Regionens dårligste tannhelse og upopulær tannturisme

En håndfull nasjonale medier viste interesse for FDI-kongressen som ble arrangert i Istanbul for andre gang på 2000-tallet. Sist gang var i 2013.

Tekst:
Ellen BeateDyvi 
Foto:
KristinAksnes 

Presidenten i Tyrkias tannlegeforening, Tarık İşmen, svarte på spørsmål fra nasjonale medier, som var opptatt av dårlig tannhelse og utbredt tannturisme.

FDIs president, Greg Chadwick (USA) og presidenten i den tyrkiske tannlegeforeningen, Tarık İşmen, stilte seg til rådighet for å svare på spørsmål om kongressen og all verdens munnhelsespørsmål.

Tyrkiske aviser og TV-medier stilte flere spørsmål om årsakene til og mulige løsninger på, landets dårlige tannhelse. Tyrkia sies å være landet med dårligs tannhelse i regionen, og landet utmerker seg med lavt konsum av både tannpasta og tannbørster. FDI-presidenten kommenterte, på diplomatisk vis, at Tyrkia er langt fra unikt, mens Tarık İşmen bekreftet situasjonen og forklarte landets dårlige tannhelse med dårlige økonomiske tider, feilernæring som følge av dette, til dels lavt kunnskapsnivå i deler av befolkningen, kombinert med uheldig nasjonal helsepolitikk. Ikke minst det siste.

Reglene for, eller snarere mangel på regler for, annonsering av kosmetisk tannbehandling ble også nevnt som årsak til feil bruk av penger på tannbehandling i befolkningen, og feil bruk av tyrkiske tannlegers kompetanse. Sosiale medier ble også trukket frem som en viktig årsak til at kosmetisk tannbehandling utføres i lange baner, mens annen nødvendig tannbehandling ikke prioriteres.

– Og hvorfor velger tyrkiske tannleger å behandle alle tannturistene, i stedet for egen befolkning? Turistene er jo ofte misfornøyde med behandlingen de får her, og sprer rykter om dårlig tannbehandling i Tyrkia. Hva gjør vi feil? Hvordan er det blitt sånn?

Tarık İşmen, som representerer Tyrkias 50 000 tannleger svarte at det dessverre er slik at noen tror at det er gode penger å tjene på turistene, og mer penger å hente på det enn annen tannlegevirksomhet. Han lovet at den tyrkiske tannlegeforeningen ville fortsette sitt arbeid med å forsøke å påvirke helsemyndighetene i riktig retning for landets befolkning.