Tale ved åpning av landsmøtet 2021
Velkommen til åpningen av Den norske tannlegeforenings landsmøte 2021.
Det er en fin og gammel tradisjon at vi ved åpningen av et nytt landsmøte tar oss tid til å hedre de av våre medlemmer som har gått bort siden vi sist. Det skal vi også gjøre denne gangen.
Kjære alle sammen,
det er både vemodig og fantastisk for meg å kunne ønske velkommen til landsmøtet 2021, her i Grieghallen i Bergen. Vemodig, fordi det er mitt siste landsmøte som president i Den norske tannlegeforening. Fantastisk, fordi vi nå, etter en lang periode med usikkerhet og pandemi, igjen har et «vanlig» fysisk landsmøte – og det med rekordpåmelding. Landsmøtet har nemlig aldri før samlet så mange deltakere utenfor Oslo. Det er enestående! Det viser at våre medlemmer er opptatt av fag og kompetanseheving, men også at dere setter pris på det sosiale felleskapet som et landsmøte består av, og som vi alle har savnet under pandemien.
Tusen takk til dere alle!
Det har vært en glede og en ære å få lede denne foreningen gjennom snart 10 år.
I over 135 år har Den norske tannlegeforening samlet norske tannleger for å ivareta standens interesser, fremme kollegialt samhold og odontologisk vitenskap til beste for befolkningens orale helse. Nå er NTF en sterk profesjons- og fagforening for alle tannleger i Norge. Vi samler tannleger i alle aldre, i alle faser av yrkeslivet, i alle spesialiseringer og i ulike sektorer. Det gir oss tyngde og påvirkningskraft – og det bidrar til at NTF får gjennomslag og blir lyttet til.
Bredden i medlemsmassen og den høye organisasjonsgraden gjør at NTF blir oppfattet som en viktig og seriøs forening. Vi blir sett på som konstruktive og troverdige, nettopp fordi vi representerer en så stor og bredt sammensatt gruppe med dyktige tannleger - som evner å se befolkningens og pasientenes beste.
Vi er ikke bare en interesseorganisasjon for enkeltgrupper av tannleger. NTF er en viktig samfunnsaktør med gjennomslagskraft. Dette må vi hegne om og bygge videre på.
Vi har en utfordrende og vanskelig periode bak oss. Pandemien er fortsatt ikke over, men tannhelsetjenesten er heldigvis stort sett tilbake i normal drift. Vi ser at vår kunnskap og kompetanse på smittevern var avgjørende for at det gikk så bra som det gikk i tannhelsetjenesten. Gjennom hele pandemien har vi sørget for at befolkningen har hatt et nødvendig tannhelsetilbud.
Under pandemien har NTF hatt svært tett og god dialog med myndighetene. Det har vært viktig for begge parter. Vi sitter med avgjørende kunnskap om tannhelsetjenesten, noe myndighetene mangler. Også fremover skal vi gjøre vårt beste for å være en konstruktiv bidragsyter.
Men vi skal også peke på det som ikke fungerte og være tydelige når arbeidet med pandemien skal evalueres. Tannhelsetjenesten er en viktig del av helsetjenesten. Det må derfor legges bedre til rette for at vi skal kunne bidra i beredskapsarbeidet. I dag har myndighetene ikke god nok oversikt over tannhelsetjenesten, og heller ikke over oss som arbeider i tjenesten. Da krisen inntraff i mars i fjor, hadde de ingen mulighet til å kommunisere med tannhelsepersonellet ute i tjenesten på en god måte. Viktig informasjon kom derfor ikke ut til alle.
Spesielt i starten av pandemien var dialogen svært utfordrende. Da var det vanskelig å forholde seg til den stadig skiftende og uklare informasjonen som kom fra myndighetene. Vi har bidratt med å formidle informasjon til våre medlemmer, men NTF kan ikke ta ansvar for dem som ikke er medlemmer hos oss.
De økonomiske kompensasjonsordningene var ikke gode nok under pandemien, og både den offentlige og den private tannhelsetjenesten har hatt betydelige økonomiske utfordringer.
