Tilbakeblikk

1923

Et urettferdig og forkastelig forslag

«Skrivelse til Kirke- og Undervisningsdepartementet fra norske tandlægestudenter i Tyskland:

… Endvidere gjør vi opmerksom paa at den tyske tandlægeutdannelse i enhver henseende fuldt ut holder internationalt maal, idet de tyske universiteter gjennem aartier paa grund av vældige donationer og uhyre pekuniære ofre fra myndighetenes side har været istand til at knytte de mest fremragende videnskapsmænd til sine lærestoler, samtidig som de nødvendige nybyg, moderniseringer etc. har været foretat overensstemmende med de videnskabelige krav. Av denne grund er Tyskland praktisk talt møtestedet for alle landes ungdom der søker en grundig videnskabelig utdannelse. Undervisningen i de forskjellige lande er jo ogsaa sterkt avhengig av tysk videnskabelig literatur.

Indførelse av en eventuel lavere tandlægeutdannelse i Norge er derfor en uretfærdighet mot den hele tandlægestand, likesom den saavel finansielt som folkehygienisk set er forkastelig.»

Tidende nr. 8, oktober 1923

1973

Om kvikksølvhygiene

«Bjørner begynte med å si at hans interesse for kvikksølvhygiene startet da han i aprilheftet av Tidende for 1971 leste om en 42 år gammel kontorsøster som avgikk ved døden av kvikksølvforgiftning etter 20 års arbeid på tannlegekontor uten å ha merket noen symptomer tidligere. Ved kontroll av sin amalgammixer fant han at denne pepret små kvikksølvperler utover ved vibrering. Bjørner mente at amalgammixere og highspeed borring medfører at tannlegene og deres og kontorsøstre er mere utsatt for kvikksølvforgiftning nå enn tidligere. Han viste til flere undersøkelser som understreket at det i en rekke tannlegekontorer var funnet kvikksølvverdier i luften som ligger langt over det som må kunne betraktes som god kvikksølvhygiene.

Som regel for god kvikksølvhygiene nevnte Bjørner bl.a. at yrkeshygienisk institutt anbefalte ikke å ha tepper på gulvene i tannlegekontorer og samtidig ikke å ha lommer i arbeidstøyet.»

Referat fra møte i Oslo tannlægeselskap, Tidende nr. 9, oktober 1973

2013

Kvikksølv forbys, fases ned og ut

«Minamatakonvensjonen underskrives i Minamata i Japan i høst, og handler om utfasing av bruken av kvikksølv. Det vil legges restriksjoner på utvinning, bruk og salg av mineralet, noe som også rammer amalgam. Dette vil ha store konsekvenser for tannleger i de fleste land i verden bortsett fra Norge og Sverige, som allerede har forbudt bruken av kvikksølv i amalgam. Amalgam er imidlertid som eneste produkt gitt anledning til å «phase down» i stedet for å«phase out».

Konvensjonen konsentrerer seg først og fremst om avfallproblematikken rundt kvikksølv:

  • Det må settes nasjonale mål om å forhindre karies og forbedre helse, og ved dette minimalisere behovet for dental restaurasjon.

  • En må promotere forskning og utvikling av kvalitets-kvikksølvfrie materialer for dental restaurering.

  • Det må oppmuntres til miljømessig praksis i tannlegeklinikker for å redusere utslipp av kvikksølv og kvikksølvkomponenter til vann og jord.»

Fra reportasje fra FDI, Tidende nr. 9, oktober 2013