Viktig og lite verdsatt?
Ansvarlig redaktør
I dag går jeg rundt på NTFs landsmøte og Nordental, og møter på lederen i Tannhelsesekretærenes forbund (ThsF), som jeg for noen dager siden snakket med i telefonen, og intervjuet til denne utgaven av Tidende. Hun er på landsmøtet først og fremst for å rekruttere nye medlemmer til foreningen, og for å møte og snakke med eksisterende medlemmer, og de foreningen samarbeider med.
Tannhelsesekretærene trenger å få oppmerksomhet. Unødvendig å si: De gjør en viktig jobb, de er autorisert helsepersonell – eller kan være det, og de har en god utdanning – eller kan ha det. Det er disse «kan ha» og «kan være» det er om å gjøre å gjøre noe med. I tillegg til lønn. Disse tingene henger naturligvis også sammen.
ThsF organiserer både autoriserte og uautoriserte medlemmer. Forbundet vil selvsagt være der for alle som jobber som tannhelsesekretær. Målet er like fullt at alle som jobber som tannhelsesekretær i Norge har utdanning og autorisasjon.
Hvis jeg forsto ThsF-lederen rett ligger vi an til å få elleve nyutdannede tannhelsesekretærer, som tar sikte på å bli i yrket, dette skoleåret. Ja, jeg tror jeg hørte riktig, og du leste riktig. Elleve.
Det holder ikke.
En måte å få opp utdanningsgraden på er at arbeidsgiver krever at sekretæren har utdanning som tannhelsesekretær. Privat sektor: Hørte dere? I offentlig sektor har så å si samtlige sekretærer relevant utdanning.
Tannhelsesekretærer tjener ikke godt, og de har ikke gode pensjonsvilkår. I privat sektor er det mange som mangler utdanning. Arbeidsgiverne betaler, naturlig nok, mindre i lønn til de uutdannede sekretærene enn til de som er utdannet. Ansetter de bevisst uutdannede for å få ned lønnsutgiftene?
Mange tannhelsesekretærer trives godt i yrket, som oppleves som meningsfullt. Og mange sliter seg ut.
Hvordan er det hos dere? Er tannhelsesekretæren lite verdsatt? Les mer om tannhelsesekretærenes arbeidsvilkår, både i Sverige og Norge, i denne utgaven av Tidende.
Hvordan er det hos dere? Er tannhelsesekretæren lite verdsatt?
For øvrig kommer det mye mer fra NTFs landsmøte, som pågår mens denne utgaven sendes i trykken, i desemberutgaven av Tidende.
Her og nå kan vi by på mye annet, og ikke minst en solid dose fagstoff. Stofftilgangen til Tidende er på alle måter god, både når det gjelder kvalitet og kvantitet. Mye grunnet det siste er vi i gang med å utvikle oss på teknologisiden – og fra og med en gang i løpet av første kvartal 2025 vil vi kunne publisere blant annet vitenskapelige artikler på nett før papir. Da vil, med andre ord, alt vi eventuelt har hatt av publiseringskø være en saga blott.