NTFs obligatoriske etterutdanning
Tannlegeutdanningen er en profesjonsutdanning. Tannleger er helsepersonell og en viktig del av norsk helsetjeneste. Selv om vi har en solid grunnutdanning, er odontologi et fagområde i rask utvikling. Derfor er det helt avgjørende med livslang læring. Det er bakgrunnen for at NTF i en årrekke har vært opptatt av obligatorisk etterutdanning, og for at representantskapet i 2015 vedtok dagens ordning. Dette er foreningens egen ordning, fastsatt av og gjort gjeldende for medlemmene selv. Den skal være til både tannlegenes og pasientenes beste.
Ordningen har vist at NTFs medlemmer tar etterutdanning svært seriøst. Sammen med medlemmene har vi skapt et svært aktivt faglig miljø og godt sosialt samhold i foreningen, noe vi alle nyter godt av. Vi er stolte av at medlemmene på denne måten viser at de har et bevisst forhold til kravene som stilles til yrkesutøvelsen og til samfunnsansvaret vi har som helsepersonell.
Den nye ordningen sikrer at NTFs medlemmer som et minimum gjennomfører et gitt antall timer med etterutdanning i løpet av de nye toårsperiodene. I tillegg oppfordrer vi alle medlemmer til å delta i annen etterutdanning etter eget ønske og behov.
Jeg ser ingen grunn til å kommentere de personlige meningene og de utdaterte tallene som forfatteren bruker i sitt innlegg. Det jeg derimot vil kommentere, er de feilaktige påstandene om hvorfor det er gjort endringer i ordningen. For selvsagt må en slik ordning evalueres. Det var viktig å gjøre dette fire år inn i gjeldende femårsperiode, slik at representantskapet kunne ta stilling til saken i god tid før en ny periode trådte i kraft. I evalueringen ble alle lokal- og spesialistforeninger hørt, og vi fikk også inn innspill fra enkeltmedlemmer. På bakgrunn av evalueringen la hovedstyret frem forslag til en ny og forbedret ordning for representantskapet i 2019. Den nye ordningen som ble vedtatt, vil tre i kraft fra januar 2021. Det er igjen medlemmene selv som har vedtatt dette – slik det alltid har vært.
Forbedringene gjøres ikke fordi medlemmene ikke har fulgt opp. Endringene skal sikre at ordningen er et kvalitetsstempel for medlemmene i NTF, og dessuten at pasientene skal vite at det å velge en MNTF-tannlege betyr noe. Forbedringene skal også bidra til en best mulig ordning både for medlemmene som skal holde seg faglig oppdatert, og for oss som skal administrere den og yte best mulig service.
Den nye ordningen sikrer at NTFs medlemmer som et minimum gjennomfører et gitt antall timer med etterutdanning i løpet av de nye toårsperiodene. I tillegg oppfordrer vi alle medlemmer til å delta i annen etterutdanning etter eget ønske og behov. Dette vil variere fra tannlege til tannlege, og her vil medlemmene kunne velge fritt blant kurs i regi av både NTF og andre kursaktører. Men til forskjell fra i dag vil muligheten til å få registrert timer være mer begrenset, slik representantskapet har bestemt: Kurs i NTFs egen regi av (lokalt og sentralt), utvalgt etterutdanningsvirksomhet arrangert av de odontologiske lærestedene, den offentlige tannhelsetjenesten, de regionale kompetansesentrene og skandinaviske tannlegeforeninger samt visse kurs og kongresser som lokal- og spesialistforeningene har anbefalt.
Jeg registrerer at forfatteren er spesielt opptatt av tilbud som finnes i USA. Det er selvsagt opp til den enkelte tannlege selv å vurdere hvilke kurstilbud man vil benytte seg av. Vår erfaring er likevel at svært mange foretrekker norske og skandinaviske kursholdere, og at mange kurs i utlandet ikke er tilpasset vår kultur og våre forhold. Dette gjelder spesielt når det kommer til lovverk mv.
Den obligatoriske etterutdanningen skal sikre kompetanseheving for NTFs medlemmer og være et løfte om trygghet og kvalitet til befolkningen og samfunnet. Vi gleder oss til å lansere den nye ordningen for medlemmene i januar 2021. Vi mener at den vil bidra ytterligere til at medlemskap i NTF vil fremstå som et kvalitetsstempel!
President i Den norske tannlegeforening