NTFs ledermøte 2016:

Jobben fortsetter i 2017

NTFs ledermøte i Oslo 1. og 2. desember handlet mest om årets hovedsak, høringssaken i forbindelse med en mulig flytting av Den offentlige tannhelsetjenesten til kommunen, og om politisk påvirkning

F17-01-018.eps

NTFs ledermøte samler lederne i alle NTFs lokalforeninger og spesialistforeninger.

NTFs president Camilla Hansen Steinum redegjorde for arbeidet med og innholdet i NTFs høringssvar. Det ble påpekt at høringsnotatet var rotete med dårlig begrunnede forslag, og vanskelig å svare på. NTFs høringssvar er omfattende, men også samlet i 15 hovedpunkter. Det kan leses på www.tannlegeforeningen.no og på regjeringen.no, sammen med de andre svarene til høringen om Oppfølging av Primærhelsetjenestemeldingen og Oppgavemeldingen mv.

Veien videre

Erlend Fuglum fra First House ga NTFs ledermøte en innføring i hvordan påvirkningsarbeidet kan og bør fortsette fra NTFs side. Han understreket at forslagene til regjeringen bærer preg av at regjeringen er opptatt av å få gjennomført kommunereformen, inkludert å få fest mulig tjenester lagt til kommunalt nivå, mer enn at regjeringen er opptatt av å gjøre noe med, enn si forbedre, tannhelsetjenesten.

Rundt mars 2017 vil det ventelig komme en samleproposisjon fra regjeringen. Det vil si lovforslag. Lovforslagene vil komme som en stor pakke, der tannhelse bare er en liten del av det hele.

Stortingsbehandlingen av lovforslagene er ventet å finne sted i juni, og senest den tredje uken i juni.

Det som er viktig nå er å jobbe med politikerne på Stortinget, fordi det er disse som må påvirkes for at de igjen skal påvirke helsestatsråden som skal fremme forslagene. Det er altså mer hensiktsmessig å bearbeide medlemmer av helse- og omsorgskomiteen, og sekundært kommunal- og forvaltningskomiteen, fremfor statsrådene som skal fremme proposisjonen, selv om målet er å påvirke innholdet i proposisjonen. En statsråd som Bent Høie er nemlig svært opptatt av at han har forankring i Stortinget for det han vil fremme der. Hvis Høie får nok press fra Stortinget vil han lettere kunne si noe annet enn det embetsverket i eget departement foreslår, rett og slett fordi han må, fordi han trenger støtten i Stortinget.

F17-01-019.eps

NTFs president Camilla Hansen Steinum innledet blant annet om NTFs høringssvar i saken om flytting av tannhelsetjenesten til kommunen.

Derfor er oppgaven nå å engasjere de rette stortingspolitikerne slik at de forstår substansen i sakene, og dette må altså gjøres nå, før proposisjonen kommer. Å bearbeide stortingsrepresentantene til å stemme mot noe, altså etter at proposisjonen er lagt frem, med `feil' forslag, er ikke lett. Det gjelder å få stortingspolitikerne til å påvirke statsråden til å legge frem `de riktige' forslagene.

Erlend Fuglum gikk videre inn i detaljene, og foreslo hvilke politikere som skulle påvirkes først, og hvorfor.

Han argumenterte også for at det ikke er tidspunktet for å debattere saken i mediene nå. Mest fordi dette ikke er en sak som vil vekke opinionen. Og hvis noen politikere bestemmer seg for å si noe i mediene nå, er det vanskeligere for dem å ombestemme seg på et senere tidspunkt. Bordet fanger.

I januar og februar kan det være aktuelt for NTF å mobilisere lokalforeningene. Stortingspolitikere lytter når de får henvendelser fra egen valgkrets. Slike henvendelser må imidlertid oppleves som genuine henvendelser fra enkeltpersoner, og ikke som en kampanje.

Fuglum hadde mange råd å komme med når NTF skal fortsette sitt påvirkningsarbeid. NTF har allerede oppnådd å få helsepolitikerne i Høyre og Frp til å lytte. Stikkordene videre er å vite i hvilken rekkefølge man skal snakke med politikerne, og å jobbe sakte og klokt. Ikke minst rekkefølgen er avgjørende for å få gjennomslag.

F17-01-020.eps

NTFs generalsekretær, Morten Rolstad, ledet møtets første dag.

Påvirkning i praksis

Videre fulgte et miniseminar med Morten Andreas Meyer, tidligere statssekretær og statsråd i Bondevik 2-regjeringen, nå partner i First House, Håkon Borud, tidligere journalist og redaktør i Aftenposten, nå seniorrådgiver i First House og Terje Sletnes, som har jobbet med organisasjonsutvikling i Legeforeningen og nå er direktør for samfunnspolitikk i Tekna.

Morten Andreas Meyer rådet til å tenke på hva politikerne er opptatt av å lære fremfor hva du er interessert i å si. Ha politikernes interesser som utgangspunkt for kommunikasjonen. Husk at de er interesserte, engasjerte og nokså kloke mennesker. Ikke snakk bare om dere selv, og ikke snakk hele tiden. Kom med et konsentrert budskap som sammenfatter det dere er opptatt av akkurat nå, og la politikerne snakke. Da får dere verdifull informasjon. Spør politikerne hva de vet om tannhelsetjenesten. Husk at politikerne har et stort ansvarsområde, og at tannhelse bare er en liten del av det. Sagt med andre ord: «Keep it simple, stupid.»

