Overlevde seks timer i åpen sjø
Etter en dramatisk flukt fra Syria som nesten kostet ham livet, har tannlege Mohamad Alhousain bygget seg en ny tilværelse i Norge. Fra å stå på bar bakke i et fremmed land, eier han i dag to tannklinikker.
April 2014. En båt med 15 flyktninger synker i havet på vei fra Izmir i Tyrkia til Lesbos i Hellas. Kun sju av flyktningene overlever. En av dem er den 26 år gamle tannlegen Mohamad Alhousain. I seks lange timer ligger han i Egeerhavet før han blir reddet av tyrkiske grensesoldater.
– Vi ble fraktet til sykehuset i Lesbos. Sønnen til en eldre kvinne som omkom i forliset, bodde i Sverige. Da han kom for å hente moren hjem, fortalte han meg at «alle» svenske tannleger nå jobber i Norge, og at jeg derfor burde starte praksis i Sverige. Da tenkte jeg at Norge antakelig var det beste landet å være tannlege i av de to, forteller Alhousain.
En menneskesmugler utstyrte Alhousain med gresk pass og et par uker senere landet han på Gardermoen. Flukten fra Syria kostet 150 000 kroner, men kofferten han plukket med seg fra bagasjebåndet i ankomsthallen, var tom.
– Jeg var så usikker på om jeg ville greie å komme meg gjennom sikkerhetskontrollen, at jeg lot alle klærne mine ligge igjen på hotellrommet. Jeg var utstyrt med gresk ID, men snakker ikke et ord gresk, sier han.
Gikk kvalifiseringsprogrammet
Da politiet lurte på hvordan han var kommet til Norge, svarte han med et motspørsmål: Hvor kunne han henvende seg for å få godkjent utdannelsen sin som tannlege og sin spesialisering i endodonti? Fire dager senere møtte han opp på odontologisk fakultet ved Universitetet i Oslo. Der fikk han beskjed om at han først måtte lære seg språket. Alhousain ble bosatt i Bergen og begynte på norskkurs
– Jeg fikk etter hvert plass på kvalifiseringsprogrammet ved Universitetet i Bergen. Samtidig tok jeg eksamener i Sverige, og sendte papirene mine til andre europeiske land. Planen min var å jobbe som tannlege der jeg fikk utdannelsen godkjent.
Det tok ham to år å få språket på plass. Ytterligere to år senere, i 2018, fikk han autorisasjon som tannlege i Norge. Han søkte på mellom 60 og 70 jobber uten å få svar, men så en dag fikk han en telefon fra en tannlege i Oslo.
– Tannlegen var fra Syria og drev Oslo City Tannlegesenter. Han trengte en tannlege og ba meg komme. Jeg dro over fra Bergen i fine klær med CV og alle referansene mine, klar til jobbintervju. Da jeg kom frem, hilste han på meg, og fortalte at pasienten min ventet på rom nummer én. Jeg jobbet fra kl. 09.00 til kl. 18.00, ler Alhousain.
Krigen forandret alt
I dag driver i Mohamed Alhusain egen praksis i Oslo og i Drøbak. Før han flyktet fra Syria, var han daglig leder ved et akuttsykehus drevet av Redd Barna nord for Aleppo. Sitasjonen i landet var kaotisk.
– Hver dag opplevde vi bombing og skyting, døde mennesker lå i gatene. Det kom til et punkt da jeg tenkte at jeg hadde gjort det jeg kunne. Jeg kunne ikke lenger være sikker på å overleve til neste dag, og bestemte meg for å flykte, forteller han.
Som sønn av en lege, var det forventet at Mohamed skulle studere medisin.
– Jeg var egentlig mer interessert i IT. Men er du sønn av en lege, tas det for gitt at du studerer hardt for å bli det samme selv. Selv ble jeg tannlege, og hadde egentlig planlagt å ta videre spesialisering i Frankrike eller Tyskland. Men så kom krigen og alt ble forandret, sier han.
– Jeg er blitt sterkere
Han er glad for å ha fått en god klinisk og teoretisk utdanning fra to så forskjellige land som Norge og Syria.
– Den norske odontologiutdanningen har et mye større innslag av forebygging enn den syriske. I Syria fokuserer utdanningen nesten utelukkende på avansert behandling. Alle pasientene har dårlige tenner, så det blir mye implantater og protetikk for en billig penge. Det finnes heller ingen systematisk behandling for periodontitt, det er kun teori på universitetet. Pasienter som har sine tenner til de er 80 år gamle eksisterer ikke i Syria, sier han.
– Du har opplevd dramatiske ting. Hva har det gjort med deg som menneske?
– Jeg er blitt sterkere. Hver gang jeg støter på problemer som synes uoverkommelige, tenker jeg på da jeg lå i sjøen mellom Izmir og Lesbos. Det eneste jeg fokuserte på var å overleve, og det klarte jeg. I 2015 var jeg deprimert fordi jeg ikke hadde autorisasjon. Nå har jeg jobbet som tannlege i Norge i fem år. Jeg greide det også, sier Alhousain.