Svensk studie viser at vaksiner beskytter mot long covid
I fjor meldte NTB at vaksine ikke stopper senvirkninger etter covid-19, såkalt long covid. Nå viser en ny studie fra Gøteborgs universitet det motsatte: Personer som er vaksinerte har betydelig lavere risiko for å bli rammet av long covid etter en covid-infeksjon. Resultatene viser også at effekten øker med antall vaksinedoser.
– Dette gir økt tillit til at det er en sikker effekt av vaksinasjon på risikoen for å få senfølger, sier FHI-forskningssjef Signe Flottorp til Dagens medisin. Studien ble nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet BMJ.
Allerede i oktober meldte NRK at norske forskere trodde vaksinen har effekt på long covid.
– Ifølge vår forskning gir den noe beskyttelse. Vi hadde selvsagt håpet at den hadde virket enda bedre. Jeg tror likevel omfanget av long covid ville blitt redusert hvis flere tok vaksinen i høst, sa forsker Arne Søraas ved Oslo universitetssykehus til NRK.
Nå tyder altså en ny svensk studie på at dette er tilfelle. Studien viser at de som var vaksinert mot covid-19, hadde betydelig lavere risiko for å bli rammet av long covid.
Studien inkluderer alle registrerte tilfeller av voksne som fikk covid-19 for første gang mellom desember 2020 og februar 2022 i de to største regionene i Sverige, Stockholm og Västra Götaland.
Studien inkluderer over en halv million personer.
Litt over halvparten hadde tatt en eller flere vaksinedoser før de fikk covid. Resten var uvaksinerte da de fikk sin første infeksjon.
Da forskerne undersøkte long covid i de to gruppene, så de klare forskjeller.
I den vaksinerte gruppen fikk 0,4 prosent en long covid-diagnose i oppfølgingsperioden. Blant de uvaksinerte var andelen 1,4 prosent.
De svenske forskerne fant også ut at risikoen hang sammen med antall vaksinedoser.
Jo flere doser, jo lavere er risikoen, ifølge studien.
– Videre studier bør vurdere om tilleggsvaksinasjoner gir tilsvarende økende beskyttelse over tid mot long covid som eventuelle komplikasjoner etter covid-infeksjon, sier forsker Fredrik Nyberg ved Gøteborgs universitet i en pressemelding.
Forskerne så ingen signifikante forskjeller mellom ulike vaksiner mot covid-19.
Ifølge NHI får opptil 20 prosent av dem som har vært syke med korona, long covid. De har fremdeles symptomer 12 uker etter at de var syke, noe som også omtales som senfølger av covid-19.
De vanligste er utmattelse, pustevansker, endringer i smaks- og luktesans, søvnproblemer, hjernetåke, hjertebank og problemer med å være i oppreist stilling.
Kilde:
Lisa Lundberg-Morris m.fl: Covid-19 vaccine effectiveness against post-covid-19 condition among 589 722 individuals in Sweden: population based cohort study. BMJ. November 2023.