Vær også klar over hva som er innenfor det politiske handlingsrommet og hva der er mulig å få til. Kompromisser er nødvendige.

Håkon Borud snakket om omdømme, som er summen av de oppfatninger som finnes. Et godt omdømme gir tillit og gjennomslag. Troverdighet oppnås ved å gjøre det du sier.

Tenk på hva du sier og hvordan det kan virke. Borud synes for eksempel ikke det er fornuftig av NTF å kritisere LO-lederen for at hun har kjøpt billige tenner i Ungarn. I folks ører blir dette antagelig proteksjonistisk. Punktum.

Terje Sletnes fortalte om hvordan han jobber i Tekna, og understreket at det er lettere å bli enige om prosess enn om prinsipp. Tekna har mellom 50 og 60 prosent av de medlemmene de potensielt kan ha. I en slik sammenheng er identitetsbygging en viktig oppgave.

I politiske prosesser kan alle medlemmer gi innspill, som i NTF. Erfaringen Sletnes har fra Legeforeningen er at der er det et langt større politisk engasjement, mens i Tekna er medlemmene mest opptatt av å være ingeniører. I NTF er medlemmene mest opptatt av å være tannleger, repliserte NTFs ledelse. I arbeidet med det store høringssvaret høst er det eksempelvis kommet ett eneste innspill fra medlemsmassen, kanskje to.

Sletnes sier at organisasjonen må trenes opp for at innspillene skal komme.

Funker - funker ikke

Ledermøtet ble avsluttet med en plenumsdiskusjon om hva som fungerer og hva som ikke fungerer i NTF. At NTF har en medlemsoppslutning på over 90 prosent av tannlegene er en klar styrke. At foreningen er samlet tross interesseforskjeller er en klar fordel når det er politisk påvirkning som gjelder.

NTF er likevel en liten forening, og ingen synes synd på tannlegene. Det er lett å bli oppfattet som proteksjonistisk og sutrete. Forandringer på tannhelsefeltet innebærer små konsekvenser for folk flest; det står ikke om livet. NTF har ikke en sterk forhandlingsposisjon; kan ikke true med streik. Bransjen er velfungerende, og det er få brukerorganisasjoner, med unntak av TMD-pasienter. Eksempel: Da tannlegevakten ble lagt ned på Hamar kom det ingen protester. Ikke én.

Internt er det et lite fåtall medlemmer som setter premissene for debatten. Det er en stor taus majoritet. NTF har mange roller å ivareta; interessene til både arbeidsgiver og arbeidstaker, utdanningsinstitusjon etc.

Og: Når NTF snakker med faglig tyngde, og helst sammen med andre organisasjoner, får de gehør. Eksempel: Antibiotikaresistens. Allianser er viktig.

En melding tilbake fra ledermøtet til NTFs ledelse er at det er lettere å se hva NTFs ledelse gjør nå enn tidligere, og NTF er blitt profesjonelle og forstår det politiske spillet.

Camilla Hansen Steinum avsluttet med å si at NTF er på vei et sted, og hun lovet å komme tilbake med arbeidsoppgaver til lokalforeningene over nyttår.

F17-01-021.eps

NTFs valgkomité ble også presentert på NTFs ledermøte. Fra venstre: Inger-Johanne Nyland (komiteens leder), Svein Øksenholt, Aase Vintermyr, Per Haugen og Helle Nyhuus.

Innledningsvis

Generalsekretær i Tannlegeforeningen, Morten Rolstad ledet innledningen til ledermøtet torsdag ettermiddag. Av nyheter framhevet han arbeidet mot antibiotikaresistens og farene forbundet med utenlandsbehandling når det gjelder dette. Tannlegeforeningens nye brosjyre «Hva du bør tenke på når du velger tannlege» tar for seg denne problemstillingen. Den kan lastes ned og skrives ut som PDF-fil slik at den kan ligge på venterommene.

Økonomisjef Wenche Stavik gjennomgikk foreningens økonomi, som i all hovedsak holder seg innenfor budsjettrammene. Hun pekte på de økonomiske konsekvensene av et ambisiøst arbeidsprogram, og at innstramming i budsjettene må få konsekvenser for hva som kan gjennomføres av prosjekter.

Presidenten i NTF, Camilla Hansen Steinum, gjennomgikk årets viktigste saker. Blant disse var arbeidet med over 20 høringer, noe som har lagt beslag på mange arbeidstimer i sekretariatet. De kan leses på NTFs nettsider under «NTF mener». Hun kom også inn på prioriteringsdebatten i forbindelse med statsbudsjettet, og Helfo-ordningen, som er under press. Helfo holder for øvrig gratis kurs i alle lokalforeninger som ønsker det.

Fagsjef i NTF, Øyvind Asmyhr, informerte om obligatorisk etterutdanning og de nye nettbaserte kursene i blant annet etikk. De nettbaserte kursene er obligatoriske og gratis.

Det utvikles også kurs for tillitsvalgte, både grunnleggende og for viderekommende. Det ble minnet om at også Tannlegeforeningens jurister holder også kurs i de lokalforeningene som ønsker det.

Ellen BeateDyvi 

Tekst og foto

KristinAksnes 

Tekst og foto