Elisabeth Aurstad Riksen

Ny forskrift om rekvirering og utlevering av legemidler

Elisabet AurstadRiksen 0000-0002-8921-8027

Førsteamanuensis, ph.d., tannlege, spesialkompetanse i implantatprotetikk. Avdeling for oral kirurgi og oral medisin, seksjon for farmakologi, Institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Oslo.

Tannlegers rett til å rekvirere legemidler

Helse- og omsorgsdepartementet har vedtatt ny forskrift om rekvirering og utlevering av legemidler som trådte i kraft 16. september 2022 og ble sist revidert 1. juli 2024 [1]. § 3-1 fastslår at «Tannlege med norsk autorisasjon eller lisens har, med de begrensninger som er gitt, rett til å rekvirere de legemidler til human bruk som er nødvendige for utøvelsen av tannlegevirksomheten» [1]. Retningslinjene er lik tidligere avgrensning til behandling av sykdom i munnhule eller tilgrensende vev. Det er opp til tannlegen å vurdere hvilke legemidler dette omfatter innenfor de begrensninger som er gitt i denne forskriften eller i autorisasjon eller lisens.

I nye retningslinjer får tannleger med spesialistgodkjenning i oral kirurgi og oral medisin øket rett til å rekvirere legemidler til egen praksis og pasient (§ 3-3). Avgrensningen er behovet for legemidler i behandlers spesialistpraksis og klinisk indikasjon for å utføre «diagnostikk og behandling av sykdommer, skader og defekter i kjeve» [1]. Dette betyr at spesialister i oral kirurgi og oral medisin kan skrive ut flere typer legemidler ut fra sitt yrkesmessige behov.

Resepter skal rekvireres fortrinnsvis skriftlig og elektronisk via Reseptformidleren hvis bruker har tilgang via et datasystem (§ 4-2). Muntlig rekvirering skal kun benyttes hvis skriftlig ikke er praktisk mulig og må skje via personlig fremmøte eller telefon [2]. Muntlige rekvisisjoner gjelder kun ett uttak.

A og B preparater

Tannleger har med ny forskrift rett til å rekvirere et utvalg av A og B preparater i et avgrenset omfang (tabell 1). Tannleger kan på resept rekvirere legemidler i bestemte legemiddelgrupper med markedsføringstillatelse til oral og rektal bruk i minstepakning eller terapeutisk bruk i maksimalt 7 dager (§ 3-3). I forskriftens § 3-4 Særlige tilfeller, underpunkt bokstav b, slås det fast at Helsedirektoratet avgjør tvilstilfeller [1]. Tommelfingerregelen er at tannleger kan rekvirere nødvendige A og B preparater på odontologisk indikasjon i gitt minstepakning så lenge legemiddelet ikke står i listen der Helsedirektoratet har vurdert tvilstilfeller [2]. Dette betyr at tannleger må holde seg regelmessig oppdatert på oversikt over avgjørelse på henvendelser om tvilstilfeller for å ha kunnskap om hvilke legemidler som ikke kan rekvireres.

Tabell 1. Tannleger kan på resept rekvirere følgende legemidler med markedsføringstillatelse til oral og rektal bruk i minstepakning eller terapeutisk bruk i maksimalt 7 dager (§ 3-3). Tabellen oppgir eksempler, listen er ikke fullstendig. Kilde: Forskrift om rekvirering og utlevering av legemidler m.m - Lovdata [1]

ATC-gruppe

Legemiddelgruppe

Eksempler, preparat A/B

N02A

Opioidholdige analgetika

Sterke: Morfin, Oksykodon, A

Svake: Kodein; Pinex forte, Paralgin forte, Tramadol, B

N05B

Anksiolytika

Diazepam, Stesolid, Valium, Vival, B

Oksazepam: Sobril, B

N05C

Hypnotika og sedativa

Midazolam, Buccolam, Ozalin, B

Flunitrazepam, ikke MT, godkjenningsfritak, A

R05D

Hostedempende midler

Etylmorfin, Cosylan, mikstur, B

Kodein, tabletter, B

Legemidler som ikke har ikke markedsføringstillatelse (MT) forutsetter at behandler må søke om godkjenningsfritak med krav om medisinsk begrunnelse for å rekvirere legemiddelet. Dette gir behandler et øket ansvar for forsvarlig bruk inkludert oppfølging av bivirkninger og komplikasjoner.

Tannleger skal kjenne til Nasjonal veileder for bruk av vanedannende legemidler [3]. Det er viktig å bruke smertetrapp og velge svake foran sterke opioider i kortest mulig periode (figur 1). Det odontologiske fakultet har skrevet en veileder i bruk av analgetika og sedativa ved Institutt for klinisk odontologi (IKO) [4].

Figur 1. WHO-smertetrapp.

Kilde Norsk Legemiddelhåndbok (11).

