Flere får tilbud om oppfriskningsdose med koronavaksine
Regjeringen har besluttet at kommunene nå kan gi oppfriskningsdose mot covid-19 til personer mellom 18 og 64 år i risikogrupper. Tilbudet gjelder også personer i aldersgruppen 12-17 år med alvorlig grunnsykdom. Folkehelseinstituttet (FHI) har tidligere anbefalt at alle over 65 år tar en oppfriskningsdose mot covid-19 i høst.
– Dette er gode nyheter, og betyr at også personer som har underliggende risiko for alvorlig forløp av covid-19 vil tilbys ny oppfriskningsdose de nærmeste ukene, sier områdedirektør for smittevern ved FHI, Trygve Ottersen.
Vaksinasjon beskytter godt mot alvorlig covid-19, men beskyttelsen faller noe i løpet av noen måneder. Derfor anbefaler FHI en oppfriskningsdose til grupper som kan være spesielt utsatt for alvorlig sykdom som følge av covid-19.
Vaksinasjonstilbudet er organisert av kommunene. Noen kommuner kaller inn innbyggerne til time, mens i andre kommuner må folk selv ta kontakt med kommunen for å bestille time.
– Sjekk din kommunes nettside for å se hvordan du sikrer deg en oppfriskningsdose, sier Trygve Ottersen i FHI.
En oppdatert vaksine fra Pfizer, som er laget med utgangspunkt i BA.1-varianten av omikron i tillegg til det opprinnelige Wuhan-viruset, blir sendt ut fra FHI til kommunene denne uken. En tilsvarende oppdatert vaksine fra Moderna kommer trolig til Norge i uke 39. Det er i hovedsak disse vaksinene som vil tilbys i kommunene nå.
– Vi regner med at de oppdaterte vaksinene gir bedre beskyttelse mot å bli smittet og å få lette symptomer, mens beskyttelse mot alvorlig sykdom vil være god uavhengig av hvilken vaksine som tas, sier Ottersen.
12. september anbefalte Det europeiske legemiddelkontoret, EMA, godkjenning av ytterligere en ny oppdatert vaksine fra Pfizer. Denne dekker både wuhan-varianten og omikron-varianten BA.4/5. Det vil fortsatt være en stund til denne er tilgjengelig i Norge, og FHI skal siden vurdere om den skal tas i bruk i Norge.
– Vårt klare råd er at folk nå takker ja til den vaksinen de blir tilbudt fordi det er viktig å styrke beskyttelse mot alvorlig sykdom, sier Trygve Ottersen i FHI.