Bosatt og begeistret i Balestrand

Tannlege Randi Sognnæs Aamot ønsket seg et hus ved fjorden. Nå har hun hus, hotell og egen tannklinikk, og planlegger kurs for tannleger – med innlagt topptur.

Tekst:
Tone Elise EngGalåen 

Randi Sognnæs Aamot har etablert den første private tannklinikken i Balestrands historie. Det går over all forventning, og timeboken er fylt opp én måned frem i tid.

Foto: Rainer Kleive, NRK.

I NRK-serien «6899 til eg dør» møter vi Aamot etter at hun sammen med samboer og artist Kjartan Lauritzen og broren hans, har kjøpt Balestrand Hotell. Hotellet med sine tre etasjer og tretti gjesterom ligger vakkert til ved Sognefjorden – og trenger oppussing.

Serien følger renoveringsprosjektet som de tre begav seg ut på, med velvillig hjelp fra en stor flokk gode venner og bekjente. Hovedprosjektet var å oppgradere resepsjonen og få bygget en bar. I tillegg trengte gjesterommene i første etasje en oppfrisking. For dem som tok turen for å bidra med arbeidskraft, manglet det i alle fall ikke på overnattingsplasser.

– Jeg får frysninger når jeg tenker på hvor mange som faktisk kom og hjalp oss. Heldigvis hadde vi mye moro også, det var ikke bare jobb. Nå passer vi på å invitere dem tilbake når det skjer gøye ting, slik at de kan få nyte det de har vært med på å bygge opp, sier Aamot, som var ferdig utdannet tannlege fra Universitetet i Bergen i 2018.

Bratt læringskurve

Sammen med samboeren, begynte hun å se seg om etter et hus ved fjorden. Valget falt på Balestrand, nabobygda til Kyrkjebø, der hun kommer fra. Etter en stund oppsto det en mulighet: Eierne av Balestrand Hotell ønsket å pensjonere seg og flytte fra bygda. Kunne de tenke seg å kjøpe huset – og hotellet?

– Vi flyttet inn i mai 2022. Samtidig som hotellet åpnet for sesongen, og samtidig som turnésesongen startet for samboeren min. Den første sommeren drev jeg hotellet sammen med alle våre dyktige ansatte. Læringskurven var bratt, men du verden så kjekt, forteller Aamot.

Det var viktig å få på plass en bar i hotellet.

Foto: privat.

Et ski-eldorado

I år holder de åpent fra april og frem til oktober. Ingen av de tre hotelleierne er lenger med i den daglige driften, i stedet engasjerer de seg sterkt i å utvikle konseptet gjennom ulike aktiviteter. I sommersesongen er Balestrand et populært reisemål for turister som ønsker å oppleve den vakre naturen og det unike fjordlandskapet. Målet er at det skal skje noe i regi av hotellet hele året, også etter at snøen har lagt seg.

– Det vi ønsker er flere vinterturister. To gode kompiser har tatt opp igjen en gammel tradisjon, nemlig skifestivalen. I februar arrangerte de Balestrand Open med toppturer og konkurranser i fjellet på randonee-ski. Vi hadde fullt hotell med skiglade mennesker som koste seg i strålende sol. Deltakerne fikk oppleve den spektakulære fjellheimen rundt Sognefjorden på sitt beste, med påfølgende sauna og afterski hos oss. Dette blir et fast arrangement, og etter planen enda større neste år, sier Aamot.

Området er et eldorado for skientusiaster. Skifestivalen Balestrand Open byr på toppturer og konkurranser.

Musikk i fjæra

Balestrand Hotell har noe på menyen for både turister og fastboende. Mat- og vinhelger er populært. Det samme er Balestrand Badeklubb Festival, en musikkfestival som arrangeres siste helg i august.

– Det er årets høydepunkt. Da har vi band som spiller på en stor scene ut mot fjorden og 1 200 festivaldeltakere på plenen. Ellers har vi organisert alt fra rave til keramikkurs på hotellet. Også er vi veldig stolte av saunaen vår i fjordkanten, der man nå kan booke seg inn hele året. På sikt er planen å legge til rette for kurs innen odontologi, med mulighet for topptur for den som ønsker det, sier Aamot.

I sommersesongen er det kort vei til en forfriskende dukkert i Sognefjorden.

Foto: privat.

Populær tannlegepraksis

Etter det første året som hotelleiere, ble det ansatt en daglig leder. Aamot kunne igjen rette oppmerksomheten mot tannlegeyrket. Planen var å ha klinikken på hotellet, men så oppdaget hun at det sto et ledig tannlegekontor i Balestrand sentrum, fiks ferdig. Kontoret hadde tilhørt Den offentlige tannhelsetjenesten.

– Alt inventar var intakt, det eneste jeg måtte gjøre var å fylle skuffene med instrumenter, forteller Aamot, som ikke helt visste hva hun kunne forvente av pasientgrunnlag da hun åpnet privatklinikk, som den første i Balestrand.

– Det har gått over all forventning. Jeg har fulle bøker en måned fram i tid, og lokalbefolkningen uttrykker glede over at jeg er her. De har vært vant med å måtte ta fri og reise langt for å komme til tannlege. Det er veldig kjekt å føle seg så ønsket i jobben, sier hun.

Tannlege Randi Sognnæs Aamot overtok Balestrand Hotell i 2021 sammen med samboer og svoger. Renoveringsprosjektet kan du følge i NRK-serien «6899 til eg dør». Fra venstre: Per Áki Sigurdsson Kvikne alias Kjartan Lauritzen, Randi Sognnæs Aamot, Biggie og Theodor Sigrudsson Kvikne.

Foto: Rainer Kleive, NRK.

Gartner på deltid

Ikke desto mindre, hun har nå justert stillingen som tannlege ned til åtti prosent. De resterende tjue bruker hun som gartner og vaktmester ved hotellet.

– Det var drømmen min etter det første året. Som gartner og vaktmester kan jeg være ute store deler av dagen. Det er veldig godt, samtidig som det er moro å prøve noe helt annet, sier Aamot, som allerede er i gang med å planlegge nye prosjekter.

– Blant annet drømmer vi om å bygge et orangeri som en utvidelse av hotellet, sier hun.