drikker av kan avgi BPA.

I en ny kanadisk in vitro-undersøkelse har man målt avgivningen av BPA i et spyttlignende miljø under samme temperatur som i munnen. Målingene ble foretatt gjennom 14 dager på 10 ulike produkter som man har i munnen over lengre tid: tannbeskyttere, blekeskinner, smokker og tåteflasker. Kun ett av produktene, en flaskesmokk av silikon, avga BPA, og i dette tilfellet lå den avgitte mengden under den fastsatte faregrensen. Forfatterne understreker at inntaket av BPA skal reduseres mest mulig og de anbefaler barneforeldre å bare kjøpe smokker og tåteflasker som er merket som BPA-frie.

Kilde: Sharma R, Kotyk MW, Wilthsire WA. An investigation into bisphenol A leaching from materials used intraorally. JADA 2016; 147: 545 - 50.