God jul

EllenB-Leder-2016.eps

Foto: Kristin Witberg

Jul i en urolig tid» var tittelen på min leder for et år siden. Hva skal jeg si nå, da?

Den gangen var flyktningkrisen bakgrunnen for mitt valg av tittel. Saken var høyt oppe på dagsordenen, og i nyhetsbildet hele tiden. Nå er situasjonen om mulig enda verre, med enda flere flyktninger som befinner seg i en enda mer fastlåst situasjon enn for et år siden, og nesten ingen som snakker om det lenger. Vi får likevel med oss at aldersbestemmelse av unge mennesker, for å avgjøre om de skal sendes ut av landet eller ikke, ikke er uproblematisk – og at det odontologiske fagmiljøet bidrar med røntgenundersøkelser som tillegges stor vekt, selv om metodens kvalitet trekkes i tvil.

Nå er det den kommende presidenten i USA som skaper overskrifter, sammen med politisk uro og ulike valg flere steder i Europa. Og akkurat nå høyesterettsforhandlingene om hvem som skal bestemme gangen i Storbritannias utmelding av EU, regjeringen eller parlamentet.

Her i landet har regjeringen og støttepartiene, etter mye om og men, akkurat fått til et statsbudsjettforlik. En gledelig nyhet for oss i fagpressen er at inkludert i avtalen mellom regjeringen og støttepartiene ligger at det digitale momsfritaket må utvides til å gjelde også fag- og nisjemedienes digitale journalistikk. Dette fikk Venstre og Krf gjennomslag for gjennom budsjettforhandlingene, og regjeringen skal komme tilbake med forslag om MVA-fritak for all digital journalistikk i revidert nasjonalbudsjett til våren, heter det. Så nå krysser vi fingrene for at det blir slik. Det har hele veien vært fagpressens argumentasjon at fagpressemedier også er nyhetsmedier på sine felt, og at momsfritaket som gjelder nyhetsmediene derav også må gjelde fagpressen. Logisk sett er det vanskelig å forstå at vi hele tiden har hatt momsfritak for det vi publiserer på papir, mens det nylig ble laget andre regler for digitale utgaver. Nå ser det ut som om dette har fått en god løsning. Seieren er ikke i havn, men den er i sikte.

Også i tannlege-Norge går det mot en spennende vinter og vår, og en prosess som vil føre til et lovforslag nærmere sommeren - som igjen vil lede til Stortingets avgjørelse om Den offentlige tannhelsetjenesten flyttes til kommunen, eller ikke.

Her i Tidende avslutter vi dette året med ekstra mye lesestoff, som vi håper leserne vil sette pris på. Kanskje det blir tid til en ekstra dose faglig oppdatering, selv om det er juleferie - eller nettopp derfor. For den som er interessert oppsummerer vi landsmøtet i Stavanger som fant sted tidlig i november, med mange små og store reportasjer fra fagprogrammet, og fra Nordental. Og vi har flere vitenskapelige artikler enn det som er vanlig. Vi har fått anledning til å sekundærpublisere en serie med nylig publiserte artikler fra det danske Tandlægebladet, om temaet materialer, som også bør være høyst relevante for norske tannleger.

Jeg begynte denne lederen ute i den store verden, og endte gradvis i det små. Jeg vil ikke glemme det som skjer ute, og jeg tror det er nødvendig å gå inn for å leve så godt jeg kan, der jeg er. Med omtanke for mine nærmeste og de jeg har nær meg, og møter i min hverdag og i mitt arbeid. Det er banalt, jeg vet det - og det er helt sant.

Jeg vil ønske alle Tidendes lesere en god og fredelig jul og takke for året som er gått.

Ellen BeateDyvi