Samarbeid om forskning og utdanning
I samarbeid med Det odontologiske fakultet (OD) ved Universitetet i Oslo (UiO) gjennomfører Tannhelsetjenestens kompetansesenter Sør (TkS) et prosjekt med privatpraktiserende tannlege i region Sør, heter det i en pressemelding fra TkS.
TkS, med hovedkontor i Arendal, skal bidra til å heve kompetansen innen den offentlige og private tannhelsetjenesten. Videre skal senteret bidra til å gi befolkningen bedre tilgang til spesialisttjenester. Senteret skal utvikle og levere tjenester med høy faglig kvalitet.
Kompetanseheving i distriktet
I august 2015 etablerte TkS en grunnleggende samarbeidsavtale med OD. To akademikere ved universitetet hadde allerede bistillinger ved TkS. Formålet med avtalen er et samarbeid mellom partene om forskningsprosjekter og utdanning på master- og doktorgradsnivå.
En tannlege med spesiell forutsetning til å realisere et prosjekt som er høyt verdsatt av både TkS og OD ble tatt opp som doktorgradsstudent ved UiO i 2016. Involvering av privat sektor i forskning og kunnskapsutvikling som er organisatorisk forankret ved kompetansesentrene vil kunne gi forskningsaktiviteten et større omfang enn den har i dag. Vi ønsker å fremheve denne form for samarbeid som mulig og forbilledlig i vårt arbeid med å utvikle senteret i region Sør, heter det videre i pressemeldingen.
Et helt individuelt opplegg
Kompetansesenteret har etablert et individuelt opplegg der tannlege Mariann Saanum Hauge lønnes på halv tid som stipendiat av TkS. Bent Storå, psykologspesialist med dobbeltkompetanse og forsker ved TkS er biveileder i prosjektet. Dette åpnet for at den kliniske studien kan gjennomføres ved tannlegens egen klinikk i Mandal. Modellen har potensiale til å øke rekruttering av doktorgrader og dobbeltkompetanse (tannleger som både har doktorgrader og er spesialister) til distrikts-Norge.
En studie rundt sårbarhet
Tannhelsen i Norge er god. Blant engstelige pasientene er den derimot ikke like god. Målet med studien er å utvikle en metode for behandling av pasienter med tannbehandlingsangst i samarbeid med TOO (tilrettelagt tannhelsetilbud til personer utsatt for tortur, overgrep eller som har odontofobi). Metoden er et førstelinjetilbud og har RCT-design. Sammenlikning skjer mot pasienter under premedisinering. Behandlingen gjennomføres av kandidaten men det er en målsetning at også andre allmenntannleger skal delta for å sikre at metoden er repliserbar og brukervennlig. Studien tror vi kan gi tannleger et verktøy til å mestre den sårbare pasienten på en bedre måte og på sikt kunne implementeres i grunnutdanningen av tannleger.
Bakgrunn for studien
Hovedveileder er professor Tiril Willumsen ved UiO. Hun har en bistilling ved TkS som forenkler samarbeid og koordinering. Studien er inspirert av hennes doktorgradsarbeid som viste at tannleger har potensiale til å imøtekomme angst. Det finnes få gode kliniske studier utført av tannleger i ordinær praksis som har engstelige pasienter som målgruppe. Det å fastslå at metoden faktisk kan brukes i ordinær praksis fremfor en universitetsklinikk gjør den relevant. Den skal kunne implementeres i en travel arbeidshverdag under vanlige klinikkrutiner. Det som vil kunne vise seg å fungere i Mandal skal også kunne tas i bruk i Tokyo, heter det til slutt i pressemeldingen fra TkS.