Trygge barn i Tannbehandling (TBiT)

Trygge Barn i Tannbehandling (TBiT) er utviklet ved Tannhelsetjenestens kompetansesenter tannhelse Midt (TkMidt) i Trondheim. TBiT er et tverrfaglig behandlingstilbud for barn og ungdom i alderen 8–18 år som ikke mestrer eller har betydelige vansker med å gjennomføre tannbehandling grunnet sterk frykt og angst.

TBiTs fire fokusområder

TBiTs fokusområder er pasientbehandling, kompetanseheving, fagutvikling og forskning.  Pasientbehandling og angstbehandling er det primære og det benyttes kognitiv atferdsterapi (CBT) og eksponeringsterapi som behandlingsmetode. Hovedformålet med behandlingen er at denne pasientgruppa skal kunne gjennomføre ordinær tannbehandling og oppleve mestring og kontroll i tannbehandlingssituasjon. Varighet på et behandlingsløp er vanligvis mellom 5-10 behandlingstimer. Dersom det oppstår tannbehandlingsbehov mens pasienten står på venteliste- eller er under behandling i TBiT, ivaretas dette i samarbeid med henvisende tannklinikk. Tannbehandling som er en naturlig del av angstbehandlingen, kan gjennomføres i TBiT, men kun når dette vurderes som god eksponeringstrening for pasienten. TBiT bidrar til viktig kompetanseheving i Den offentlige tannhelsetjenesten (DOT), blant annet gjennom kurs og foredrag på felles samlinger i DOT og andre relevante arenaer ved forespørsel. Det sentrale teamet er og tilgjengelige for drøfting av pasientkasus ved behov. TBiT bidrar også med fagutvikling gjennom utarbeidelse av ulike verktøy som filmer, manualer for ulike problemstillinger, apper og en digital verktøykasse. Det siste fokusområdet omhandler forskning som har som mål om å kvalitetssikre behandlingstilbudet for å avklare faktisk effekt av ulike behandlingstiltak.

Organisering av TBiT

TBiT består av et «Sentralt TBiT-team» og et eller flere «Desentraliserte TBiT team». Det sentrale TBiT teamet har det overordnede ansvaret for tilbudet i fylket. Sentralt TBiT-team består per i dag av psykolog, administrativ ressurs, tannpleier og spesialist i pedodonti. Dette teamet fungerer som henvisningsmottak, opplæringsteam og står for fagutvikling og forskning i samarbeid med andre nasjonale sentrale team. Det sentrale teamet behandler i hovedsak de mest komplekse pasientene.

Det er de «Desentraliserte TBiT-teamene» som i hovedsak gjennomfører angstbehandling på de lokale tannklinikkene under månedlig veiledning av psykolog og spesialist fra sentralisert team. Behandlingsløpet gjennomføres i sin helhet på offentlige tannklinikk der barnet bor. Per i dag kan offentlige tannklinikker og Statens barnehus henvise til TBiT, og det tilstrebes en maksimal ventetid på 3 måneder fra mottatt henvisning til behandlingsoppstart. I 2024 ble det opprettet et nasjonalt samarbeid hvor fylker interessert i å etablere TBiT er involvert. Interessen for TBiT har vært stor, hovedformålet med samarbeidet er å opprette en felles plattform for deling av ressurser, kunnskap og erfaringer.

TBiT som tidlig intervensjon mot ungt utenforskap 

TBiT kan sammenliknes med det godt etablerte TOO- tilbudet i alle landets fylker. TBiT er imidlertid noe mindre omfattende og for de under 18 år som per i dag ikke har et organisert nasjonalt tilbud. Det er viktig å etablere et nasjonalt likeverdig tilbud til barne- og ungdomspasientene som av ulike grunner ikke mestrer-, eller synes det er problematisk å gjennomføre tannbehandling. Forskning viser at iverksettelse av tiltak rettet mot barn og unge med tannbehandlingsvansker kan bidra til å forhindre at denne gruppen havner utenfor det sosiale felleskapet. Barns munn- og tannhelse er en viktig del av barnets generelle helse, trivsel og velvære. Flere studier viser at det er en tydelig sammenheng mellom dårlig munnhelse og sosialt utenforskap da dårlig munnhelse ofte er forbundet med skam og stigmatisering. Det er sannsynlig at en tidlig intervensjon som TBiT vil kunne bidra til å bedre barnets livskvalitet. I tillegg vil intervensjon på et tidlig tidspunkt være kostnadsbesparende for samfunnet da det kan forhindre utvikling av fremtidig psykisk uhelse.  

I Helsedirektoratets nasjonale retningslinjer for tannbehandling til barn og unge i alderen 0 – 20 år beskrives TBiT som et eksempel på en ressurs for forebygging av tannbehandlingsangst. Retningslinjene er som kjent normerende. Dette medfører at DOT i alle landets fylker bør inkludere en ressurs for å fange opp denne pasientgruppen som av ulike grunner ikke mester tannbehandlingssituasjonen. Et viktig argument er at denne gruppen er definert som barn, og derfor ikke kan forventes å ivareta seg selv. Dette er også forankret i lov gjennom FNs Barnekonvensjon. I tillegg må det påpekes at nåværende regjering har forpliktet seg til å følge opp «EUs Missions 2030». Denne har som mål at innen 2030 skal flere barn og unge være inkludert i utdanning, arbeid og samfunnsliv. Her vurderer vi TBiT som et viktig og nødvendig bidrag for å ivareta barn og unges munn- og tannhelse, og forhindre ungt utenforskap. 

https://www.khrono.no/darlig-munnhelse-kan-fore-til-ungt-utenforskap/811281

For ytterligere informasjon, se tbitinfo.no