Retningslinjer for NTFs kollegahjelpsordning
Kollegahjelp er kollegial omsorg satt i system. Tanken er at vi skal være til hjelp for andre kollegaer som er i en vanskelig situasjon som kan påvirke arbeidsinnsatsen som tannlege. Vi skal være tilgjengelige kanskje først og fremst som medmennesker. Du kan selv ta kontakt med en av oss eller du som ser at en kollega trenger omsorg kan gi oss et hint. Vi har taushetsplikt og rapporterer ikke videre.
NTF har opprettet en kollegahjelpsordning for å gi støtte og veiledning til kolleger som har behov for det. Ordningen er forankret i lokalforeningene.
Kollegahjelpere
En kollegahjelper er et medlem oppnevnt av lokalforeningen som har sagt seg villig til å støtte kolleger som er i en vanskelig situasjon som påvirker arbeidsinnsatsen som tannlege.
Organisering
Det bør oppnevnes minimum to i hver lokalforening, helst en av hvert kjønn og en fra privat og en fra offentlig sektor.
Mål: Kollegahjelpernes arbeid skal ta sikte på å hjelpe kolleger som har et problem.
Strategi: De skal arbeide for å unngå faglig isolasjon og utstøtning og for å hente frem og forsterke eksisterende positive ressurser. Hjelpen skal bidra til å ordne opp i en livsfloke.
Ressurser: NTFs kollegahjelpsordning er basert på frivillig deltagelse. Fordi man bør tilstrebe en best mulig kontinuitet i ordningen, bør kollegahjelperne derfor velges for minimum tre år om gangen, og de bør ikke ha andre tunge tillitsverv.
Arbeidsområde
Kollegahjelperne kan gi støtte og veiledning ved:
sykdom
misbruk av alkohol/narkotika
arbeidsproblemer
utbrenthet
personlige kriser
pasientklager
negativ medieomtale
eventuelle andre problemer
Retningslinjer for kollegahjelpsordningen
Medlemmer av NTF kan fritt kontakte en av kollegahjelperne.
NTFs lokalforeninger skal informere om kollegahjelperens verv til medlemmene, fylkestannlegen, fylkeslegen og rådgivende tannlege.
Kollegahjelperne skal: fange opp signaler og ta kontakt med berørt kollega. De kan også ta i mot henvendelser fra familie, venner og kolleger for deretter å ta kontakt med vedkommende kollega.
Registrere kontaktene summarisk slik at en evaluering kan foretas med henblikk på antall saker og type problem. Denne bør kunne refereres i anonymisert form ved kollegahjelpernes samlinger.
Kilden bør i utgangspunktet oppgis, men unntak må kunne gjøres etter utvist skjønn.
-
Kollegahjelperne skal ikke:
føre journal
utføre behandling
ha mer enn 3–4 samtaler
løse kollegiale tvister
-
Kollegahjelperne skal ha mulighet til å rådføre seg med:
annen støttekollega
legeforeningens kollegahjelpere
kontaktperson i NTF
Kollegahjelpernes arbeid skal ikke kunne benyttes i noen annen form for saksbehandling. Det skal bevares anonymitet og full diskresjon under hele prosessen.
Den kollegiale støttegruppens arbeid skal evalueres årlig, og en summarisk rapport skal avlegges til NTF sentralt.
Samling for kollegahjelperne skal avholdes hvert annet år