Tidendes pris for beste oversiktsartikkel

Fra venstre: Prisvinner Gunhild Vesterhus Strand, Tidendes redaktør Ellen Beate Dyvi og prisvinner Siri Flagestad Kvalheim. Foto: Andres Vargas

Fagstoffet i Den norske tannlegeforenings Tidende spiller en sentral rolle i tannlegenes etterutdanning. Oversiktsartikler og kasuistikker er nyttig og populært lesestoff. For å inspirere tannleger og forskere til å ville publisere fagstoff i Tidende, er det opprettet to priser som deles ut vekselvis, og begge hvert annet år: Én for beste kasuistikk og en for beste oversiktsartikkel.

Ved åpningen av NTFs landsmøte i Grieghallen i Bergen 4. november delte Tidende ut prisen for beste oversiktsartikkel for tiende gang.

Prisen på 40 000 kroner gikk til forfatterne av oversiktsartikkelen Risiko og forebygging av oral sykdom blant eldre, Gunhild Vesterhus Strand og Siri Flagestad Kvalheim.

Artikkelen ble publisert i Den norske tannlegeforenings Tidende nr. 4 i år.

I toårsperioden fra og med Tidende nr. 7. 2019 til og med nr. 5. 2021 publiserte Tidende i alt 18 oversiktsartikler. Disse er vurdert av redaksjonskomiteens medlemmer: NIOM-direktør Jon E. Dahl, tannlege Anders Godberg, professor Malin V. Jonsson, professor Kristin Klock og førsteamanuensis Anne Rønneberg.

Om artikkelen som vant sier komiteen: Artikkelen bør absolutt være relevant for Tidendes lesere. Den omhandler pasienter som de fleste tannleger, i både offentlig og privat virksomhet, møter i sin praksis - de eldre pasientene.

Forfatterne tar opp problematikken med risiko for og forebygging av oral sykdom hos denne pasientgruppen utfra et helhetsperspektiv. Det belyses hvor viktig det er å opprettholde en god oral helse og at risikoen for å utvikle orale helseproblemer har sammenheng med blant annet økt alder, polyfarmasi og multimorbiditet. Sentrale kliniske problemstillinger blir tatt opp, etterfulgt av konkrete råd.

Forfatterne påpeker at tannbehandling til denne gruppen må få en større individuell tilpasning basert på en samlet vurdering av den biologiske, psykologiske og sosiale aldringen.

Artikkelen er lettlest, konkret og den inneholder god og praktisk informasjon for både tannleger, tannpleiere og også helsetjenesten for øvrig. Artikkelen har relevante illustrasjoner og et stort antall referanser.