Sammen er vi sterke!
Når dere leser dette, er NTFs uttalelse til høringsnotatet «Oppfølging av Primærhelsetjenestemeldingen og Oppgavemeldingen mv.» et avsluttet kapittel.
Men i skrivende stund står vi midt oppi den mest utfordrende og intense perioden foreningen har vært i på mange, mange år. Den foreslåtte flyttingen av Den offentlige tannhelsetjenesten til kommunen og flere av de andre forslagene departementet har lagt frem, vil kunne få store og uante konsekvenser for hele tannhelsetjenesten, og dermed for tannhelsetilbudet til befolkningen.
Det er en stor svakhet ved høringsnotatet at det mangler faglig begrunnelse for svært mange av de forslagene som fremsettes, og at konsekvensene av disse endringene først skal utredes etter at endringene er vedtatt.
NTF hadde forventet at slike endringsforslag var basert på kunnskap og forskning, og at departementet i forkant hadde gjort grundige utredninger for å sikre gode tannhelsetjenester for befolkningen også i fremtiden. Men det er altså ikke gjort, og det er ganske oppsiktsvekkende. Vi er derfor meget kritiske til svært mye av det som er foreslått i høringsnotatet.
Målet må etter vår mening være å sikre en tannhelsetjeneste med tannleger med relevant, forskningsbasert kompetanse, samt spesialisttannleger, universiteter og kompetansesentre med høy kompetanse i spesialiserte støttefunksjoner som sammen bidrar til en god tannhelse i befolkningen.
NTF er følgelig i en meget utfordrende posisjon som forening. Hovedstyret har sett det som viktig å involvere lokal- og spesialistforeningene samt de sentrale utvalgene for begge sektorer aktivt i arbeidet. Vi har derfor arrangert flere samlinger hvor høringsnotatet har vært diskutert inngående.
Vi har også tatt initiativ til en tett dialog med en rekke andre parter med relasjon til tannhelsetjenesten. Og heldigvis får vi nå igjen for det som i mange år har vært en viktig satsing, nemlig det å bygge relasjoner til og nettverk med relevante samarbeidspartnere.
I denne prosessen har det vært helt naturlig å ha dialogmøter med de andre fagforeningene i tannhelsetjenesten, altså Parat, Fagforbundet og Norsk Tannpleierforening. Det har også vært svært viktig å ha god kontakt med fylkestannlegene, og NTF har hatt flere møter med fylkestannlegens arbeidsutvalg. I tillegg har vi hatt møter med den øverste ledelsen i KS, slik at de skal være godt informert både om høringsnotatet, konsekvensene av foreslåtte endringer samt våre vurderinger. Dessuten har det vært svært fruktbart å ha en god dialog med de odontologiske fagmiljøene på universitetene.
Så skal vi selvfølgelig ikke glemme at vi er en del av et større fellesskap gjennom Akademikerne. Støtte derfra er viktig. Akademikerne mener lite om tannhelsepolitikk, men vi samarbeider om de overordnede problemstillingene. Også Legeforeningen har sterke innvendinger mot høringsnotatet på det som gjelder deres fagområde, så her har vi funnet sammen om felles innsigelser.
Samarbeid og dialog gjør oss sterkere, og flere høringssvar som peker i samme retning, vil gi oss mer gjennomslagskraft og større mulighet for påvirkning. I skrivende stund er vi som nevnt fortsatt i prosessen, men de diskusjonene vi har hatt med andre gjør meg trygg på at mange deler vårt syn i denne saken. Det blir viktig i arbeidet fremover. For vi er på ingen måte ferdige når svaret leveres. Da starter neste fase; påvirkningsarbeidet mot myndighetene og politikerne. Og denne fasen varer helt frem til Stortinget skal behandle saken våren 2017.
Det er en utfordrende periode vi nå står midt oppe i. Men det er når det blåser som mest at en ser hva en er laget av. Jeg er stolt av at vi står sammen som en sterk forening! I møtet med tillitsvalgte har alle evnet å se de store linjene og holde fokus på tannhelsetjenestens fremtid og på pasientens beste. Det har imponert meg!
Det er mange som fortjener en stor takk for innsatsen i dette arbeidet! Lokal- og spesialistforeningene har bidratt med viktig informasjon, konstruktive diskusjoner og gode innspill. De vil også levere egne høringssvar. Vi har fått innspill fra medlemmer. Sekretariatet har vært fantastiske - mange har arbeidet natt og dag, mens andre har holdt den daglige driften i gang slik at en del av oss har kunnet bruke alle kreftene på høringen.
Sammen har vi vist at NTF er en samlet og sterk forening som takler tøffe perioder og tar utfordringer på strak arm.
Så gjenstår det å se hvordan dette ender. Vi har ingen garantier for at vi får gjennomslag for våre synspunkter. Men når beslutningen faller til sommeren neste år, kan vi uansett stå med rak rygg og si at vi gjorde vårt aller beste.
Takk for innsatsen!