FDI – 120 år
FDI World Dental Federation, den verdensomspennende organisasjonen for nasjonale tannlegeforeninger hvor NTF er medlem, feirer 120-årsjubileum i år. Samtidig runder The International Dental Journal, som FDI utgir, 70 år med publikasjoner.
Organisasjonen ble stiftet i Paris i 1900, og hadde opprinnelig navnet Federation Dentaire Internationale, forkortet FDI.
Med 190 medlemsforeninger fra over 130 land, representerer FDI mer enn en million tannleger på verdensbasis. Hvert år arrangeres det en internasjonal kongress med et omfattende fagprogram, noe også norske tannleger har glede av. Årets kongress i Shanghai var naturlig nok avlyst på grunn av koronasituasjonen.
FDI samarbeider med Verdens helseorganisasjon (WHO) og er medlem av World Health Professionals Alliance (WHPA). Les mer på fdiworlddental.org/
Internasjonale verv
Det er kamp om plassene når det er valg i den politiske delen av organisasjonen, og nordmenn har sjelden vært med i denne kampen. Danske og svenske tannleger har vært mer dominerende, og ofte har det vært nødvendig for de nordiske landene å samle seg om én kandidat.
Den eneste norske tannlegen som har vært president i FDI, er NTFs tidligere generalsekretær Knut Gard, som hadde dette vervet fra 1965 til sin død året etter. Han hadde forskjellige verv i organisasjonen fra 1952, og gjorde seg tidlig bemerket, blant annet da han bare syv år etter at krigen var slutt gikk inn for at Tyskland og Japan skulle gjenopptas i FDI.
Andre nordmenn som har hatt verv på høyt nivå, er tidligere president i NTF, Ivar A. Mjør, som var medlem av fagprogramkomiteen og Scientific Commission, samt det øverste rådet, Council. Professor ved Universitetet i Tromsø, Asbjørn Jokstad, har også vært medlem av den vitenskapelige kommisjonen.
I tillegg har tannlege dr. Harry Sam Selikowitz vært leder for FDIs vitenskapelige råd, Science Committee.
Kilde: Reidun Stenvik. Fra tannlegekunst til helseprofesjon. Den norske tannlegeforening i 125 år. Oslo: 2009; 73–6.