NTF er svært kritisk til måten vaksineringen av helsepersonell har vært håndtert på. Kommunene ble tillagt alt for stort ansvar i prioriteringen, noe som medførte at tannhelsetjenesten ble nedprioritert svært mange steder. På tross av stort påtrykk og klare anbefalinger fra Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og NTF ble tannhelsepersonell vaksinert veldig sent i mange kommuner. Og dette er ikke akseptabelt! Tannhelsepersonell må prioriteres for vaksineringen på lik linje med annet helsepersonell. Dette har vi gjort klart også når det nå er snakk om en eventuell tredje dose med vaksine. Tannleger er helsepersonell.
Pandemien har vist oss hvor sårbare vi er, og hvor avhengige vi er av hverandre og av fellesskapet. Den gode dialogen vi har hatt med lokal- og spesialistforeningene våre, har vært helt avgjørende for oss sentralt gjennom denne perioden. Det har vært ekstra viktig i den perioden vi nå har lagt bak oss, men også i tiden som kommer må vi ha nær kontakt med alle NTFs foreningsledd, med myndighetene og med de andre organisasjonene i helsetjenesten. NTF har dessuten hatt god nytte av fellesskapet i Akademikerne. Også dette samarbeidet skal vi bygge videre på fremover.
Denne høsten har det vært stortingsvalg, og vi har fått ny regjering. Tannhelse var et hett tema i valgkampen, og NTF hadde god dialog med alle de politiske partiene både i prosessene med partiprogram, frem mot landsmøtene og i valgkampen. Og la det være helt klart - NTF har høye forventninger til Støres regjering!
Hurdalsplattformen er dessverre en skuffelse. NTF vil naturligvis søke dialog med regjeringen, men også med opposisjonspartiene på Stortinget. En mindretallsregjering er avhengig av å finne flertall på Stortinget – og vi håper og tror at flere partier vil kreve en større innsats på tannhelsefeltet enn det regjeringen har signalisert. Både SV og Rødt har vært tydelige på at tannhelse skal prioriteres i denne stortingsperioden.
Det snakkes om en tannhelsereform og at tannhelse på sikt skal likestilles med andre helsetjenester. Dette er store ord, men ingen av partiene sier noe om hvordan dette skal gjennomføres og finansieres. Det oppleves ikke som at de tar inn over seg hvordan tannhelsetjenesten faktisk er organisert i dag, med en fylkeskommunal og en helprivat del.
Vi mangler kunnskap om tannhelsetjenesten og om den orale helsen i befolkningen. Vi vet dessuten for lite om hvilken behandling som faktisk gjennomføres, både i offentlig og privat tannhelsetjeneste.
Det vi vet, er at det er betydelig sosial ulikhet i oral helse. Det er stort udekket behov for tannhelsetjenester blant permitterte, uføretrygda, arbeidsledige og personer med lav utdanning og lav inntekt. Dårlig psykisk og fysisk helse er også knyttet til udekket behov for tannhelsetjenester. Dette mener vi må bekjempes gjennom prioriterte, målretta tiltak for sosial utjevning heller enn universelle velferdsreformer. NTF ønsker resultater, i form av bedre oral helse, for de økte offentlige midlene som det nye stortingsflertallet har sagt de skal bruke på tannhelsetjenesten.
Vi vet at mange i dag ikke får utført den tannbehandlingen de har behov for, ofte på grunn av dårlig økonomi. En del pasienter med alvorlig sykdom får ikke tilgang til nødvendig tannhelsetjenester, hverken under behandlingsperioden eller senere, når de lever med eller overlever sykdom. I dag er det mange som overlever alvorlig sykdom og lever lenge med senskader. Andre lever med kroniske sykdommer. Befolkningen blir eldre, og de fleste beholder sine egne tenner livet ut. Alle har de krav på forsvarlig odontologisk behandling.
Tannlegenes medisinske kompetanse blir derfor stadig viktigere. Oral sykdom påvirker både den fysiske og den psykiske helsen, og motsatt. Som tannleger må vi derfor være i stand til å se hele pasienten.
Det er fortsatt mange viktige og uløste oppgaver å ta tak i på tannhelseområdet. Vi skal fortsette å kjempe for bedre finansierings- og stønadsordninger for oral helse, slik at hele befolkningen får tilgang til nødvendig behandling.
Og vi skal fortsette arbeidet for en mest mulig hensiktsmessig organisering av tjenestetilbudet, både for pasientenes og tannlegenes del.
