Kontant lønn eller frynsegoder?

NTF og Skattebetalerforeningen har inngått en avtale om skattejuridisk bistand til NTFs medlemmer. Avtalen inkluderer rabatt på veiledende timepriser for rådgivning om skatte- og avgiftsrettslige problemstillinger utover det NTF selv har ressurser til å bidra med. Avtalen er inngått som et samarbeid mellom Tannlegeforeningen, Skattebetalerforeningen (SBF) og SBF Skatteadvokater AS (SBFAS). SBFAS er et advokatkontor som er heleid av SBF.

Ved behov for rådgivning skal medlemmer ta kontakt direkte med SBFAS som vil gi en rabatt på sin til enhver tid veiledende timepris. Det vil i hvert tilfelle utarbeides en skriftlig oppdragsbekreftelse, og alle salærer og honorarer faktureres direkte fra SBFAS til klienten. NTFs medlemmer har også mulighet til å delta på SBFs nettkurs og ordinære kurs til medlemspris.

Lønn er mer enn pengene som kommer inn på konto hver måned. Frynsegoder har også en økonomisk verdi og siden skattereglene har enkelte gunstige særregler for slike ytelser, vil det ofte være en attraktiv belønningsform i tillegg til eller kanskje også i stedet for kontant lønn.

Frynsegoder omtales som naturalytelser i skattejusen. I utgangspunktet er alle ytelser fra arbeidsgiver i hovedsak skattepliktige som lønn - selv om det ikke utbetales penger. Men i enkelte tilfeller er skatten redusert eller frynsegodet er helt skattefritt.

Både for arbeidsgiver og arbeidstaker kan slike frynsegoder være svært aktuelle å benytte.

Ta utdanning!

Et av de aller mest lønnsomme frynsegodene er muligheten for utdanning på arbeidsgivers regning.

Skattefritaket gjelder dekning av utgifter til undervisning, eksamensavgift, skolebøker og annet materiell. Men du kan også få dekket reise til undervisningsstedet. Dersom du må overnatte utenfor hjemmet, kan du få dekket merutgifter til kost, losji og besøksreiser til familien.

Men du kan ikke ta en hvilken som helst utdanning. Den må gi kompetanse som du kan bruke i arbeid hos din nåværende arbeidsgiver.

Billig lån

For små og kortvarige lån er det veldig gunstig - skattemessig - med lån fra arbeidsgiver. Arbeidstaker kan for eksempel låne opptil 55 546 kroner (3/5 G) helt rentefritt fra arbeidsgiver, dersom lånet tilbakebetales innen et år.

Er lånet større må arbeidstaker skatte av «fordelen» ved at hun har lånt billig hos arbeidsgiver.

Telefon og bredbånd

Mange bruker både mobiltelefonen og PC både privat og til jobb. Betaler jobben regningene for mobil, fasttelefon eller bredbånd, skal du skatte av et beløp på maksimalt kroner 4 392 uavhengig av hvor mange tjenester arbeidsgiver dekker. Det gis ikke noe fradrag for egenbetaling.

Gaver på jobben

I utgangspunktet er også gaver fra arbeidsgiver skattepliktige. Men noen gaver er like fullt skattefrie. Kravet er at det ikke skal være kontanter - og alle ansatte i bedriften må ha samme mulighet til å få en slik gave. I tillegg finnes det noen beløpsgrenser som må overholdes:

* Lang og tro tjeneste: Har du jobbet et sted i 25, 40, 50 eller 60 år, kan du motta gave på opptil 8 000 kroner.

* Bedriftsjubileum: Dersom bedriften fyller år - og jubileet kan deles på 25 (25 år, 75 år, 125 år osv.) kan du motta 3 000 kroner. Kan jubileet deles på 50 (50 år, 100 år), kan du motta inntil 4 500 kroner.

* Oppmerksomhetsgave: Fyller du år (50, 60, 70, 75 eller 80 år), gifter deg, går av med pensjon eller slutter, kan du motta inntil 3 000 kroner.

* Gode forslag: Forslag til forbedring av bedriftens organisasjon eller arbeidsmetoder kan honoreres med opptil 2 500 kroner skattefritt.

* Julegave/andre gaver: Gavene må i løpet av året ikke overstige 1 000 kroner i verdi, og arbeidsgiver kan ikke kreve fradrag for kostnaden.

Aksjer og opsjoner

Den ansatte kan bli tilbudt aksjer eller opsjoner i bedriften, med rabatt, som en form for avlønning. Her er det rom for en viss rabatt (2016: 20 prosent av kostprisen, eller maks 1 500 kroner) som er skattefri dersom dette er en generell ordning i bedriften.

Hvis arbeidstaker mottar eller kjøper aksjer til underkurs, vil beskatningen utløses allerede når vedkommende mottar aksjene. For enkelte kan dette medføre likviditetsproblemer, men det finnes ingen mulighet til å få utsatt beskatningen i slike tilfeller.

Trening

Også spesialtilpasset trening i regi av arbeidsgiver som tar sikte på å unngå belastningsskader er skattefri. Alternativt kan arbeidsgiver stille med eget trimrom eller stifte bedriftsidrettslag. Bedriften eller bedriftsidrettslaget kan låne ut fotballer, drakter, sykler og annet sportsutstyr skattefritt. Forutsetningen for skattefritaket er at utstyret kun brukes ved fellestreninger.

Følgende treningstilbud er skattefrie:

* når arbeidsgiver selv innreder/leier eget trimrom

* når arbeidsgiver dekker bedriftsmedlemskap til treningssenter (eksempelvis ti kort på 50 ansatte) hvor det arrangeres et fellestreninger for de ansatte. Forutsetningen er at alle eller en betydelig gruppe ansatte har en reell mulighet til å benytte seg av tilbudet.

