Trondheim, 23.-24. mars 2017, Midt-Norgemøtet

Stort og livlig

Årets Midt-Norgemøte gikk av stabelen i mars med 1 050 deltakere, en stor dentalutstilling, fulle foredragssaler og førsteklasses underholdning både under og etter programmet.

F17-04-034.eps

Trondheimskonferansen, fra venstre: møteleder Hans Christian Vadseth, Thomas Breen, Camilla Hansen Steinum, Hege Nordheim-Viken og Helge Garåsen.

Konferansen ble holdt på Clarion Hotel & Congress, også kalt «Gulltanna», på Brattørkaia i strålende sol -avbrutt av snøbyger, regn og vind.

Leder i Sør-Trøndelag Tannlegeforening, Tine Solheim, ønsket velkommen, sammen med presidenten i NTF, Camilla Hansen Steinum og leder for kursnemnda i Sør-Trøndelag, Kai-Åge Aarseth.

Han fortalte at Tannlegeforeningens landsmøte dessverre ikke kommer til Trondheim i 2018 allikevel. Det er konferanseområder som ikke blir ferdige til tiden. Men landsmøtet kommer til Trondheim senere, når alt er på plass.

Artisten Rein Alexander underholdt under åpningen med musikalske innslag til rungende applaus.

Nytt av året var «after lecture», det vil si mingling og musikk i baren, med en utsøkt kvartett fra jazzlinja i Trondheim.

Og under festmiddagen underholdt først komikeren Jon Niklas Rønning og danse- og sang-gruppa Showpatruljen, og til slutt kom ingen mindre enn Carpe Diem. Midt-Norgemøtet har fått et rykte for å holde bransjens beste fester, og dette året var ikke noe unntak.

Trondheimskonferansen

Midt-Norgemøtet starter annet hvert år, det vil si årene med stortings- eller kommunevalg, med Trondheimskonferansen, en politisk debatt. I år var temaet «Tannhelsetjenesten og kommunehelsetjenesten - utfordringer ved en felles fremtid».

Representanter fra Trondheim kommune, Hedmark fylkeskommune og Høylandet kommune i Nord-Trøndelag var invitert til debatt for å si sin mening om hva de tror en slik flytting kan medføre for tannhelsetilbudet til befolkningen.

Møteleder Hans-Christian Vadseth fra First House presenterte deltakerne:

- Hege Nordheim-Viken, ordfører i Høylandet, en Trøndelags-kommune hvor Senterpartiet har rent flertall. Hun har vært ordfører her siden 2011, har en doktorgrad innen husdyrstell og har jobbet både som forsker og melkebonde.

F17-04-035.eps

Midt-Norgemøtet trekker mange utstillere.

- Helge Garåsen, kommunaldirektør for helse og velferd Trondheim kommune. Han er lege og spesialist i samfunnsmedisin, ofte brukt i konsekvensutredninger som gjelder helse.

- Thomas Breen, fylkesråd i Hedmark fylkeskommune med ansvar for næring, tannhelse, folkehelse og likestilling

- Camilla Hansen Steinum, president i Tannlegeforeningen.

Som kjent har Stortinget vedtatt at ansvaret for Den offentlige tannhelsetjenesten bør flyttes fra fylkeskommunene til kommunene. I høringen har Trondheim kommune støttet de endringene som er nødvendige for å overføre ansvaret for tannhelsetjenesten, mens fellesnemndas arbeidsutvalg i Trøndelag fylkeskommune derimot mener at fortsatt fylkeskommunalt eller regionalt ansvar for tannhelsetjenesten er den beste løsningen. De peker på at det er en betydelig risiko for at fagmiljøene i tannhelsetjenesten vil bli svekket når de splittes opp i mindre enheter.

Vadseth viste et klipp fra Dagsrevyen som presenterer nyheten for første gang, og hvor helseminister Bent Høie sier: Når kommunene blir store nok, skal de få ansvaret for Den offentlige tannhelsen. Og det skal selvsagt følge penger med.

Vadseth spurte deltakerne om hva de følte når de hørte denne nyheten for første gang.

- Jeg husker det godt, jeg ble fortvilet og bekymret. Jeg tenkte at her er de i ferd med å gjøre noe de ikke ser konsekvensene av, sa Steinum.

- Jeg så nok først og fremst muligheter, for bedre samarbeid og for kompetanseheving i andre deler av helsetjenesten. Vi har et kompetansehull på tannsiden. Denne uka fikk jeg en rapport fra fylkestannlegen over hvordan det så ut i våre sykehjem, og jeg ser jo at det bør gjøres en langt bedre jobb overfor våre eldre. Så her ser jeg det som en mulighet for å kunne gi bedre tjenester. Så jeg ønsker egentlig å få tannhelsetjenesten inn i Trondheim kommune, sa Garåsen.