Vi trenger mer kunnskap. Vi trenger en helhetlig gjennomgang av hele tannhelsetjenesten. Og vi trenger det nå! En slik gjennomgang må inkludere både tannhelsetjenesteloven og folketrygdens stønadsordning, den må ses i sammenheng med andre prosjekter i tannhelsetjenesten og den må omfatte både organiseringen og finansieringen av tjenesten. Vi forventer faktisk at dette blir tatt på alvor av både regjering og storting.
NTF har lenge sett at politikerne mangler en strategi og en helhetlig plan for fremtidens tannhelsetjeneste. Det er svært bekymringsfullt, og nettopp derfor er dette arbeidet så viktig.
Resultatet av en helhetlig gjennomgang må brukes som grunnlag for en styrket tannhelsetjeneste for fremtiden, og det må legge til rette for riktig finansering og organisering av tjenesten. Målet må være å skape en så god tjeneste som mulig, ved å bruke de offentlige midlene på en måte som gir god oral helse i befolkningen, og utjevner den sosiale ulikheten.
Endringer i tjenesten må være kunnskapsbaserte og bygge på samfunnets og befolkningens behov, samtidig som de sikrer høy kompetanse og gode rammebetingelser for oss som leverer tjenestene. Dette er NTFs klare anbefaling til politikerne!
Fremtidig organisering og finansiering av tannhelsetjenesten vil være styrende for tannhelsetilbudet til befolkningen, og med det den orale helsetilstanden. Men det er også av avgjørende betydning for tannhelsepersonellet i Norge – og dermed for alle NTFs medlemmer.
I morgen inviterer vi derfor til tannhelsepolitisk debatt her på landsmøtet! Vi utfordrer Arbeiderpartiet, som har helseministeren i den nye regjeringen, på hva de vil gjøre med tannhelsepolitikken i denne regjeringsperioden. Er det virkelig riktig å innføre gratis tannbehandling for personer i alderen 19 til 21 år og halv pris for de opp til 25 år? Hvorfor ikke prioritere dem som har størst behov? I debatten møter også representanter fra opposisjonen på Stortinget og debatten ledes av Siri-Lill Mannes
Politisk kommentator Jens Kihl fra Bergens Tidende vil bidra med et journalistisk skråblikk på tannhelseområdet som avrunding av det hele. Jeg håper at vi i morgen fyller denne salen og virkelig viser politikerne at tannhelsepolitikk er viktig!
Om en snau måned møtes NTFs representantskap. Representantskapet er foreningens høyeste organ, og mange viktige beslutninger skal tas.
På årets møte skal vi sammen stake ut kursen fremover. Vi skal vedta nytt arbeidsprogram. Arbeidsprogrammet legger rammene for foreningens arbeid de to neste årene. Det henger tett sammen med budsjettet og viser hvilke oppgaver foreningen skal prioritere i neste periode.
Arbeidsprogrammet skal peke ut retningen, men det må likevel være så overordnet at det gir tilstrekkelig rom for å kunne tilpasse virksomheten etter det politiske landskapet.
Hovedstyret foreslår dessuten noen mindre endringer i ordningen for obligatorisk etterutdanning og de etiske reglene.
Og selvsagt står NTFs økonomi på agendaen. Dessuten valg av tillitsvalgte til en rekke sentrale verv. Det er grunn til å takke alle som har sagt seg villig til å stille seg til disposisjon for å ta i et ekstra tak for sine kolleger – og for foreningen. Det er krevende. Det er lærerikt. Det er givende. Og det er helt nødvendig for at hjulene i NTF skal fortsette å gå rundt!
Obligatorisk etterutdanning er en viktig sak for NTF. Målet med ordningen er at den skal sikre kontinuerlig kompetanseheving for medlemmene. Den skal rett og slett være et kvalitetsstempel, fordi vi vet at livslang læring er helt avgjørende for å opprettholde en høy etisk og faglig standard som tannlege. Det skal være en trygghet for pasientene å vite at tannlegen de bruker, er medlem av Tannlegeforeningen.
Den nye ordningen som ble iverksatt ved årsskiftet, bidrar i enda større grad til å sikre et minimum av etterutdanning av høy kvalitet for medlemmene. I løpet av hver toårsperiode skal alle medlemmer gjennomføre visse obligatoriske, nettbaserte kurs. I inneværende periode har hovedstyret bestemt at tema for de obligatoriske kursene skal være smittevern og folketrygdens stønadsordning. Kurset om smittevern er lansert, og veldig snart kommer et helt nytt kurs om folketrygdens stønadsordning. Lykke til med gjennomføring av kursene!
