Mange meninger om fremtidens tannhelsetjeneste
Heming Olsen-Bergem åpnet sitt første forum for tillitsvalgte som president på Clarion Oslo 9.–10. juni. Møtet startet med en rekke orienteringer, hvor NTFs Harry-Sam Selikowitz innledet med noen ord om viktigheten av den nye globale strategien for oral helse som WHO nettopp har vedtatt. Deretter snakket Line Pedersen om etikkrådets arbeid, før utdanningssjef Øyvind Asmyhr orienterte om status for obligatorisk etterutdanning. Foreningen er nå i gang med en omfattende runde med kommunikasjon til medlemmene for å sikre at alle ordinære, yrkesaktive medlemmer møter kravet om 40 timer etterutdanning. Utdanningssjefen kunne informere om at av 4 702 yrkesaktive har kun 1 729 allerede fylt kvoten. Svært mange er godt i gang, men er ikke helt i mål, mens hele 12 % av medlemmene fremdeles har 0 timer og begynner å få dårlig tid for å fylle kravet innen året er omme. Han påpekte at det antagelig er noe underrapportering og at en del har mer timer enn det som er registrert. Det er derfor viktig at alle registrerer timene sine, og at alle gjennomfører de obligatoriske digitale kursene.
Elisabet Jonsson, leder i Fag- og etterutdanningsutvalget (FEU), holdt en appell om at det er behov for flere nye stemmer i foreningens kursaktivitet. Spesielt er FEU interesserte i innspill om allmennpraktiserende tannleger i alle aldre og stadier av yrkeslivet. Spesielt gjelder dette kvinnelige foredragsholdere. 75 % av odontologistudentene er kvinner, men dette gjenspeiles ikke blant foredragsholderne på NTFs kurs. Vi trenger rett og slett flere kvinner som tør å stikke seg frem og snakke kasus, fag og som ønsker å spre sin kunnskap og kompetanse!
Leder av valgkomiteen, Arnt Einar Andersen hadde også noe på hjertet. Komiteen er alltid på jakt etter engasjerte og handlekraftige medlemmer som kan bidra som tillitsvalgte. Alle medlemmer der ute som synes NTF gjør en dårlig jobb, har klaget på foreningen i sosiale medier, er uenig i foreningens politiske arbeid, synes kursene NTF holder er for dårlige, er misfornøyd med dagens trygdesystem og/eller tror de har noe å bidra med, ble gitt to alternativer. Det første og foretrukne alternativet er å engasjere seg i foreningen og ta kontakt med NTFs valgkomite (og/eller møte opp på neste medlemsmøte i lokalforeningen). Alternativ to er å tie stille …
Runden med aktuelle saker ble avsluttet med en innholdsrik orientering av presidenten om alt hovedstyret og foreningen jobber med for tiden. Det helhetlige gjennomgangen av tannhelsetjenesten NTF har bedt om var selvfølgelig et sentralt tema, men han var også innom psykisk helse, TOO, Folkehelsemeldingen, Helsepersonellkommisjonen og Prioriteringsmeldingen, samt en rekke andre aktuelle temaer.
Siste del av kvelden besto av å berede grunnen for debatten på dag to om hvordan en fremtidig tannhelsetjeneste burde være finansiert og organisert. Først ut var NTFs politiske rådgiver Christian Pollock Fjellstad. Han presenterte ulike perspektiver og utvikling på det tannhelsepolitiske området fra stortingsvalget og frem til i dag, og gikk gjennom hvordan NTF jobber med påvirkningsarbeid, samt de tillitsvalgtes muligheter og handlingsrom som en del av dette arbeidet.
Avslutningsvis holdt Arnt Einar Andersen et innlegg med perspektiver fra den private tannhelsetjenesten og de store endringene som har skjedd med konsolidering og vridning fra tannlegeeide til investor-eide klinikker, og dermed økt oppmerksomhet på omsetning og inntjening. Tallene han la frem var oppsiktsvekkende, blant annet at omsetningen i de private kjedene er mer enn tredoblet de siste fire årene. Han la vekt på at det er lov å forvente avkastning på investeringer, og det er ikke noe galt i å tjene penger i privat næringsliv. Men han påpekte at NTF må være bevisst på utviklingen og gjøre seg opp en mening om hvilken tannhelsetjeneste foreningen ønsker seg, og hvilken rolle vi ønsker at tannlegene skal ha i fremtiden. En del av endringene i tannhelsetjenesten er kanskje både positive og uunngåelige, men NTF må bestemme seg for om foreningen skal være med å legge føringer for endringene, om vi skal sitte på sidelinja og observere hva som skjer, eller våkne opp en dag og bli overrasket over endringene uten å skjønne hvorfor de har skjedd. Når foreningens medlemmer i større grad ikke eier tannklinikken de jobber i, endres også tannlegens tilknytning til næringen. Dette vil overtid kunne medføre endringer i medlemmenes behov og forventninger til NTF.
Debatt og gruppearbeid
Med torsdagens innlegg som bakteppe, var det duket for både gruppearbeid og meningsutveksling på fredag.
Hvordan ser den «perfekte» tannhelsetjenesten ut? Hvis man skulle startet med blanke ark og alt var mulighet, og bygget om en helt ny tannhelsetjeneste; hvordan ville den da sett ut? Hvordan sikrer vi pasientenes rettigheter, tannlegens autonomi, en hensiktsmessig oppgavefordeling og at den faglige kvaliteten i tjenesten blir ivaretatt? Hvilke fordeler og ulemper kan tenkes med universelle ordninger og/eller målrettede ordninger? Hvilke ulike modeller kan man se for seg, hva blir konsekvensene og hvilke ordninger og modeller vil føre til best oral helse i befolkningen?
Spørsmålene (og meningene) er mange – og de tillitsvalgte kom med interessante perspektiver og innspill som vil styre foreningens arbeid med å tvinge frem den mye omtalte utredningen. Det ble argumentert for både universelle ordninger og en helhetlig tannhelsetjeneste. Felles for dem alle var søkelys på pasientens beste og at målet må være en best mulig oral helse i befolkningen.
Ballen ruller allerede ganske fort, utviklingen skjer raskt, og de politiske vedtakene blir tidvis tatt på svært svakt faglig grunnlag. Men basert på nivået på engasjementet blant de tillitsvalgte på forumet er det ikke noen tvil om at de ikke har tenkt til å sitte stille i båten og la politikerne styre dette showet uten innblanding fra NTF!