- Jeg ble ikke særlig begeistret. Det er jo det som er saken med Norge, at kommunene er så utrolig forskjellige. Høylandet er en liten kommune med 1 263 innbyggere, og vi har gode tall når det gjelder tannhelseutviklingen, så jeg mener fylkeskommunen er det riktige stedet for tannhelsetjenesten, sa Nordheim-Viken.

- Vi har jobbet etter en bestemt modell, og har jobbet oss oppover statistikken slik at vi nå er den fylkeskommunen i landet med minst karies per årskull, sa Breen. Vi har blant annet mange rusinstitusjoner i Hedmark, og når disse pasientene kommer i ettervern, behandler vi dem, selv om de hører til andre kommuner. Dette kan vi gjøre fordi vi har frigjort mange ressurser fordi vi fyller færre hull. Hvert hull koster 700 kroner, og vi har fra 2002 til nå spart 29 millioner i året, som vi kan bruke på andre tjenester.

Hedmark er landets tredje største fylke i geografi, og vi har en av landets mest spredte befolkning. Men vi har fått til dette fordi vi har en tydelig ledelse, en god kompetanseoverføring og vi er fleksible, sa Breen. Vi har fremdeles en generalplan for hele fylket under ett, og kan bruke ressursene der de trengs. Vi så det godt under flyktningkrisa: Hedmark har mange flyktningmottak og vi iverksatte helsehjelp med en gang, også tannhelsehjelp, slik at de som kom hit fikk det med en gang, sa han.

Terningkast

På spørsmål om hvilket terningkast de ville gitt til dagens tannhelsetjeneste, var alle enige om et nivå rundt terningkast fem. Men med forbedringspotensial, særlig for samarbeid med og kompetanseoverføring til andre grupper i helsetjenesten.

- Jeg er helt enig i at samarbeid er viktig mellom tjenestene. Og jeg tror ikke dette bare er avhengig av forvaltningsnivå, men det dette viser tydelig er at størrelsen på kommunen har mye å si. Jeg er ikke i tvil om at Trondheim kommune kunne klare å få til dette. Men premisset var er at kommunene skulle bli store, og det har ikke skjedd. Vi sitter med mange små kommuner som vil få problemer med å få til et samarbeid, nettopp fordi de ikke har de mulighetene og ressursene de store kommunene har, sa Steinum.

F17-04-036.eps

Mye og god underholdning var bare én av attraksjonene på Midt-Norgemøtet.

- Hva er best for innbyggerne på Høylandet? Jeg mener at det ikke er nødvendig å omstrukturere for å få til et godt samarbeid. Det handler også om at det er mennesker som har vilje og evne til å løse disse problemstillingene. Det kan vi også gjøre, selv om vi ikke er under et organisasjonstak. Store kommuner har ingen problemer med å få ansvaret for en tannhelsetjeneste, men de fleste av de små kommunene vil bli utfordret, sa Nordheim-Viken.

Det må være mulig å løse dette uten å overføre tannhelsetjenesten til kommunene. Jeg er også bekymret for kompetansesentrene, hvis de skal legges til kommunen. Jeg har i hvert fall ikke sett at dette er utredet nok, avsluttet hun.

- Jeg er enig i at vi trenger en kommunereform, og gjennom den kan vi få sterke fagmiljøer. Men her vil de jo splitte fagmiljøene i og med at kommunene ser ut til å bli små. Dette blir veldig rart. Når vi har fylkeskommunen har vi i Hedmark alle de 22 kommunene under ett tak. Da kan vi flytte ressurser fra den ene til den andre etter behov. Dette blir vanskelig når 22 kommuner skal koordinere seg sjøl, sa Breen.

- Det handler også om at den tannhelsetjenesten vi har bygget opp, kan forvitre. Målet må være å gjøre endringer for at den skal bli bedre, ikke bare som ledd i noe annet og hvor vi er en brikke i et spill, sa Steinum.

- Dette er første gang jeg har sett at at helsemyndighetene ikke er involvert i prosessen. Ingen faglig utredning ligger til grunn, heller ingen helseøkonomiske vurderinger, sa Breen.

Forankringsnivå

- Hvor vil Tannhelsetjenesten ligge? spurte Vadseth til slutt.

- Jeg tror ikke den blir overført til kommunene med det første, svarte Breen.

- Jeg håper de setter en fot i bakken og tenker seg om, sa Steinum.

- Jeg håper de ombestemmer seg og lar den ligge i fylkeskommunen, sa Nordheim-Viken.

- Jeg ser muligheter uansett, avsluttet Garåsen.

KristinAksnes 

Tekst og foto