Hva skal du lese?
Les hva medlemmer av Tidendes redaksjonsråd foreslår av lesestoff i sommer. Og hva de vil vise deg, hvis du kommer til Bergen.
Vi har vært landet rundt flere ganger de siste årene, og videreformidlet tips fra sentrale tillitsvalgte i NTF, og andre i sentrale posisjoner i tannhelsenorge.
I år har vi spurt de av medlemmene i Tidendes redaksjonsråd som kommer sist i alfabetet, om hva de vil anbefale Tidendes lesere å lese, og om de har noe de har lyst til å vise en turist som kommer til deres hjemsted.
Denne gangen har det seg slik at alle tre bidragsytere bor i Bergen. Vi presenterer dem i alfabetisk rekkefølge, etter etternavn.
Anne Christine Johannessen
Universitetet i Bergen
Lesetips
Jeg vil slå et slag for gjenbruk. Jeg var så heldig å få muligheten til å forsyne meg av en diger kasse med bøker som kolleger ved en naboavdeling hadde levert inn for at andre kunne få lese. Nå skulle ordningen med bokkasse opphøre, og de tilbød alle i nærheten å forsyne seg. Og det gjorde jeg. De siste månedene har det gått unna, med både kjente og ukjente forfattere, en herlig blanding av romaner og krim.
Deling av bøker er blitt mer vanlig, og dette bør vi gjøre mer av. Det er også en fin måte å få slanket bokhyllen og få vekk alle de bøkene som er dyttet inn på tvers i bokhyllen eller plassert i en stabel i en krok. Lag en bokkasse på jobb, eller del brukte bøker med dine venner neste gang dere møtes.
Jeg har også oppdaget verdien av å lese bøker på nytt, bøker som jeg leste for lenge siden, og som jeg likte og som kanskje har satt sine spor. Selvsagt har jeg glemt mye. Men når jeg leser en bok på nytt, er ofte mye av handlingen kjent, og da kommer de fine detaljene sterkere frem.
Denne sommeren er det to gode bøker jeg vil lese om igjen, og det er Knut Hamsuns «Markens grøde» og «Beatles» av Lars Saabye Christensen. Det er to svært ulike bøker, men begge var viktige da jeg leste dem, for etter hvert ganske mange år siden.
Reisetips
Jeg er født og oppvokst i Bergen, og stort sett er det i Bergen jeg bar bodd og jobbet. Så da må jeg også slå et slag for Bergen som reisemål. Denne sommeren blir annerledes for oss alle, ettersom vi ikke kan ta for oss av alle verdens reisemål, men må finne på noe i Norge. Bergen og de nære omgivelsene har mye å by på, og det til tross for at det regner iblant. Så hvis man bor i Bergen, har man alltid en «Plan B» til et utearrangement, i det minste en presenning å dra over området for å kunne stå tørt. Og regner det, er der mange flotte museer å trekke inn i. Særlig vil jeg trekke frem Universitetsmuseet med de nyåpnete Naturhistoriske samlingene. Dette er et «must see». Etter fem års renovasjon fremstår det som et moderne museum, der de gamle støvete monterne er byttet ut med nye interaktive visninger som er spennende å studere, både for barn og voksne. De enorme hvalskjellettene er på plass igjen, og nå har de også fått selskap av den verdenskjente «plasthvalen». I et hjørne har også de dyrene som egentlig ikke skulle få være med, likevel fått plass. Dette er hundre år gamle dyr med alvorlige anatomiske feil, for eksempel en tiger med påmalte striper og et pinnsvin med for lange bein og et uttrykk som gjør det nesten litt menneskelig.
Og Bergen i solskinn er selvfølgelig «et stykke for seg». Her kan man forsyne seg av både sjø og fjell. Her er gode muligheter for bading like ved bykjernen, og det vrimler av småveier og stier på våre syv fjell. Her må selvfølgelig sherpatrappene nevnes spesielt. Nå er der tre populære trappeturer, nemlig Stoltzekleiven, Oppstemten og Permisjonsstien.
Selv har jeg planer om å skaffe meg en hengekøye og finne en fin plass med fin utsikt og se på solnedgangen – en dag det ikke regner.
