Det koster å utdanne gode tannleger!
Styremedlem i NTF Student
Infosekretær i NTF Student
Vi er tannlegestudenter og gleder oss til å bli gode tannleger, men veien dit er lang, og vi trenger mer hjelp enn vi får i dag. Det økonomiske presset universitetet står under påvirker oss hver eneste dag i klinikken, og det er viktig for oss at alle skjønner konsekvensene dette har.
I skrivende stund, 24. August 2024, var det utlyst følgende stilling på finn.no: «Instruktørtannlege (4 x 40 % fast og 60 % vikariat) ved seksjon for oral protetikk». Det søkes erfarne tannleger med god kunnskap til en lønn på 646 000 kr i året. Dette er tross alt tannleger som skal ha den nødvendige kunnskapen og tryggheten, som sørger for at både pasientene og studentene føler seg forsvarlig ivaretatt. Finnes det godt kvalifiserte tannleger som vil jobbe under disse vilkårene? Hva gjør vi når for få søker på disse stillingene? Akkurat nå er det realiteten, og minst like problematisk som det høres ut som for oss studenter som er avhengige av disse klinikerne.
Siri Flagestad Kvalheim, førsteamanuensis ved universitetet i Bergen, uttrykker problemstillingen i en kronikk kalt «Tannlegestudiet – utdanning på sparebluss». Her stiller Kvalheim spørsmål ved hvordan det har seg slik at landets dårligst betalte tannleger er de som skal sikre tannhelsetjenesten med kvalitet. Er universitetene bevisste nok på denne utviklingen? Kan et universitet utvikle seg uten disse kompetente forskerne og klinikerne? Vi mener svaret er nei.
Torsdag 15. august publiserte også instituttlederne ved UiT, Mohammed Al-Haroni, Asgeir Bårdsen fra UiB, og dekan ved UiO Tiril Willumsen, en artikkel i Dagens Medisin. De kritiserer at tannlegestudentene må finansiere egen klinisk undervisning. Klinikken, utstyret, fasilitetene og den kliniske praksisen finansieres av universitetene, mens dette ikke er tilfellet for legestudentene, hvor deres praksis ikke er en utgift for universitetet. Tannlegestudiet har utgifter på alle kanter som skal finansieres av pasientene vi selv behandler, mens andre helseprofesjoner derimot finansieres av Helse- og omsorgsdepartementet. Hvorfor er det slik? Vi mener at det ikke skal være inntjeningen fra studentene som gjør at utdanningen går rundt.
Som tannlegestudent forventer vi tett forskningsbasert klinisk og teoretisk undervisning. Vi er fornøyde med instruktørene som velger å bruke tiden sin på oss – men det er for få av dem. Få instruktører fører til lang ventetid og utbyttet av dyrbar klinikktid blir dårlig. Hvor lenge er pasientene villige til å vente? Når slutter de å møte? Forholdene for pasient, student og ansatte må forbedres. Det må utdannes gode tannleger som man har lyst til å ansette.