* når arbeidsgiver leier treningssenteret for bestemte tidsrom i uken, og dette har preg av fellesarrangement

* når arbeidsgiver leier inn en fysioterapeut, aerobicinstruktør eller lignende som trener de ansatte i bedriftens lokaler eller ute

* når arbeidsgiver dekker bedriftsidrettslagets utgifter, til for eksempel startkontingent, leie av hall og lignende. En forutsetning for skattefriheten er at kostnadene retter seg mot hva som er vanlig i arbeidslivet, og at ytelsene tilfaller bedriftsidrettslaget som helhet.

Helsetjeneste

Mange norske bedrifter har bedriftshelsetjeneste, det vil si forebygging av helseskader. De siste årene er det åpnet for at også massasje omfattes av vanlig, skattefri bedriftshelsetjeneste.

Følgende legetilbud er skattefrie:

* når bedriftshelsetjenesten hovedsakelig omfatter forebyggende helseundersøkelser, ved forebygging og behandling av yrkesskader, for eksempel at de ansatte får tilbud om å få behandling av fysioterapeut for å avverge musearm, stiv nakke osv. Behandlingen må ta sikte på å forebygge den konkrete belastningen som oppstår på arbeidsplassen, for eksempel stiv nakke eller musearm. Det forutsettes at behandlingen utføres på profesjonelt grunnlag, av en utdannet massør eller fysioterapeut.

* røykeavvenningskurs som arbeidsgiver arrangerer eller refunderer utgiftene til.

Sosiale tiltak

For å øke trivselen og samhørigheten på arbeidsplassen har vi en rekke velferdstiltak som er skattefrie for de ansatte. Dette er kollektive goder som må rette seg mot alle eller en betydelig gruppe av de ansatte, som oftest i form av fellesarrangement. Tiltaket må være rimelig og vanlig i arbeidslivet.

Sosiale arrangementer

Tradisjonelle julebord med jobben er skattefrie, også med partner. Det samme gjelder en julebordshelg, både i Norge og i utlandet, med eller uten partner. Men husk at det må dreie seg om maksimalt to overnattinger, for eksempel fra torsdag til lørdag, og maksimalt to overnattingsturer per år. Det har ingen betydning om turene er lagt til helg eller hverdag. Forutsetningen for skattefriheten er at alle, eller en betydelig gruppe, er invitert med. Begrunnelsen for skattefritaket er at slike arrangementer kan skape bedre miljø, samhold og arbeidsglede.

Bedriften kan gjerne legge opp til lengre opphold enn to overnattinger, men da må resten av oppholdet ha et faglig opplegg. Det faglige opplegget må dokumenteres.

Følgende sosiale arrangementer er skattefrie:

* Julebord, jubileumsfest og lignende for de ansatte. Ledsager kan bli med. Alkohol kan konsumeres.

* Hotellopphold på inntil to overnattinger. Gjelder også opphold i utlandet så lenge prisen ikke overstiger kostnaden på et tilsvarende opphold i Norge. Maksimalt to opphold i året. Ledsager kan bli med.

* Enkeltstående fellesarrangement, som for eksempel teater, konserter, fotballkamp. Sesongkort på idrettsarrangementer som brukes av de ansatte skattlegges i praksis ikke.

Firmahytte

Bruk av hytte eller ferieleilighet anskaffet til bruk for de ansatte i fritiden er skattefri. Det gjelder også ferieleilighet i utlandet. Det er knyttet noen vilkår til denne skattefriheten:

* Det må være minst ti heltidsansatte i bedriften (eller flere bedrifter med til sammen minst ti ansatte).

* Alle eller en betydelig gruppe av de ansatte må kunne bruke hytta og ha lik tilgang til hytta gjennom hele året/sesongen. Dette bør dokumenteres med vedtekter og logg.

Arbeidsgivers dekning av reise til hytta eller ferieleiligheten er skattepliktig som lønn.

Hvis arbeidsgiver i stedet for bedriftshytte velger å tilby de ansatte bruk av båt, er ikke dette skattefritt. Det samme gjelder fri bruk av jaktterreng.

Også små bedrifter kan innrette seg slik at de har glede av skattereglene vedrørende firmahytte. Flere bedrifter kan gå sammen slik at kravet til ti heltidsansatte er oppfylt.

Til slutt: Skattepliktige naturalytelser

I valget mellom lønnsforhøyelse og en skattepliktig naturalytelse er det på grunn av feriepengene mest gunstig å velge lønnsforhøyelsen. Forutsetningen er at verdien på naturalytelsen tilsvarer lønnsforhøyelsen, og at det ikke er fastsatt spesielle regler for skattemessig verdsettelse av naturalytelsen (som f.eks. ved firmabil).

Tilbyr derimot arbeidsgiver en naturalytelse i tillegg til annen lønn, er det penger å spare dersom dette er en ytelse man selv ville ha gått til anskaffelse av. Da må man betale skatt på verdien av ytelsen, men arbeidstaker slipper å betale for hele ytelsen - som han eller hun ellers ville gjort.

NB! Det kan være greit å vite at det ikke beregnes feriepenger på frynsegoder, uavhengig av om de er skattefrie eller skattepliktige. For skattefrie frynsegoder opparbeider man seg heller ikke pensjonspoeng.

Bistand

Trenger du hjelp? Vi bistår gjerne!

SBF Skatteadvokater

Advokat Bård Erlend Hansen

tlf: 45 95 61 71

e-post: beh@skatt.no