Profesjon: Tannlege og fotballspiller
Edit Lund Machlik (26) er fotballproff og nyutdannet tannlege. Hun er dessuten OL–deltaker i sjakk, har en bachelor i klassisk kontrabass, og kan gjøre seg forstått på fem språk.
I tillegg er hun og familien kjent for en pizzavariant litt utenom det vanlige.
– Pizzafyllet består av tre bokser tunfisk og tre bokser ananas som du blander sammen, før det hele toppes med ost, forklarer Machlik.
Oppskriften ble med hjem etter et esperantotreff i Danmark.
– Der fikk vi servert spinatlasagne også, men den slo ikke like godt an. Så når vi virkelig skal kose oss står det tunfiskpizza på menyen, sier hun.
Et dilemma
Machlik er født og oppvokst i Tromsø. Hun var ferdig utdannet tannlege fra UiT Norges arktiske universitet i juni i år, der hun gikk Forskerlinjen for å kunne fordype seg innen kardiologi. Siden 2020 har Machlik også spilt høyre back på førstedivisjonslaget Tromsø IL 2020, der så godt som samtlige spillere nå har proffkontrakt.
Så hva skal hun satse på, tannlegeyrket eller fotballkarrieren?
– Nytt av året i profesjonaliseringa av laget er at alle treninger foregår på dagtid. Jeg har kjempelyst til å komme meg ut i jobb som tannlege, og jeg har kjempelyst til å fortsette å satse på fotball. Det er et dilemma. Men jeg håper at det skal gå an å kombinere de to karrierene i noen år fremover, sier hun.
Satser mot tittel
Edit Lund Machlik har spilt fotball hele livet. Interessen for sjakk kom også tidlig, først og fremst introdusert av pappa, sjakkentusiast og musiker Mario Machlik. Både Edit og tvillingsøsteren Monika gikk sjakklinja ved Norges Toppidrettsgymnas i Tromsø, og begge representert Norge under sjakk–OL i Tromsø i 2014. Storebror Jon og lillebror Endre er også habile sjakkspillere.
– De siste to årene har jeg ikke hatt tid til å spille like mye sjakk som jeg har gjort tidligere, siden fotball og studier har lagt beslag på så å si alle helger. Jeg er kvalifisert for de nederste sjakktitlene allerede, men håper å kunne oppnå den offisielle tittelen Woman International Master (WIM) om ikke så alt for lenge, sier Machlik.
Musikkforbud i garderoben
Ved siden av tannlegestudiet har Machlik i tillegg fullført en fireårig bachelor i klassisk kontrabass. Hun er i dag, ved siden av alt annet, frilansmusiker, og deltar i ulike musikkprosjekter.
– Jeg er nok arvelig belastet. Pappa er profesjonell musiker og mamma har også studert musikk. Det ble rimelig hektisk det året jeg hadde avsluttende eksamen i kontrabass, studerte odontologi, deltok i sjakkturneringer, og spilte på TIL 2020. Men når man har det artig og trives med det man holder på med, så går det meste, sier hun.
Machlic har ikke for vane å se på Gullrekka, til det er tiden for knapp. Men hun blir holdt løpende orientert om de siste hendelsene i «Skal vi danse» og «Farmen» av de andre spillerne på fotballaget, som for lengst har innsett at Edit ikke er rette person til å styre musikken i garderoben.
– De foretrekker nok en annen sjanger enn klassiske verker som oppladning til kamp, ler hun.
Et språkmektig hjem
Mamma Marianne Lund jobber som russisk tolk, noe som var til god hjelp da tre av søsknene Machlik bestemte seg for å lære seg russisk under pandemien.
– Vi satte av 20 minutter etter middag hver dag i halvannet år. Deretter bestemte jeg meg for å ta russisk grunnkurs ved universitetet. Det er et vanskelig språk, men veldig relevant innen sjakken. Jeg har hatt sjakktrener fra Russland i alle år, og har vært i landet flere ganger, forteller hun.
Det var uheldige omstendigheter som gjorde det mulig å ta et semester med russisk. Under en fotballkamp i fjor, fikk Machlik albuen ut av ledd.
Ute med skade
– Egentlig skulle jeg ha vært ferdig med tannlegestudiet i 2023. Men så viste det seg at begge leddbåndene i albuen var ødelagte og at det måtte operasjon til. Etter å ha gått med gips, tok det flere måneder å få tøyd albueleddet tilbake til full funksjon, forteller hun.
Men aldri så galt: Russisk blir stående som nummer fem i rekken av språk som tannlegen og fotballproffen fra Tromsø behersker.
– Foreldrene mine snakker Esperanto seg imellom. Vi barna er vokst opp med det, på lik linje med ungarsk og norsk. Familien vår har vært på mange esperantotreff hvor vi er blitt kjent med folk fra hele verden. Det er verdens enkleste språk å snakke, sier Machlik.