Master innen implantat- og periodontalterapi

Etter hva Tidende erfarer er tannlege Parvez Machuletz den første i Norge til å ta en Master of science i implantat- og periodontalterapi. Etter to og et halvt år med studier ved siden av full jobb, ble han i oktober i fjor uteksaminert fra Dresden International University i Tyskland.

Tone Elise EngGalåen 
F18-01-020.eps

Etter to og et halvt års intense studier, kunne Parvez Machuletz motta beviset på at han har en Master of Science i implantat- og periodontalterapi. Her avbildet sammen med professor Hoffman (til venstre) og president ved Dresden International University, professor Richard Funk (bak). Foto: Privat.

Machuletz kom fra Tyskland til Norge og Balsfjord i 2003. I 2012 startet han sin egen tannklinikk sammen med tann-, munn-, og kjevekirurg Dr. Georg Berthoty, som dessverre døde tre år senere. Machuletz forsøkte lenge å ansette en ny makker, men uten hell.

- Hverken norske eller tyske oralkirurger lot seg lokke til Balsfjord, men mange av pasientene mine ville ha implantater eller trengte å få utført kirurgiske inngrep. Jeg bestemte meg for å lære å gjøre det selv, forteller Machuletz.

Studiet, som er et samarbeid mellom Dresden International University og den tyske periodontistforeningen, består av 24 moduler. I løpet av studieperioden må seks periodontale kasus dokumenteres, tre av dem også presenteres, og seks klausurer skrives. Ett tilsyn og seks hospiteringer ved tannklinikk må gjennomføres, og i den avsluttende eksamenen presenterer og forsvarer studenten sin egen masteroppgave.

Førstehåndserfaring hos spesialister

Ifølge Machueltz gir studiet en unik mulighet til å intensivt utvide og fordype seg i kunnskap og praktiske ferdigheter på områdene periodontologi og implantatbehandling. Behandling av peri-implantiske betennelser er også en del av pensum. Evidensbasert terapiplanlegging og hands-on-formidling av minimalt invasive og mikrokirurgiske terapimetoder er knutepunktene i opplæringen. Alt bygger på de siste etiologiske funnene innen periodontale sykdommer. Undervisningen foregår på tysk.

Under studietiden dro Machueltz til Tyskland én gang i måneden.

- Vi var 28 elever fra fem forskjellige land. Sammen fikk vi undervisning ved tolv tyske universiteter og høyskoler, samt hands-on-erfaring hos privatpraktiserende periospesialister rangert blant de 25 beste i Tyskland. Å se faget utført av topp kvalifiserte folk som jobber med implantater og foretar kirurgiske inngrep hver eneste dag, var en uvurderlig erfaring, sier Machuletz, og legger til:

- En av fordelene med å ta en master, er at man blir tvunget til å oppdatere seg faglig.

Viktig å fornye kunnskapen

- Mange fortsetter å gjøre det de lærte under utdannelsen for mange år siden. Men det er viktig å følge med på den forskningen som skjer innen ulike emner for å kunne gi pasientene den beste evidensbaserte behandlingen. For eksempel er inngrep utført med mikrokirurgiske instrumenter mye mer skånsomt sammenliknet med ordinær kirurgisk tannbehandling. Det gir bedre tilheling og mindre smerter, sier han.

I Tyskland har hver fjerde pasient en tannkjøttsykdom, og statistikken er nokså lik for Norge. De aller fleste pasienter som må trekke tenner på grunn av periodontitt foretrekker å erstatte tennene med implantater.

- Tyggekomforten overgår langt den man får med tannproteser, og estetisk ser det mye bedre ut. Etter at jeg tok masterstudiet, trenger ikke pasientene minedra til Tromsø eller Harstad for å få implantater. Jeg kan også utføre periodontalkirurgi når det er behov for det, sier Machuletz.

En investering i fremtiden

En av grunnene til at han valgte masterstudiet i Dresden, var at det var mulig å studere ved siden av full jobb.

- Det er den eneste løsningen for selvstendig næringsdrivende som ikke ønsker å gå konkurs, sier Machueltz.

Og konkurs er ikke et alternativ for den som vil følge i Parvez Machuletzs fotspor og ta en master i implantat- og periodontalterapi ved Dresden International University. 600 000 kroner har de to og et halvt årene kostet i penger. Men Machuletzs angrer ikke. For ham er dette en investering i fremtiden, slik som mikroskopet, den digitale avstøpningen, og 3D-røntgenapparatet han har på klinikken.

- Dette er spesialistkunnskap som jeg har tilegnet meg og skal bruke til beste for pasientene mine. Jeg var topp motivert da jeg tok fatt på studiet. Det har vært hardt og tidkrevende, og jeg er glad jeg er ferdig. Men det var et riktig valg å ta, med tanke på fremtiden, sier han.

NTFs ledermøte 29.-30. november 2018: