Rapport fra Danmark 12. mars, 2020:

Frykt for koronasmitte rammer tannlegene

Danske tannleger lider av de strenge restriksjonene som er innført i det danske samfunnet i et forsøk på å minimere risikoen for spredning av koronavirus.

JohanErichs 

Mera Media

Tekst

– Mange unge tannleger kan få det økonomisk tøft hvis restriksjonene, som er tenkt å forhindre spredning av smitte, forlenges over flere måneder. Vi vil legge frem forslag til regjeringen om kompensasjon for manglende pasientbesøk, sier Susanne Kleist, leder i den danske tannlegeforeningen. Foto: Dansk Tandlægeforening

Det er mange avbestillinger, og tannlegene vil utvilsomt lide betydelig økonomisk skade, sier Susanne Kleist, leder i Dansk Tandlægeforening.

Mange offentlige institusjoner i Danmark har stengt helt eller delvis. Alle offentlige tannhelsetjenester, unntatt akuttbesøk, er stengt frem til 27. mars, mens privatpraktiserende tannleger har mulighet for å velge om de vil ha åpent.

I Danmark er det rundt 1 000 tannleger i offentlig sektor, og omtrent 2 800 aktive privatpraktiserende tannleger.

Befolkningen oppfordres til ikke å reise kollektivt om det ikke er nødvendig, unngå folkesamlinger og holde avstand til andre mennesker. Dette har ført til betydelige begrensninger i den enkeltes hverdag, noe som blant annet betyr at mange pasienter velger å avbestille tannlegebesøkene sine.

– Så snart regjeringens vedtak og forslag om begrensninger ble kjent, økte antall avbestillinger. Uten å generalisere, kan man si at nesten alle eldre pasienter avbestiller timen sin på grunn av frykt for å bli smittet. Vi får sannsynligvis ikke så mye å gjøre de to første ukene som begrensningene og anbefalingene om å være hjemme gjelder, sier Susanne Kleist.

Utfordring

Mange danske internasjonale bedrifter har innført bestemmelser om at ansatte skal jobbe hjemmefra, ikke reise og i så stor grad som mulig unngå unødvendige transporter, for å minimere smittespredningen. Dette initiativet bidrar også til å redusere antall pasienter hos private tannleger.

– Det vil selvfølgelig bli store økonomisk tap for tannlegene. Vi blir også nødt til å bestemme oss for hvordan vi skal gjøre det med våre ansatte. Bør vi la dem komme til klinikken til tross for mangel på arbeid, eller bør vi foreslå at de tar ferie eller rett og slett får fri uten lønn? Siden alle offentlige barnehager og skoler er stengt, blir ansatte som har små barn nødt til å være hjemme, for omsorg og tilsyn. Dette er en situasjon som er utfordrende for tannlegene, sier Susanne Kleist, som selv er deleier i en privat praksis i Roskilde.

Ifølge Kleist vil det økonomiske tapet, som et resultat av uteblitte pasienter, merkes for tannlegene.

– Slik det ser ut nå, ligger det ikke noe forslag om økonomisk kompensasjon fra regjeringen når det gjelder å dekke tapte inntekter i forbindelse med avbestillinger.

Denne situasjonen risikerer å påvirke de nye og unge tannlegene mest.

– Mange har store banklån og nedbetalinger som følge av investeringer i forbindelse med etableringen av driften, og mangler økonomisk rom for å håndtere et plutselig inntektstap. De risikerer å havne i en meget vanskelig situasjon.

– Hvis det bare er en periode på to uker, vil de fleste private tannleger kunne klare den økonomiske belastningen som pasienttapet innebærer. Men hvis nedleggelsen som vi nå opplever i det danske samfunnet vil vare i flere måneder, vil mange tannleger få det økonomisk vanskelig og risikerer å gå konkurs, sier Susanne Kleist.

Ingen smittespredning

Ifølge Susanne Kleist er det ingen utbredt frykt blant tannlegene for å bli smittet av koronaviruset i forbindelse med arbeidet sitt.

– Vi har lenge hatt en godt implementert «forsiktighetsplikt» som betyr at vi har munnbind, beskyttelsesbriller og hansker som beskyttelse mot andre virus, og det beskytter oss også på dette tidspunktet. Jeg ser ikke noen risiko for at tannlegene, med tanke på deres allerede høye nivå av gode hygienerutiner, risikerer å bidra til spredning av smitte, selv om vi i forbindelse med behandling overskrider den såkalte sikkerhetssonen på to meter. Noen tannleger har imidlertid valgt å stenge klinikken sin de to aktuelle ukene, men de fleste er i jobb. Jeg vil tro at 70 prosent av medlemmene våre er i arbeid, og at 30 prosent går på halvtid eller har midlertidig stengt driften, sier Susanne Kleist.

Den danske regjeringen diskuterer daglig med arbeidsgiverorganisasjoner og fagforbund om ulike godtgjørelsespakker for å kompensere for inntektstapet som vil være en konsekvens av det reduserte forbruket av varer og tjenester i det danske samfunnet.

– Vi tannleger håper også å få økonomisk kompensasjon, kanskje i form av at du ikke trenger å betale avgiftene som er knyttet til de forskjellige tannhelsebesøkene. Det kan også tenkes at perioden for sykepenger som vi som arbeidsgivere må betale til arbeidstakere som er i karantene (koronarisiko), blir redusert fra 30 dager til én dag og at staten går inn og erstatter perioden som overstiger en dag*. I tillegg diskuteres det at innbetaling av skatter og merverdiavgift midlertidig skal utsettes*. Det gjør det litt lettere i en overgangsperiode, men blir det slik, blir vi likevel nødt til å betale disse beløpene på et senere tidspunkt, avslutter Susanne Kleist.

16. mars: Etter en rask behandling i remissinstansene har det danske Folketinget (tilsvarende det norske Stortinget) 16. mars gitt støtte til regjeringsforslaget om at staten foreløpig overtar ansvaret for utbetaling av sykepenger til ansatte, bortsett fra første fraværsdag. Nye frister for innbetaling av skatt og merverdiavgift er også innført (betales imidlertid på et senere tidspunkt).

I tillegg har den danske regjeringen avtalt med arbeidsmarkedets parter, om statlig lønnskompensasjon for ansatte på opptil 90 prosent av en lønn på maksimalt 26 000 danske kroner, hos de privateide store og mellomstore selskaper som på grunn av koronavirusets konsekvenser blir nødt til å permittere eller sende folk hjem på grunn av mangel på arbeidsoppgaver. Dette krever imidlertid at selskapene ikke sier opp ansatte, fortsetter å betale full lønn, og at de berørte ansatte i avtaleperioden 9. mars–9. juni tar ut fem dagers ferie eller fem dager ubetalt permisjon. Bestemmelsen omfatter bedrifter som minimum står i fare for å si opp minst 30 prosent av arbeidsstyrken eller minimum 50 ansatte.

Dermed blir ikke de mindre selskapene som drives av selvstendige næringsdrivende eller mindre selskaper med færre ansatte inkludert, som for eksempel private tannlegeklinikker. Den danske regjeringen har imidlertid kunngjort at den vil utstede en økonomisk kompensasjonsordning, også rettet mot mindre private bedrifter hvis virksomhet påvirkes negativt av koronaviruset.

17. mars: Sundhedsstyrelsen bestemmer at danske tannleger bare får behandle akuttpasienter frem til 17. juni.

18. mars: I en pressekonferanse 18. mars presenterer den danske regjeringen en etterlengtet tiltakspakke rettet mot selvstendig næringsdrivende og mindre virksomheter. En gruppe som omfatter blant andre private tannlegevirksomheter. Konkret innebærer forslaget at virksomheter med færre enn ti ansatte som mister 30 prosent av omsetningen tilbys en støtte på opp il 75 prosent av tapet, og maksimalt 23 000 DKK per måned. Støtten gjelder fra 9. mars til 9. juni.

Et annet forslag gjelder virksomheter som rammes ekstra hardt, som hoteller, restauranter, treningssentre og frisører, med flere. En hastelov har forbudt disse å drive virksomhet. Forslaget innebærer at de som ikke kan drive virksomhet i tre måneder kan få hjelp til betaling av husleie, strøm og andre faste utgifter. Det er uklart om tannleger kan omfattes av akkurat dette forslaget.