Bli hørt, da vel

Ellen BeateDyvi 

Ansvarlig redaktør

Foto: Kristin Aafløy Opdan

Endelig vet vi hva Tannhelseutvalget er kommet til. NOUen (Norges offentlige utredninger)En universell tannhelsetjeneste – Harmonisering, styring og økt offentlig støtte foreligger, og foreslår en stor trinnvis reform.

Seks dager senere er den sendt ut på høring, med lang frist, akkurat som statsråden antydet da han fikk rapporten i hendene 26. september.

Utvalgslederen er godt fornøyd med det utvalget har levert, og med at de har svart godt på et stort og bredt mandat. Ikke minst er utvalgslederen tilfreds med at utvalget, som besto av 13 personer, har evnet å komme til enighet om det aller meste. I 34 av 40 forslag er det oppnådd enstemmighet. Og utvalgslederen er likevel ikke helt fornøyd med alt. Hun fikk seg en stor overraskelse da hun fikk greie på at data fra privat tannhelsetjeneste er svært mangelfulle, og at det faktisk er behov for flere utredninger før en har hele bildet.

– Vi trenger mer kunnskap om tannhelsetjenesten og behovene for tannhelsetjenester blant folk. Jeg er veldig glad for at vi i dag har fått på plass et viktig kunnskapsgrunnlag, sa Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.

– Vi satte ned tannhelseutvalget for å få god kunnskap om hvordan vi kan utvikle tannhelsetjenesten fremover. Jeg gleder meg til å sette meg inn i forslagene og fortsette arbeidet med å videreutvikle velferdstilbudet. Dette er et kunnskapsgrunnlag som bør være utgangspunkt for en bred debatt om hvilken retning utviklingen av tannhelsetjenesten skal ta. Nå blir rapporten sendt på høring, slik at ulike aktører og organisasjoner kan komme med sine innspill, sa Vestre, da han fikk NOUen.

Departementet ber om høringsinstansenes syn både på utvalgets vurderinger og forslag. 15. mars er fristen satt til, så nå er det bare å mene og sende inn høringssvar, alle som vil. Alle som ønsker det, kan sende inn høringsuttalelse, selv om de ikke er ført opp på listen over høringsinstanser. Du trenger ikke være hverken aktør eller organisasjon for å delta i en åpen høring. Og sjansen for å bli hørt på øker sannsynligvis hvis det du mener blir del av uttalelsen til en organisasjon som vil bli hørt på, som NTF – som ber om å få høre medlemmenes mening nå.

Bruk gjerne Tidende til å si din mening også. Om Tannhelseutvalgets utredning, eller andre ting.

Det er sånn det er i et demokrati. Alle kan bli hørt. Og ikke alle blir hørt på. Det er noe annet.

Alle som ønsker det, kan sende inn høringsuttalelse i en åpen høring. Alle kan altså bli hørt – og ikke alle blir hørt på.

Andre steder i verden er det langt fra så vel. Jeg lar være å nevne det aller verste akkurat nå.

Og jeg kan nevne at vi har vært i Istanbul, i Tyrkia, for å dekke forhandlingene i World Dental Parliament. Bedre kjent som FDI, kanskje. Der fikk vi ikke slippe inn. Det er noe nytt. Vi har vært der i en lang årrekke tidligere, men nå vil de ikke ha pressen til stede under forhandlingene. Mange syntes det var uhørt, og andre syntes ikke det var så rart. Avhengig av hvilket land de kom fra.