Spør advokaten
NTFs advokater får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som kan sendes til redaksjonen.
Pensjonsalder i Den offentlige tannhelsetjenesten
Jeg arbeider i den offentlige tannhelsetjenesten, fyller 65 år i løpet av høsten og har fått beskjed av min arbeidsgiver om at jeg må slutte i jobben og ta ut pensjon. Må jeg det? jeg trodde at man kunne fortsette til man var 70 år, eller i hvert fall til man er 67 år?
Svar: Ja du må nok gå av med pensjon. Tannleger i offentlig tjeneste har en øvre aldergrense for utøvelse av yrket og den er 65 år. Første månedsskifte etter at aldergrensen er nådd plikter du å fratre uten at oppsigelse gis, men du har krav på et skriftlig varsel seks måneder før fratreden.
Aldergrensen er hjemlet i lov om aldergrenser og er begrunnet i at det å være tannlege i den offentlige tannhelsetjenesten, med de krevende pasientgruppene man der har, er uvanlig fysisk og psykisk belastende og stiller spesielle krav til egenskaper som normalt blir svekket med alderen før fylte 70 år.
Det finnes unntak, for det første kan arbeidstakere som ikke har opptjent fulle pensjonsrettigheter (30 års tjeneste) etter hovedtariffavtalen i kommunalt avtaleområde fortsette i stillingen til fylte 67 år. Her har arbeidstaker en rettighet arbeidsgiver må innfri dersom arbeidstaker ønsker det.
For det andre kan arbeidsgiver etter egen beslutning la arbeidstaker fortsette i stillingen utover aldergrensen. For eksempel for ett år av gangen, dog ikke utover fem år (70 år). I dette tilfelle er det opp til arbeidsgiver å vurdere og bestemme, det er med andre ord ingen rettighet for arbeidstaker.