En artist med finbor
Det hele begynte før påske for to år siden. Kha Duong jobber som tannlege i Kristiansand sentrum, og han lette etter spesielle og fine påskeegg i butikkene, men fant ikke det han lette etter.
Vi blir invitert inn i lunsjrommet i tannlegefellesskapet en grå vinterdag, hvor han sitter sammen med mange hyggelige kollegaer. Både bilder fra Kristiansand og en trollhasselgren med de vakreste påskeegg dekorerer rommet. Påskeeggene har han laget selv.
- Hvordan begynte du med dette? spør vi.
- Jeg synes det er hyggelig å gi en gave til sekretærene til påske som takk for god hjelp, og jeg lette etter fine påskeegg. Etter hvert begynte jeg å google litt, og fant plutselig noen egg jeg likte godt. De var laget med et bor, og det var da jeg fant ut at det faktisk går an å bore i vanlige egg, svarer han.
- Her ble det anbefalt å bruke et spesielt bor. Men så tenkte jeg at jeg har jo faktisk et bor på jobb, og så forsøkte jeg meg med det. Det første prøveegget ble litt merkelig, men etter hvert har jeg faktisk utviklet det til litt av hvert, fortsetter han.
Kristiansandstannlegen er 42 år, oppvokst og utdannet i Bergen og hadde sine fire første år i Vietnam. Han trives godt på Sørlandet, og har etter hvert arbeidet her i mange år.
Som takk til sekretærene
-Hvem er så heldige å få kunstverkene?
- Til påske har vi en stor trollhasselgren hengende på pauserommet, med mange egg på. Men bortsett fra det, gir jeg eggene først og fremst som takk for all hjelp til sekretærene. De tre får tre egg hver, hver påske. Det er ingen andre som får, bare dem. Det er mange privatpersoner som har spurt om de kan få kjøpe, men jeg har bare sagt nei takk. Det er ikke så gøy å lage dem for å selge. Da blir det litt mer som industriproduksjon, og da er det ikke så morsomt lenger, sier han.
- Omtrent hvor mange har du laget?
- Det kan kanskje dreie seg om rundt 250 egg gjennom de siste to årene.
- Denne er veldig populær hos damene, sier han, og holder opp et egg formet som en kurv, hvor en liten, gul påskekylling titter ut.
Vi går til det andre rommet, hvor han har behandlingsstol og bor.
Han tegner alltid opp mønstrene på eggene med blyant på forhånd. Etter at eggene er ferdige, vasker han dem med vann.
- Eggeskallene er egentlig veldig sterke. Selv når de er boret i, og det bare er tynne felt igjen, kan jeg bare vaske dem, sier han
- Hvordan finner du mønstrene?
- Jeg googler, jeg er ikke så kreativ at jeg finner på alt selv, sier han. Men jeg har ting jeg liker spesielt godt. Dette er signaturfuglen, den liker jeg aller best, sier han og viser fram et egg dekorert med en flyvende liten fugl, sier han.
Og den har han fått god trening i å lage. Han viser en eggekartong med egg, hvor han har tegnet opp mønstre på flere Han tar ett, og begynner å bore. Boret glir forbausende mykt og lett gjennom skallet. Men til gjengjeld lukter det skikkelig svidd av brent eggeskall og svovel, så vinduet må alltid stå åpent.
- Bruker du en spesiell type bor?
- Nei - jeg bruker bare et vanlig finbor.
Hva blir det neste?
- Men nå får det holde. Nå slutter jeg. Nå har jeg laget så mange at det ikke er så morsomt lenger. Det er jo bare sekretærene som får, og påsken 2018 har de ni egg hver. Det tenker jeg holder på en trollhasselgren, sier han.
- Hva skal du drive med når du slutter å lage påskeegg?
- Vi får se. Før jeg laget påskeegg, strikket jeg mye. Jeg har strikket i hvert fall ti Marius-gensere til familie og venner. Jeg liker å holde på med noe, men bare så lenge det er morsomt. Da finner jeg på noe nytt, avslutter Kha Duong.
Vi venter i spenning!
Tekst og foto