60 prosent begynte å røyke igjen
E-sigaretter er dårligere på å få nikotinavhengige til å slutte med røyking enn andre tobakkserstatninger, viser en ny studie. Dette er i strid med tidligere funn, skriver www.forskning.no.
– Det er ingen bevis på at e-sigaretter er effektivt ved røykavvenning, sier John P. Pierce, en av forskerne bak en ny studie publisert i tidsskriftet Tobacco Control, til CNN. Forskerne har observert brukere av e-sigaretter i perioden 2017 til 2019. Funnene antyder at det å bytte ut tobakksrøyking med elektronisk damping, enten med eller uten nikotin, ikke har den effekten andre studier har vist.
Forskerne undersøkte de nyeste tallene fra PATH-studien (Population Assesment of Tobacco and Health) som omfatter 2017, 2018 og 2019.
Av de som rapporterte at de ønsket å gradvis slutte å røyke med hjelp av e-sigaretter i 2017, var det kun 10 prosent som faktisk var røykfrie i 2019.
Dette står tydelig i kontrast til de som hadde sluttet å røyke, men ikke brukte noen hjelpemidler på veien. Blant dem var 19 prosent fortsatt røykfrie i 2019.
I tillegg var det ingen antydning til at det å bytte fra sigaretter til e-sigaretter skulle holde deg fra å gå tilbake til sigaretter, sammenlignet med det å ikke bruke noen hjelpemidler.
Hele 60 prosent av de som nylig var røykere, men byttet over til daglig e-sigarett-bruk, opplevde tilbakefall til tobakksrøyking.
Dette står i stil med tidligere funn om røykeslutt, som viser at det beste man gjør er å slutte brått heller enn å trappe gradvis ned.
Det finnes flere kliniske studier som viser at e-sigaretter har en positiv effekt når det kommer til røykeslutt.
En gjennomgang av flere studier ble publisert i september 2021 i the Cochrane Library.
Studiene gjennomgangen er basert på er stort sett randomiserte, kontrollerte forsøk, som regnes som gullstandarden innen forskning.
På bakgrunn av de kliniske funnene begynte britiske helsemyndigheter å anbefale bruk av e-sigaretter med nikotin som nikotinlegemiddel i slutten av 2021.
Den nye observasjonsstudien tar kun utgangspunkt i tall fra PATH-undersøkelsen.
– Denne studien har en grunnleggende feil, sier John Britton, professor emeritus i epidemiologi ved University of Nottingham til Science Media Centre. Han peker på at studien tar utgangspunkt i røykere som har forsøkt å slutte tidligere ved hjelp av andre hjelpemidler, og feilet.
– Dette er nok hvorfor funnene deres strider med funnene fra meta-analysene av de mange, grundige kliniske undersøkelse som viser at e-sigaretter er en effektiv måte å slutte å røyke på, sier Britton.
Kilder: Ruifeng Chen, m.fl., Effectiveness of e-cigarettes as aids for smoking cessation: evidence from the PATH Study cohort, 2017–201, Brittish Medical Journal, Tobacco Control, 2022