Sigbjørn Suk Løes Universitetet i Bergen
Lesetips
I sommer, eller kanskje litt senere (avhengig av når den kommer ut), skal jeg lese «Er du lykkelig, søster?» (Cappelen Damm) av min tvillingsøster Synne Sun Løes. Det er visstnok en autofiktiv bok – altså en skjønnlitterær bok basert på eget liv. Den tar utgangspunkt i brevveksling mellom Synne og vår yngre «koreanske søster» Ga-eun, som bor utenfor Seoul. Ryktene sier at jeg er omtalt, så teksten må saumfares nøye. Forrige gang noen skrev om meg i en roman vant den Brageprisen, (Å spise blomster til frokost), så jeg regner med at det blir bra denne gangen også. Ifølge forfatteren handler den nye boka om «arv, miljø, kultur, depresjon, bøker, identitet, kjærlighet, arbeid, religion og politikk», det vil si det blir nok litt å bite over, tygge og fordøye, men forhåpentligvis ikke verre enn vanlig. Det er for øvrig derfor man har tenner.
Reisetips
I sommer blir det vel norgesferie for de fleste, men å anbefale noe fra mitt «hjemsted» er komplisert: Bergen er som kjent Norges fineste by, og er selvsagt verdt et besøk. Problemet er at byen også er belemret med Europas dårligste vær. (Jeg er vokst opp på Østlandet med sommer og sol og vinter og snø, i nettopp de kombinasjonene.) «Bergen er nedbør, Bergen er alt som er vått» synger Ole Paus, og med rette. Men han følger opp med noe viktig, for: «Når solen endelig skinner, så syns den dobbelt så godt!» Og det er faktisk helt sant, selv om alle klimatiske fordommer ellers gjenspeiler virkeligheten til fulle.
De innfødte er akkurat passe eksentriske til at reisemålet blir eksotisk, og nesten som engelskmenn tviholder de på bisarre tradisjoner og arkaiske uttrykksformer. Det er dessuten cirka like lenge siden de vant noe i fotball.
Men tatt i betraktning at man i sommer sannsynligvis kan spasere rundt på Shetlands-Larsens brygge uten at en milliard kinesere og amerikanere hoster rundt samme sted, og at opptil flere fjelltopper ligger i rimelig gangavstand fra både barer og konserthus, vil jeg si at byen er verdt et forsøk i år. Bare husk ull og Gore-tex.
Marit Øilo Universitetet i Bergen
Lesetips
I disse underlige tider hvor reiseaktiviteten er begrenset, må vi finne glede over andre kulturer og landskap på annet vis. Mine tre første lesetips er inspirert av dette. Først vil jeg varmt anbefale boka «London; blant gangstere, rabbinere, oligarker, rebeller og andre ektefødte barn av det britiske imperiet» av Nazneen Khan-Østrem. Dette er både en personlig fortelling, en kulturhistorisk analyse og en dagsaktuell guidebok om London litt utenfor turistenes vanlige stier. Boka er velskrevet og lærerik. Som en kuriositet kan det også nevnes at Nazneen faktisk studerte odontologi to år i Bergen, før hun fant ut at hennes evner og interesser lå andre steder. Videre vil jeg anbefale to bøker av Tim Marshall; «Prisoners of Geography» (Geografiens makt) og «Divided » (En delt verden). På en lettfattelig og interessant måte forklarer forfatteren årsakene til at verden ser ut som den gjør.
Mine skjønnlitterære tips er: Fredrik Backmans «Folk med ångest», Marian Keyes «Grown Ups» og Soniah Kamals «Unmarriageable». Alle tre fikk meg til å glemme verden utenfor for en tid for å forundres over i livets underfundigheter og urettferdigheter.
Om sommeren leser jeg alt jeg kommer over, lett og tungt i skjønn blanding. Jeg leser ofte gamle favoritter om igjen også.
Reisetips
Når det gjelder reisetips, så er dette også litt annerledes i år. Jeg må innrømme at jeg ofte velger utlandet som feriemål om sommeren, for å være noenlunde garantert finvær. Jeg bor tross alt i Bergen. Når det er sagt, så er det lite som ser vakrere eller mer storslått enn Vestlandet i finvær. Jeg kan varmt anbefale fjellturer i alle Bergens syv fjell. Spesielt vil jeg anbefale å prøve de nye trappene opp til Ulriken kalt «Oppstemten».