Vårvisse ting

EllenBeate-Sommer2015.eps

Våren er komet, og flere av vårens faste ting er allerede unnagjort i NTF. Disse omtales i denne utgaven av Tidende.

Lønnsoppgjør er en slik ting, og til det hører den årlige NTFs tariffkonferanse, som samlet tillitsvalgte fra offentlig sektor andre uken i mars. I år er det hovedoppgjør, det vil si at ikke bare lønn men også hovedtariffavtalene skal forhandles om. Og det går mot et moderat oppgjør, hører vi. Kanskje et nulloppgjør for mange grupper. Det vil si ingen økning i kjøpekraften.

Offentlig ansatte tannleger har hatt mange gode lønnsoppgjør i nokså nær fortid, og det begynner å bli en liten stund siden. De siste årene har vært mer beskjedne. Noe som mest sannsynlig også henger sammen med situasjonen på arbeidsmarkedet. Det er ikke lenger så stor etterspørsel etter tannleger. De fleste stillinger i Den offentlige tannhelsetjenesten er besatt, over hele landet. NTFs tillitsvalgte går til årets lønns- og tarifforhandlinger med målsetting om å oppnå god lønnsvekst samt å beholde særaldersgrensen. I år rettes en særlig oppmerksomhet mot vitenskapelig statsansatte tannleger ved lærestedene, mye fordi lærestedene opplever at kompetansesentrene konkurrerer om den samme arbeidskraften, og tilbyr høyere lønn. Dette kan de fordi de har en friere markedsbasert lønnsdannelse, for så vidt på samme måte som i fylkeskommunen, men, i hvert fall foreløpig, med en løsere tilknytning til eierne.

Arbeidsmarkedssituasjonen, for både privatpraktiserende og offentlig ansatte, var også et av hovedtemaene på en annen `vårviss' begivenhet i NTF, forum for tillitsvalgte i begynnelsen av mars. Som tidligere nevnt derfra er det mange spørsmål som står ubesvart for norske tannleger, og i foreningen. Forum for tillitsvalgte var først og fremst ment å rette blikket innover denne gangen, for å se om NTF har den organiseringen foreningen trenger for å løse dagens og fremtidens oppgaver. Forumet fikk frem veldig mange spørsmål, og ikke like mange svar.

Et tredje vårtegn i NTF er Holmenkollsymposiet, som denne gangen dreide seg om diagnostikk, klinikk og radiologi for allmennpraktikeren. Tidende var en snartur innom der også.

Sist men ikke minst har NTFs ledelse hatt sitt årlige og vårlige møte med Stortingets helse- og omsorgskomité. Derfra har vi fått høre at det er blitt sagt at det ikke kommer en ny særlov for tannhelsetjenesten, for dem som har ventet på den. Det vil si at det som angår tannhelse vil bli innlemmet i den delen av lovverket som omhandler helsetjenester og pasientrettigheter. For øvrig fikk NTF nok en gang lagt frem sitt syn på blant annet kommunereformen.

Tidende har vært i Stockholm og snakket med hovedsekretæren for evalueringen som nylig er gjennomført av den store tannhelsereformen i Sverige, som ble gjennomført i 2008. En av konklusjonene er at det er blitt billigere enn antatt å innføre et allment tilskudd til tannbehandling til alle innbyggere, samt beskyttelse mot høyere kostnader til tannbehandling enn tre tusen kroner i året. Grunnen til dette er at det er en god del innbyggere som ikke benytter tilbudet. Hovedanbefalingene til utredningen er for øvrig at det satses mer på informasjon og rådgivning til pasientene. De som har evaluert råder den svenske regjeringen til å fatte vedtak som kan bidra til å få et bedre fungerende tannhelsemarked, der maktbalansen mellom pasient og behandler jevnes ut. Det anbefales blant annet at privatpraktiserende tannleger skal bli pliktige til å gi prisinformasjon, og det er ønsket at pasientene skal bli mer både pris- og kvalitetsbevisste i sitt valg av tannlege.

Likt og ulikt altså, både i Norge og Sverige, og her i Tidende.

Ellen BeateDyvi