Hovedstyret legger denne gangen frem to policydokumenter til diskusjon; et om fremtidens tannhelsetjeneste og et om kosmetisk behandling.
Tannhelsetjenesten er en del av helsetjenesten, og tannleger er helsepersonell. Det forplikter- lovmessig, etisk og moralsk. Tannlegers hovedoppgave er å forebygge og behandle sykdom.
Dersom tannleger utfører behandlingsprosedyrer i ansikt og munnhule, skal dette alltid skje på medisinsk/odontologisk grunnlag. Hovedstyret mener at det er viktig at NTF som forening tar et standpunkt når det gjelder kosmetisk behandling og foreslår følgende konklusjon i det nye policydokumentet:
– Tannleger skal ikke bidra til økt kroppspress i samfunnet, men være seg sitt ansvar bevisst og alltid sørge for at behandlingen som utføres er medisinsk/odontologisk begrunna.
Og dessuten,
– Tannleger skal sette klare etiske grenser for behandling generelt, og for kosmetisk behandling spesielt, og skal ikke bidra til å skape behov for behandling ved å markedsføre eller foreslå behandling som ikke er medisinsk/odontologisk begrunna.
Videre har hovedstyret gitt sin tilslutning til et dokument om kosmetisk behandling i allmennmedisin og odontologi, utarbeidet i samarbeid med Norsk forening for allmennmedisin. Foreningene er enige om at kosmetisk behandling uten medisinsk eller odontologisk indikasjon ikke er forenlig med god profesjonell praksis, og derfor ikke bør tilbys av allmennleger eller tannleger.
Bakgrunnen for dette samarbeidet er at foreningene mener det er viktig å vise at helsepersonell står sammen. Målet er å bidra til refleksjon og diskusjon rundt denne typen behandling blant medlemmene.
Og for å være litt personlig – jeg er bekymra for den utviklingen jeg ser, spesielt i sosiale medier. Kosmetisk behandling tilbys og markedsføres på en måte som jeg mener at ikke er forenlig med det å være en tilbyder av helsetjenester.
Hvis dere tar en liten runde på Instagram eller Facebook, så er det lett å tro at kosmetisk behandling er det eneste norske tannleger er opptatt av og driver med. Det florerer av annonser og tilbud med blendahvite, perfekte smil i alle kanaler.
NTF er tydelige på at tannleger er helsepersonell og det forplikter. Da må vi sørge for å opptre som ansvarlig helsepersonell, i alle sammenhenger. Det første vi da må gjøre, er slutte å markedsføre kosmetisk behandling som en salgsvare! Først da kan vi som profesjon bli tatt på alvor som helsepersonell.
Som helsepersonell utgjør tannleger en viktig del av helsetjenesten. Derfor deltar NTF i kampanjen Gjør kloke valg sammen med mange andre helseprofesjoner. Gjør kloke valg er en internasjonal kampanje rettet mot helsepersonell og pasienter. Målet er å motvirke overdiagnostikk og overbehandling ved å fokusere på kvalitet og pasientsikkerhet. God dialog mellom pasient og behandler skal sikre at pasientene ikke utsettes for unødvendige undersøkelser eller behandlinger. Og som tannleger er det vår oppgave å ivareta det som er bra for pasientene, og det som er bra for samfunnet.
Kampanjen har så lagt rettet seg mot helseprofesjonene. Neste uke starter også en befolkningskampanje under slagordet Mer er ikke alltid bedre. Men i NTF tjuvstarter vi altså nå i dag!
I forbindelse med lansering av befolkningskampanjen har NTF revidert listen med råd til tannleger i klinisk praksis, og vi har lagt til et 7. råd som lyder som følger:
Unngå å rekvirere prøver eller henvise for undersøkelser hvor svaret ikke vil ha konsekvens for diagnose eller videre odontologisk behandlingsforløp.
Vi oppfordrer alle medlemmer til å støtte opp om kampanjen! Og dere kan hente materiell på vår stand her på landsmøtet, eller dere kan laste det ned fra nettstedet vårt.
