Flere kvinner og stadig yngre tannleger i DOT
Forhandlingssjef og advokat i NTF
Kvinneandelen I Den offentlige tannhelsetjenesten (DOT) øker fortsatt. Siden NTF startet med en årlig kartlegging av lønns- og arbeidsvilkår i DOT i 2012 har kvinneandelen økt fra om lag 65 prosent til om lag 80 prosent.
Vi ser også at tannlegene blir stadig yngre. I gruppene fra om lag 55 år og opp mot aldergrensene har andelen sunket markant.
«Alle» mener en jevn fordeling av kvinner og menn på arbeidsplassen er både ønskelig og bra. Derfor bør arbeidsgiverne i DOT ta rekruttering av menn til DOT på alvor. NTFs forhandlingssjef John Frammer mener at lønn er en av løsningene. Skal vi få mannen tilbake i DOT må lønningene økes og forskjellen mellom privat og offentlig sektor minskes.
På bakgrunn av dette frykter Sentralt forhandlingsutvalgs leder, Farshad Alamdari, at både lønnsarbeidet og lønnsforhandlingene i årene fremover blir mer krevende dersom denne tendensen ikke snur eller sammensetningen endres. Han frykter også at det er for mange såkalte «flinke piker» som ikke i samme grad som menn er villig til å stå på krava.
Alamdari tror også at de unge tannlegene i alt for stor grad tenker på pasientene og ikke på sine egne lønns- og arbeidsvilkår.