Problematisk kvinneflertall innen helsefagene
I år er 60,7 prosent av de som har fått studieplass kvinner og 39, 3 prosent menn. Innen odontologi, medisin, psykologi og veterinær er kvinnedominansen stor.
Til sammen 105 216 har fått tilbud om studieplass. 64 744 av disse har fått tilbud på førstevalget sitt, viser tall fra Samordna opptak.
Søkertallene tilbake på samme nivå som før pandemien, samtidig som antallet studieplasser har økt. Det gir mindre konkurranse om plassene. Unntaket er profesjonsstudiene, som fortsatt har høy konkurranse blant de kvalifiserte søkerne.
Flere kvinner har fått studieplass
Færre enn tre av ti av studentene på odontologi, medisin og psykologi er menn. Under én av ti kommende veterinærer er menn.
Slik er kjønnsfordelingen menn/kvinner i prosent:
Medisin: 28,3/71,7
Psykologi: 25,9/74,1
Odontologi: 20,3/79,7
Veterinær: 8/92
– Et samfunnsproblem
Konstituert leder i Akademikerne Lise Lyngsnes Randeberg mener at kjønnsbalanse er viktig og at det bør iverksettes kraftige tiltak for å utjevne kjønnsskjevheten i de lange helseutdanningene.
– En ubalanse mellom kjønnene på studiet forplanter seg naturligvis i arbeidslivet. Det er et samfunnsproblem fordi det til syvende og sist går ut over tjenestene til deg og meg. Det er for eksempel ikke uvanlig at pasienter ønsker en lege eller psykolog av samme kjønn. Dersom et helt fagfelt har et stort underskudd på et av kjønnene går det glipp av bådeinnspill og kunnskap. Samtidig viser undersøkelser at arbeidsmiljøet er bedre på arbeidsplasser der kjønnsbalansen er god, sier Randeberg.