Tannhelsetjenesten er i endring. Privat tannhelsetjeneste består fortsatt i stor grad av tannlegeeide virksomheter som leverer tjenester av høy kvalitet til riktig pris, hvor lite penger går bort i administrasjon, og hvor tannlege og pasient har en nær relasjon. NTF ønsker å legge til rette for medlemmer som vil eie og drive egen praksis.
Vårt krav er at myndighetene må legge til rette for at det fortsatt skal være mulig å drive små tannlegevirksomheter. Regelverket må tilpasses, den administrative belastningen må reduseres, og ikke minst må myndighetene forstå at det har en kostnad å levere gode tannhelsetjenester. NTF skal fortsette å synliggjøre dette overfor myndighetene, og vi skal bidra med råd og veiledning til medlemmer som driver næringsvirksomhet.
Men vi kan alle bidra til en lettere hverdag for hverandre. Vi kan stå opp for oss selv som tannhelsepersonell og for tjenesten ved å følge de etiske reglene og tilby tannbehandling av høy kvalitet til fornuftige priser. Vi må avstå fra priskrig, slutte med helt urealistiske kampanjer og tilbud – og med uetisk reklame. Det vi leverer er helsetjenester!
Og vi må sørge for å holde den etiske fanen høyt! Respekten for yrket vårt og profesjonen vår avhenger av at vi fremstår som profesjonelle helsearbeidere – ikke som selgere.
Pandemisituasjonen har som nevnt tidligere aktualisert en alvorlig situasjon som NTF har pekt på over lengre tid. Nemlig at myndighetene ikke har tilstrekkelig kunnskap om tannhelsetjenesten, og dermed mangler mulighet til å ha nødvendig oversikt og kontroll på hva som skjer i tjenesten. Helsemyndighetene vet hverken hvor mange tannleger som praktiserer i Norge eller hvor de befinner seg. Hvordan kan de da kontrollere at virksomheten foregår i forsvarlige former og innenfor gjeldende bestemmelser?
Det må opprettes et register over tannhelsepersonell og annet helsepersonell, og det haster.
Myndighetene må også ta ansvar for å utrede behovet for tannleger, tannlegespesialister og annet tannhelsepersonell i fremtiden. De ulike framskrivningene som er gjort, er unyanserte og lite treffsikre.
Videre så må grunn- og spesialistutdanning av tannleger ved de odontologiske lærestedene i Norge dimensjoneres slik at behovet for tannleger i størst mulig grad kan dekkes av de norske studiestedene. Dette er av vesentlig betydning for at tjenestetilbudet til befolkningen skal holde høy faglig standard, med tilsvarende høy kvalitet og pasientsikkerhet.
Myndighetene må også sørge for at alle som er utdannet utenfor Norge, enten det er norske studenter fra utenlandske læresteder eller tannleger fra andre land som kommer for å arbeide her i landet, har nødvendig kunnskap om norske forhold og norsk regelverk samt tilstrekkelige språkferdigheter.
Mange tannleger utdannet utenfor Norge mangler kunnskap om norsk regelverk, spesielt folketrygdens stønadsordning. Dette kan føre til underforbruk av ordningen, og kanskje også til feil bruk. Og det er bekymringsfullt.
NTF tar denne utfordringen på alvor. Det nye obligatoriske kurset om folketrygdens stønadsordning som alle medlemmer må ta, er et viktig bidrag i så måte. Vi holder også kurs for alle avgangsstudenter hvert år, og dessuten for norske studenter som studerer i utlandet.
Men dette er ikke NTFs ansvar. Vi er en profesjonsforening, ikke en tilsynsmyndighet. Vi løfter stadig disse problemstillingene i møter med myndighetene. Vi krever at myndigheter og politikere tar problemstillingen på alvor, og bidrar til å løse disse utfordringene så snart som mulig. Det er avgjørende for pasientsikkerheten og kvaliteten i tjenesten.
Tannlegene er helsetjenestens eksperter på orale helsetilstander og skal forebygge, diagnostisere og behandle et bredt spekter av sykdommer, i tett samarbeid med tannlegespesialister og øvrige helseprofesjoner. Tannlegen er den eneste helsearbeideren som et stort flertall av befolkningen har regelmessig kontakt med, og vi bidrar dermed til å avlaste helsetjenesten og styrke helseberedskapen i Norge.
