FDI-partner i to store prosjekter

En av FDIs samarbeidspartnere i Vision 2030-satsingen er selskapet Haleon, som for tiden er engasjert i prosjektene Bærekraft i odontologi (Sustainability in Dentistry) og Munnhelseobservatoriet (Oral Health Observarory).

Tekst:
Ellen BeateDyvi 
Foto:
KristinAksnes 

Stephen Mason er Global Medical Lead for oral helse, forskning og utvikling i Haleon, som er samarbeidspartner til FDI i Vision 2030 og flere underliggende prosjekter.

FDIs visjon 2030: Å levere optimal oral helse for alle, som ble lansert i januar 2020, og omtalt i Tidende nr. 10/2019 og 11/2022 har disse fire hovedtemaene: Tilgjengelige og rimelige munnhelsetjenester; Integrering av munnhelse i den generelle helseagendaen; Sikre en arbeidsstyrke innen munnhelse som er tilpasset bærekraftige utviklingsmål; Utdanne en lydhør og motstandsdyktig profesjon

FDI samarbeider også med Verdens helseorganisasjon (WHO) og International Association for Dental Research.

Visjon 2030-satsingen innebærer blant annet å få en oversikt over hvor de enkelte land står når det gjelder omfanget av orale sykdommer samt antall tannleger og annet munnhelsepersonell til å ta hånd om pasientenes behov.

– Hvis vi ikke kjenner til utgangspunktet for hvert enkelt land vil det ikke være mulig å se om tiltakene som iverksettes har noen effekt, påpeker Stephen Mason som har tittelen Global Medical Lead for oral helse, forskning og utvikling i Haleon.

Prosjektet Munnhelseobservatoriet samler inn data om munnhelse. En vellykket pilotfase er nå blitt etterfulgt av et større datainnsamlingsprosjekt, som nå skal gjennomføres i 12 land. Akkurat nå foregår datainnsamling i Kenya. Fase tre vil innebære analyse av innsamlede data, som igjen vil danne grunnlaget for tiltak tilpasset det enkelte land.

FDI samarbeider med Sheffield University i dataanalysen. Målet er å generere data som kan brukes av de nasjonale tannlegeforeningene i kommunikasjons- og påvirkningsarbeid, og til å justere politikk og munnhelseprogrammer.

Sheffield University jobber akkurat nå for tiden med Tanzania Dental Association i en primær dataanalyse og gir støtte til den libanesiske tannlegeforeningen, som bruker dataene som er samlet inn i Munnhelseobservatorieprosjektet til å utvikle en nasjonal strategi for oral helse, som vil bli presentert for helsedepartementet.

Det er videre planlagt workshops med de nasjonale foreningene i Libanon og Kina, for å definere bruken av innsamlede data i de to landene. Samtidig står tannlegeforeningene i Egypt og Nigeria klare til å starte datainnsamling i sine respektive land.

En workshop for alle deltakende land ble arrangert under World Dental Congress i Istanbul.

Bærekraft i odontologi

Bærekraftprosjektet tar utgangspunkt i at tannbehandling har en betydelig miljøpåvirkning grunnet både ressursbruk og avfallsproduksjon.

– Dette understreker nødvendigheten av å redusere miljøpåvirkningen uten å gå på akkord med kvaliteten på omsorgen. I januar 2023 startet en ny treårig fase av bærekraftprosjektet, med sikte på opplæring. Prosjektet er rettet mot utvikling eller justering av eksisterende læreplaner for grunn- og etterutdanningsinstitusjoner for tannleger.

Prosjektet har kartlagt, identifisert og rapportert muligheter for introduksjon av bærekraftsaspekter i eksisterende undervisningsplaner. Basert på rapporten er det laget en presentasjon av en serie bærekraftbudskap som er knyttet til spesifikke fagområder. Presentasjonen vil gjøre det mulig for utdanningsinstitusjonene å integrere temaet bærekraftig tannbehandling i sine eksisterende kurs.

Det andre globale FDI Sustainability Summit fant sted i juni 2024, der en delte casestudier, ideer og forskningsprosjekter. Delegater fra 91 land deltok i arrangementet som satte bærekraft og munnhelse på dagsorden. Tannleger og munnhelseteam delte suksesshistoriene sine, for å inspirere andre.

I desember 2023 lanserte FDI et Massive Open Online Course (MOOC) om bærekraft i odontologi for munnhelsepersonell.

– En MOOC del 2, som vil ta for seg praktisk anvendelse av bærekraft i odontologi vil bli lansert i slutten av 2024. MOOC 1 er i tillegg oversatt fra engelsk til spansk, fransk, arabisk og kinesisk for å gjøre kurset mer tilgjengelig.