Mange millioner til benbygging
Prosjektet REBONE ved Universitetet i Bergen går ut på å bygge ben ved hjelp av stamceller og 3D-printing. Nå har REBONE fått 10 millioner av Olav Thon-stiftelsen og 12 millioner fra Norges forskningsråd.
Tekst
Foto
Tidende møter lederen for prosjektet, professor ved Institutt for klinisk odontologi (IKO), Kamal Mustafa, dagen etter at bevilgningen på 9,8 millioner fra Olav Thon-stiftelsen ble gjort kjent den 16. januar.
– Jeg gleder meg til å ta kontakt med alle samarbeidspartnerne, så vi kan komme videre i prosjektet og med de kliniske forsøkene med å lage ben som er spesialtilpasset den enkelte pasient, forteller Mustafa. Han legger til at aller først skal det feires. Det gjør han sammen med blant andre Cecilie Gjerde ved IKO, som jobber sammen med Kamal i prosjektet REBONE. Få dager senere fikk de ytterligere grunn til å feire, da det ble kjent at Norges forskningsråd har bevilget 11 990 000 kroner til prosjektet.
Erstatter transplantasjon
Bentransplantasjon har hittil vært eneste alternativ når man har fått ødelagt ben. Da tas ben fra en annen del av kroppen, og tilpasses den nye plasseringen. Denne behandlingen er både tidkrevende og smertefull. I prosjektet REBONE ønsker Mustafa og Gjerde å gjøre det enklere å bygge nye ben, ved hjelp av 3D-printing og stamceller.
Resultatene av de kliniske forsøkene har vært lovende så langt, og i samarbeid med Ortopedisk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus er Mustafa og Gjerde i gang med å utvide prosjektet fra bygging av kjeveben til å bygge ben i andre deler av kroppen.