Tannhelsetjenesten vil og kan bidra i forebyggende og helsefremmende arbeid. Dette arbeidet må være en viktig del av fremtidens tannhelsetilbud til befolkningen. Bedre samhandling er nødvendig, både mellom privat og offentlig tannhelsetjeneste og mellom tannhelsetjenesten og øvrige helsetjenester. Slik oppnår vi målet om en best mulig helsetjeneste for pasientene.
Tannhelsetjenesten må dessuten inkluderes i utviklingen av digitale løsninger som er nødvendig for bedre og mer effektiv samhandling i hele helsetjenesten. Også på dette feltet har myndighetene et ansvar.
NTF er bekymret for den svært langsomme utviklingen på e-helsefeltet. Det er en stor skam at de fleste tannlegene i Norge ennå ikke har tilgang til e-reseptløsning og digitale kommunikasjonsløsninger. Her må både journalleverandørene og myndighetene ta sin del av ansvaret for at dette ennå ikke er på plass. Tannlegene må dessuten få tilgang til kjernejournal. Tannleger er helsepersonell med legemiddelansvar, og vi har behov for tilgang til nødvendige legemiddelopplysninger om pasientene, inkludert pasientens legemiddelliste. Det er også viktig for annet helsepersonell å få tilgang til hvilke legemidler tannlegen skriver ut til pasienten.
Som tidligere nevnt er det ikke lenge til årets representantskapsmøte i NTF. Utvikling av foreningen er et eget satsingsområde. NTFs mål er å være en demokratisk og tilpasningsdyktig organisasjon som er i stand til å møte stadig nye utfordringer. Vi må derfor hele tiden utvikle, tilpasse og profesjonalisere foreningen, slik at vi kan møte behovene i medlemsmassen. Derfor er det satt i gang et større arbeid for å videreutvikle den samlede porteføljen av aktiviteter og tjenester for å skape merverdi for medlemmene, de tillitsvalgte og foreningen.
Det er et mål å rekruttere, motivere og skolere tillitsvalgte på alle nivåer, og å utvikle NTF Student videre. Dette skal gjøres mens vi viderefører digitaliseringen av foreningens virksomhet for å oppnå mer miljøvennlig og bærekraftig drift.
Vi skal videreutvikle Tidende som et vitenskapelig tidsskrift og medlemsblad. Tidende er viktig for NTF og for medlemmene, og det er det eneste odontologiske fagtidsskriftet på norsk. Det er vi stolte av.
NTF er og skal være medlemmenes forening, og vi er her for dere!
Og NTF er en solid forening. Det er svært gledelig å kunne si at vi i 2020 nesten klarte å gå i null på driften av foreningen, som vi hadde budsjettert, på tross av pandemien. Det klarte vi fordi alle bidro! Møteaktiviteter blant tillitsvalgte ble gjennomført digitalt etter arbeidstid og i liten grad honorert, og hele foreningen hadde vedvarende fokus på å holde kostnadene nede gjennom hele perioden. Og fjorårets landsmøte ble, som dere husker, gjort om til et heldigitalt arrangement, og på grunn av dere ble det arrangementet veldig vellykka. Dere viste igjen at NTFs medlemmer er de aller beste på etterutdanning.
Jeg kjenner ingen andre foreninger som er i nærheten av å samle så mange medlemmer til etterutdanningsaktiviteter som vi gjør. I så måte er det vi gjør i NTF, spesielt med landsmøtet, helt unikt i norsk sammenheng.
Det skal vi være stolte av! Tusen takk alle sammen.
Det er så utrolig flott å stå her i Bergen på et ekte, ordentlig landsmøte. Selv om fjorårets digitale arrangement ble en suksess, er det mye bedre å igjen kunne være sammen på et slikt fysisk arrangement. Landsmøtet er fortsatt den største og viktigste møteplassen for tannhelsetjenesten! Vi er alle en del av et større fellesskap. Vi tar kompetanseheving og faglig oppdatering på alvor.
Årets landsmøte inneholder som vanlig mange spennende og interessante faglige innslag, i tillegg til en flott og omfangsrik utstilling.
Nordental utgjør en helt vesentlig del av ethvert vellykket landsmøte, og det står nå en mengde engasjerte utstillere klare til å møte dere.
