Tilbakeblikk

1920

Ang. opprettelse av tandlægeinstitut ved det nye universitet i Bergen

I en pågående debatt – svar til hr. S. Glad fra Gustav Aasgaard:

«Hr. Glad spør hvad jeg har tænkt 2 500 tandlæger skulde leve av her i landet. Hvis vi faar distriktstandlæger, og folketandklinikker oprettes, hvis behandlingen ikke, som deværre mange steder er tilfælde, fordeles jevnt, saaledes at der i Akershus amt ikke sitter omkring 250 tandlæger, mens de 4 ovennævnte amter har 23 til sammen, da – da tror jeg nok, at de 2 500 ikke skulde sulte og fryse, selv om mat og koks er dyrt.»

Tidende nr 1, desember 1920

1970

Tannlegenes Hus blir til

«Den som legger sin vei forbi Kronprinsensgate 17 i disse dager vil oppdage at eiendommen som skal bli Tannlegenes Hus, nå består av en kjempemessig kavitet. Ennå er ikke all oppboringen ferdig, men foringen – i form av forskaling – skal påbegynnes i nærmeste fremtid. Foreløpig går fremdriften etter planen, og man kan regne med at innflytting kan finne sted høsten 1971.»

Tidende nr. 1, januar 1970

2010

Sammen er vi mindre alene

«Det offisielle og politiske samarbeidet i Norden har lange tradisjoner. I sin nåværende form begynte det som en akademisk bevegelse i løpet av første halvdel av 1800-tallet. Frem til første verdenskrig var det i første rekke universitetsmiljøene, arbeiderbevegelsene og folkeopplysningsarbeidet som var grunnpilarene i samarbeidet. I løpet av årene etter 1920 ble det også innledet et uformelt samarbeid mellom regjeringene i de nordiske landene, blant annet gjennom ulike ministermøter. Den andre verdenskrig satte det nordiske samholdet på mange harde prøver. Landenes ulike skjebner førte likevel til at samarbeidstankene vokste fram på nytt etter krigen.

I dette perspektivet har samarbeidet mellom de nordiske tannlegebladredaksjonene en kort historie, men vi tror den kommer til å vare lenge.»

Fra lederen i nr. 1, 2010, det første av to nordiske temahefter om implantologi