Antibiotika

Tannleger har rettighet til å forskrive alle typer antibiotika til oral bruk på odontologisk indikasjon. Rekvisisjoner har en gyldighetstid på ett år fra utstedelsesdato unntatt antibiotika som har 10 dagers gyldighet (§ 4-4). Endringen ble innført 1. januar i 2018 som et tiltak for å unngå risiko for antibiotikaresistens. Årsaken til endringen er at mange pasienter fikk vent- og se resept som de tok ut ved behov. Antibiotika skal kun gis etter lege eller tannleges direkte diagnostikk etter strenge, gitte kriterier i tråd med Helsedirektoratets retningslinjer for tannhelse i regelverket for Antibiotika i primærhelsetjenesten [5]. Valg av type antibiotika, dosering og varighet er angitt i retningslinjen (tabell 2).

Tabell 2. Kilde: Helsedirektoratets retningslinjer for tannhelse. Antibiotika i primærhelsetjenesten. Tannhelse (11).

Indikasjon

Standardbehandling

Terapisvikt

Penicillinallergi

Akutte odontogene infeksjoner, systemiske symptomer, 5 døgn

Voksen: Fenoksymetylpenicillin oral 1 g x 4

Barn: Fenoksymetylpenicillin oral 15 mg/kg x 4

Voksen: Fenoksymetylpenicillin oral 1 g x 4

+ Metronidazol oral 400 mg x 3

Barn: Fenoksymetylpenicillin oral 15 mg/kg x 4

+ Metronidazol oral 7,5 mg/kg x 3

Voksen: Klindamycin oral 150 mg x 3 - kan økes til 300 mg x 3 ved terapisvikt

Barn: Klindamycin oral 5 mg/kg x 3

Behandlingsresistent periodontale infeksjoner og periimplantitt.

7 døgn

Amoksicillin oral 250 mg x 3

+ Metronidazol oral 400 mg x 3

Resistens mot amoksicillin: Ciprofloksacin oral 500 mg x 2

+ Metronidazol oral 400 mg x 3

Klindamycin oral 150 mg x 3,

terapisvikt 300 mg x 3

Antibiotikaprofylakse

1 time før inngrep

Voksen: Amoksicillin oral 2 g x 1

Barn >40 kg: Amoksicillin oral 50 mg/kg x 1

Voksen. Klindamycin oral 600 mg x 1

Barn >40 kg: Klindamycin oral 20 mg/kg x 1

Individuell søknad om utvidet rett

Regelverket åpner for at tannleger og spesialister kan søke om utvidet rett for å rekvirere enkelte legemidler eller legemiddelgrupper (§ 3-4). Dette kan bli nødvendig hvis arbeidssituasjonen krever det for eksempel arbeid i spesialisthelsetjenesten/sykehus. Helsedirektoratet vurderer individuell søknad om utvidet forskrivningsrett som knyttes til behandler HPR nummer. Husk å vedlegge bekreftelse fra arbeidsgiver på tjenstlig behov. Tannleger har ikke i dag rett til å skrive blå resept til pasienter.

Botulinumtoksin

Kun tannleger med norsk spesialistgodkjenning i oral kirurgi og oral medisin har rett til å rekvirere botulinumtoksin. Endring fra tidligere lovverk gir disse spesialistene større rettigheter og mulighet til å tilby pasienten botulinumtoksin til medisinsk bruk. I Felleskatalogen oppgis indikasjoner for botulinumtoksin til muskelsmerter, kjeveleddslidelser, spyttsekresjonsforstyrrelser og krampetilstander. Kosmetisk bruk av botulinumtoksin er etter Tannlegeforeningens etiske regelverk ikke god klinisk praksis for alle tannleger inkludert spesialister.

Tannpleiers rett til rekvirering

Tannpleieres rett til å rekvirere legemidler er ikke vesentlig endret fra gammelt regelverk og legemidlene er kun til bruk i egen praksis. I utgangspunktet kan godkjent bachelor i tannpleie gi rett til å rekvirere midler mot karies, overflateanestetika og antiseptika til lokal behandling i munn. Godkjent utdanning i bruk av injiserbare lokalanestetika gir rett til å skrive ut legemidler til lokal infiltrasjonsanestesi til odontologisk bruk og adrenalinoppløsning i autoinjektor til bruk mot anafylaktisk sjokk (§ 7-3) [1]. Tannpleiere har ikke tilgang til Forskrivningsmodulen.

Korresponderende forfatter: Elisabet Aurstad Riksen, e-post: e.a.riksen@odont.uio.no

Artikkelen siteres som: Riksen EA. Ny Forskrift om rekvirering og utlevering av legemidler. Nor Tannlegeforen Tid. 2024; 134: 844-6.

Referanser

  1. Forskrift om rekvirering og utlevering av legemidler m.m - Lovdata (lest 04.08.24)

  2. Tannlegers rekvireringsrett av reseptpliktige legemidler - Helsedirektoratet (lest 04.08.24)

  3. Vanedannende legemidler - Helsedirektoratet (lest 04.08.24)

  4. Felles veildere for analgetika og sedativa ved IKO.docx (uio.no) (lest 04.08.24)

  5. Tannhelse - Helsedirektoratet (lest 04.08.24)