Tillit og sunn fornuft
Ansvarlig redaktør
Denne utgaven av Tidende har mye stoff fra NTFs landsmøte 2023, som fant sted i begynnelsen av november.
En av mange interessante seanser under landsmøtet på Lillestrøm handlet om tillit. Sosiologen Helge Skirbekk snakket om tillit i møte mellom behandler og pasient. Her er det lett å være enig i at tillit er alt, slik tittelen på saken om foredraget sier.
Tillit deles gjerne i personlig og sosial tillit. Personlig tillit er tillit til din venn, din ektefelle og til din tannlege. Personlig tillit oppstår mellom mennesker med navn, følelser og ansikt.
Personlig tillit må vinnes, aktivt.
Sosial tillit er tillit til institusjoner som Stortinget, politiet og helsevesenet, inkludert tannhelsetjenesten – og oppstår, styrkes og svekkes mellom mennesker og det vi kan kalle større ansiktsløse abstraksjoner.
Tillit er både nøkkelen og selve suksessformelen for velfungerende og harmoniske samfunn som det det norske, hevdes det – av forskere, byråkrater og politikere. Men, kan det bli for mye tillit i et samfunn? Kan tilliten gjøre oss sløve og naive? Legger nordmenns store, nesten grenseløse tillit til myndigheter og statlige institusjoner veien åpen for korrupsjon, maktmisbruk og nasjonale sikkerhetstrusler – og for at vi nordmenn i for stor grad tolererer inkompetanse? Dette er spørsmål Nina Witoszek og Eva Joly som har skrevet boken «Det blåøyde riket» svarer ja på. I boken, som kom tidligere i høst, tar de for seg det de kaller norske tillitspatologier. Forfatterne viser hvordan den norske tilliten har slått tilbake på oss selv, og er blitt misbrukt av blant andre norske fredsmeglere, skatteadvokater, næringslivsledere, politikere og det statlige oljeselskapet Equinor. Argumentasjonen bygges opp gjennom seks kapitler med utgangspunkt i hvert sitt case. Premisset er at tillit er et viktig samfunnsgode – og at den må ledsages av sunn fornuft. Det er det lett å være enig i.
I skrivende stund står vi foran Tannlegeforeningens representantskap, der gjennomføring og utfallet av forhandlingene vil avhenge av hvorvidt representantene har tillit til at NTFs hovedstyre og deres saksfremlegg er til beste for medlemmene, foreningen, og sist og aller mest – befolkningen. Sånn bør det være i hvert fall. Det er folk flest, brukere av tannhelsetjenester, pasientene, som må ha tillit til at tannhelsetjenesten og de som utfører tjenesten er skikket på en måte som tjener både den enkelte og fellesskapet på beste måte. Representantene skal selvsagt flikke på hovedstyrets forslag, det er derfor det arrangeres representantskapsmøter. Representantskapet er høyeste myndighet.
NTFs politikk, meislet ut av hovedstyre og representantskap, skal så i neste omgang, blant annet, være grunnlaget for NTFs bidrag til og mulige innflytelse i Tannhelseutvalget som gjennom en NOU, og om et halvt års tid, skal si hva det mener er riktig utvikling og utforming av fremtidens tannhelsetjeneste i Norge – som helst bør være basert på sunn fornuft, slik at folk kan ha tillit til den.
Tidende kommer tilbake i januar med rapport fra NTFs representantskap 2023.
I mellomtiden ønsker vi alle lesere en god, fredelig og tillitsfull jul.