Takk til alle dere som stiller trofast opp og er med på å gjøre landsmøtet til hva det er: En stor faglig og festlig møteplass for hele tannhelsetjenesten. En stor takk til våre gode samarbeidspartnere i NPG – Norwegian Promotion Group – som har tilrettelagt det hele.
Takk også til den lokale landsmøtekomiteen som har jobbet mye med dette arrangementet for å gi det et lokalt preg. De har hatt full kontroll på de sosiale arrangementene, det er bare å glede seg!
Jeg ser frem til å se mange av dere på Galleri Nygaten i kveld, til hyggelig samvær med god mat, drikke og konsert med Jan Eggum. Det er fortsatt mulig å skaffe seg billetter til morgendagens konsert her i Grieghallen. Først ut er Sondre Lerche, før fetter Lars Vaular tar over, og det hele avsluttes med fest og dans til heftige rytmer fra DJ Tarjei Strøm. Vi gleder oss!
Avslutningsvis vil jeg benytte anledningen til å takke generalsekretær Morten Rolstad og resten av sekretariatet for godt samarbeid. Jeg ønsker dere lykke til med flyttingen av sekretariatet til nye lokaler i Legenes hus på Christiania torv i mars. Samlokalisering med Legeforeningen er svært positivt, og det vil danne grunnlag for et enda tettere og bedre samarbeid mellom våre to profesjonsforeninger. Jeg vet at NTF vil bli tatt godt imot!
Jeg vil også sende en varm takk til alle lokale og sentrale tillitsvalgte i NTF som jeg har samarbeidet med opp gjennom årene – ikke minst til mine gode kolleger i hovedstyret, nå og tidligere.
NTF er helt avhengig av dyktige tillitsvalgte. De tillitsvalgte legger ned en fantastisk innsats og jeg håper at mange av dere som sitter her i salen i dag vil bidra i tillitsvalgtsarbeid på en eller annen arena i løpet av yrkeslivet. Det er interessant og sosialt, og du får mulighet til å påvirke din egen hverdag. Alle har noe å bidra med, og vi trenger alle gode krefter for å møte de utfordringene som vil komme i fremtiden.
La dere engasjere og bli med i det fremtidige ordskiftet. Vi må våge å diskutere og debattere, vi må slippe frem de ulike meningene – både i den åpne debatten, på generalforsamlinger og i representantskapet. Bare på den måten kan vi sammen finne den riktige veien videre. Så har vi alle et ansvar for å støtte de tillitsvalgte i deres arbeid når beslutningene er gjort. Da står vi samlet bak det flertallet har bestemt. De tillitsvalgte legger ned mye tid og krefter for foreningen og medlemmene – og de fortjener anerkjennelse og respekt for den jobben de gjør.
Det har vært en glede og en ære å få lede Den norske tannlegeforening de siste 10 årene. NTF består av høyt kompetente medlemmer, svært engasjerte tillitsvalgte, og et særdeles dyktig sekretariat.
Disse årene har vært utfordrende og krevende, det har vært mye arbeid og stort ansvar, men det har også vært spennende, givende og lærerikt. Presidentjobben har gitt meg mange store opplevelser og venner for livet!
Med det vil jeg takke for en utrolig flott tid i NTF. Jeg ønsker dere som nå skal lede foreningen videre lykke til med det meget viktige arbeidet som ligger foran dere.
Jeg er sikker på at NTF fortsatt vil være en viktig premissleverandør og påvirke fremtidens tannhelsepolitikk, og at NTF vil utvikle seg for fortsatt å møte nye utfordringer og endringer i samfunnet og tannhelsetjenesten.
Jeg håper og tror at NTF også i fremtiden vil være en forening for alle norske tannleger. Høy organisasjonsoppslutning, tilhørighet og deltakelse bidrar til å styrke det sosiale samholdet mellom medlemmene, og dermed til at NTF er en samlet forening.
Så jeg sier det igjen! Sammen er vi sterke! NTFs gjennomslagskraft og påvirkningsmulighet avhenger av at vi klarer å stå sammen som forening, både i gode og onde dager. Jeg håper alle ser viktigheten av dette, og at alle fortsatt vil arbeide sammen for å sikre at NTF forblir den ene sterke stemmen som taler på vegne av alle norske tannleger.
Godt landsmøte!
Talen ble også strømmet, og opptak er tilgjengelig på NTFs Facebookside.