Det handler om å oppføre seg ordentlig mot hverandre
Oppmerksomheten rundt trakassering - ikke minst i form av #metoo-kampanjen - har dominert det nasjonale og internasjonale mediebildet i lang tid nå. Det er fortsatt stor oppmerksomhet omkring temaet, og det ser ikke ut til å ville avta med det første. Det er lett å bli overrasket og opprørt over omfanget, men også alvorligheten, av oppropene.
Å fokusere på disse problemstillingene, spesielt i arbeidslivet, men også i alle andre relasjoner mennesker imellom, er positivt. Jeg håper kampanjen får varige ringvirkninger. Til syvende og sist dreier det seg om å følge vanlig folkeskikk og ikke misbruke makt eller posisjon til å trakassere andre mennesker.
Vår hovedorganisasjon Akademikerne har tatt tak i saken, og styret har diskutert utfordringer både i Akademikerfellesskapet og i medlemsforeningene. En henvendelse til medlemsforeningene viser at dette er et tema som blir tatt på alvor, selv om de aller fleste foreningene rapporterer at de så langt har hatt svært få enkeltsaker - heldigvis.
Det er selvfølgelig ingen grunn til å tro at dette betyr at slikt ikke foregår i våre kretser. #metoo-initiativ i akademia og helse viser at dette i høyeste grad er noe som også angår oss.
I NTF tar vi vårt ansvar ved å kartlegge situasjonen i lokal- og spesialistforeningene. Vi ønsker å undersøke hvilke erfaringer de har, se på hvordan vi er rustet til å ta grep hvis en sak kommer og lage gode rutiner for hva NTF sentralt kan og bør bidra med i slike sammenhenger. Vi håper på god deltakelse fra de tillitsvalgte når vi gjennomfører en spørreundersøkelse på temaet.
#metoo har med all tydelighet vist at også vi i organisasjonslivet må ta problemstillinger omkring trakassering på stort alvor. Likestillings- og diskrimineringsloven forbyr diskriminering og pålegger organisasjoners ledelse et ansvar for å forebygge trakassering. Som et ledd i dette er retningslinjer, uttalte holdninger, adferdsregler og rutiner for varsling viktig å ha. Det arbeides for tiden med dette både i Akademikerne og i NTF. Vi må sikre at vi har oppdaterte rutiner og regelverk som alle er kjent med. Det er mange år siden vi vedtok en alkoholpolicy for NTFs arrangementer, men også gode rutiner for varsling er noe vi må se nærmere på. I NTF er det selvfølgelig nulltoleranse for trakassering og annen utilbørlig adferd. NTF har som organisasjon et ansvar for å forebygge og hindre slik opptreden, men også for å reagere dersom slik adferd likevel finner sted.
NTF må selvsagt også fokusere på problematikken i arbeidslivet. Som tannleger har vi et stort ansvar. Mange av oss er ansatt, men en stor andel av oss er også ledere med personalansvar, med alt det medfører. Som tannleger jobber vi tett med andre i tannhelseteamet. Det er viktig at vi er bevisste på hva dette innebærer, og at vi gjør vårt beste for å sikre et godt arbeidsmiljø. Vi er i skrivende stund ikke kjent med konkrete saker om trakassering fra vår bransje, men det vil være naivt å tro at de ikke finnes også hos oss. Selv om vi ikke har de store problemene med midlertidige ansettelser, med den risiko dette medfører i andre deler av samfunnet generelt og helsevesenet spesielt, består også tannhelsetjenesten - både i offentlig og privat sektor - av virksomheter med tydelig hierarki. Det kan utgjøre en risiko. Det må vi være oppmerksomme på.
Det skal være lav terskel for å si fra. Det innebærer at det må finnes gode rutiner for varsling, og et regelverk som klart sier noe om hvordan varsler skal håndteres. Aller viktigst er trolig forebygging i form av god kommunikasjon på arbeidsplassen.
Arbeidsmiljøloven, den nye likestillings- og diskrimineringsloven og sunn fornuft gir en god plattform for arbeidet med rutiner og regelverk. Vi vil bruke dette når vi nå skal gå igjennom våre rutiner og retningslinjer for å sikre at vi har et oppdatert regelverk som hele organisasjonen skal få kjennskap til.
Dette er vanskelige problemstillinger, både å snakke om og å håndtere. Derfor er det viktig for meg å minne om at NTF har et juridisk apparat og et tilbud om kollegahjelp som kan bidra hvis det oppstår situasjoner som må håndteres. Bedriftshelsetjenesten kan også være naturlig å benytte seg av i slike saker. Det kan dessuten være på sin plass å minne om NTFs etiske regler, hvor det også kan finnes veiledning om tannlegers forhold både til pasientene, til kolleger og til foreningen.
Så håper jeg at det vi har sett i #metoo-kampanjen har vært en vekker for alle de som har misbrukt sin posisjon og makt til å utnytte og trakassere andre. Jeg håper alle innser at tiden for slik oppførsel for lengst er over - og at vi må oppføre oss på en skikkelig måte mot hverandre. For nok er nok - det er aldri greit å trakassere andre, og til dere som opplever det håper jeg at #metoo-kampanjen har gjort det enklere å stå opp for seg selv å si ifra. Det er absolutt ingen grunn til å akseptere slik oppførsel, fra noen.