Tilbake til hverdagen

Ellen BeateDyvi 

Ansvarlig redaktør

Foto: Kristin Aafløy Opdan.

Høsten, eller mer riktig sensommeren, med skolestart og opprykk, blanke ark og fargestifter er på mange måter mye mer nytt år for meg enn januar med nytt årstall og gode forsetter.

Etter en forhåpentlig god avkobling fra studier og arbeid, mange oppgaver og mer eller mindre hverdagslige rutiner, er vi kanskje klare til å ta fatt på nytt. Noen ganger med litt startvansker, fordi vi har vært så til de grader koblet fra.

Jeg liker å komme tilbake etter en lang ferie og møte folka mine igjen, det være seg klassekamerater eller kolleger, og fortelle og høre om alle sommerens opplevelser – og kanskje prøvelser. Hverdagen er best, spør du meg.

Jeg liker også å bruke tid på å være akkurat i denne fasen. Jeg vil gjerne dvele ved følelsen av å være uthvilt, klar og ren – som en nyskurt tavle, eller tabula rasa som noen vil si. Påfyllet kommer, og hverdagens timeplan fylles opp, både tidsnok og nesten før en vet ordet av det.

I denne, og neste, utgave av Tidende gir vi våre forhåpentligvis uthvilte og kanskje kunnskapshungrige lesere en solid dose faglig påfyll, om adhesiver og adhesiv­teknikker. Temaartiklene er kommet på plass gjennom et dansk-norsk samarbeid, og oppsummerer hvor vi er i dag, med tre innledende oversiktsartikler etterfulgt av kasuistikker om ulike behandlingstyper hvor adhesiv­teknikker forekommer. Det som er skjedd til nå med adhesiver og adhesive teknikker omtales som en revolusjon, og utviklingen fortsetter – mens vi tar sikte på å oppdatere Tidendes lesere fortløpende og etter beste evne, både på dette og andre felt innenfor odontologien.

Vi presenterer også, gjennom et intervju, NTFs nye generalsekretær, som hadde sin første arbeidsdag i NTF 1. juli. Hun er altså allerede godt i gang, mens de fleste av oss andre bruker litt tid på å komme oss tilbake fra ferien.

Det er bare å komme i gang, og følge med. Snart kommer Tannhelseutvalgets offentliggjøring av NOUen med gjennomgang av tannhelsefeltet og forslag til endringer. Det vil si 1. oktober, som er den nye fristen som ble gitt rett før ferien.

Et nytt studieår settes også i gang. Og vi ser at også i år er de nye odontologistudentene alt overveiende, og i enda større grad enn i fjor, kvinner. Både Akademikerne og NTF snakker nå høyt om kjønnskvotering, noe som også ble vedtatt av Tannlegeforeningens representantskap i 2023. Ingen kjønn skal utgjøre mer enn to tredeler av studentene heter det i policydokumentet. Reglene for opptakssystemet til høyere utdanning ble behandlet av Stortinget våren 2024. Fra og med 2027 vil et nytt system være på plass. Da forsvinner kjønnspoeng, og det innføres mulighet for kjønnskvoter på enkelte studier. Hvordan disse kvotene skal settes er enda ikke avklart, men ordningen i seg selv ønskes velkommen av Tann­legeforeningen.

Om vi er han, hun eller hen. Student eller på jobb. Vi er i gang igjen, og det skal ikke mangle på oppgaver for noen av oss.

Godt nytt arbeidsår.