Administrasjon av lokalanestesi i munnhulen kan gi forbeining av tyggemuskulatur

Saeedeh BagheriHelland 

Kjevekirurgisk avdeling, Haukeland universitetssykehus, Bergen

Torbjørn ØstvikPedersen 

Avdeling for maxillofacial kirurgi, Haukeland universitetssykehus, Bergen

ORCID: orcid.org/0000-0001-9463-3076

Klinisk hovedbudskap

Forbeining av tyggemuskulatur, kjent som ossifiserende myositt, kan inntreffe etter lokalt traume i munnhulen, også etter administrasjon av lokalanestesi. Tilstanden er svært sjelden, men må vurderes som en differensialdiagnose for pasienter med vedvarende gapebesvær etter en invasiv prosedyre i munnhulen.

Illustrasjon viser forbeining av festet til m. temporalis assosiert med lokaltraume. Illustrasjon laget basert på templater fra Motifolio Toolkit (Motifolio Inc, Ellicott City, USA).

Originalartikkel

Originalartikkelen er en kasusrapport hvor den aktuelle problemstillingen er blitt illustrert med bilder og beskrivelse. Artikkelen med doi-nummer 10.1002/ccr3.7410 er publisert som Open Access og derfor fritt tilgjengelig for alle.

Klinisk problemstilling

Problemstillingen som ble adressert i denne kasusbeskrivelsen var forbeining av festet til musculus temporalis på pasientens høyre side. For denne pasienten oppstod plagene etter hun fikk lokalbedøvelse i forbindelse med rotbehandling av en premolar i overkjeven. Hun hadde vedvarende gapebesvær etter behandlingen som forverret seg de påfølgende månedene. Forbeinet tyggemuskulatur resulterte i betydelig redusert gapeevne og funksjonelle problemer.

Beste kliniske praksis eller forståelse

Problemstillingen er sjelden og det er derfor lite forskning på emnet og manglende konsensus om best mulig behandlingsvalg. Det er heller ikke grunnlag for å mistenke sammenhenger med hvilken type lokalanestesi som er benyttet eller injeksjonsteknikk, da dette i liten grad er rapportert. Gjeldende klinisk praksis er at forbeinet muskulatur bør fjernes kirurgisk dersom det gir funksjonelle problemer. Denne tilnærmingen kan sammenlignes med utførelse av «gap osteotomi» for behandling av kjeveleddsankylose, en prosedyre som utføres både med og uten innleggelse av bløtvevstransplantat – muskel eller fettvev. For denne pasienten ble det utført kirurgisk fjerning av processus coronoideus og muskelfestet uten innleggelse av bløtvevstransplantat.

Funn og relevans

Forbeining av tyggemuskulatur, eller ossifiserende myositt er svært sjeldent, men kan oppstå etter lokalt traume mot muskulatur [1]. Tannhelsepersonell børe være kjent med tilstanden og vurdere det som en differensialdiagnose dersom pasienter har betydelig redusert gapebesvær etter en invasiv behandling i munnhulen der tyggemuskulaturen kan ha blitt traumatisert.

Referanser

  1. Hanisch, M, Hanisch, L, Fröhlich LF, et al. Myositis ossificans traumatica of the masticatory muscles: etiology, diagnosis and treatment. Head Face Med. 14, 23 (2018). https://doi.org/10.1186/s13005-018-0180-6

Korresponderende forfatter: Torbjørn Østvik Pedersen, e-post: torbjorn.pedersen@uib.no

Akseptert for publisering 18.05.2024

Artikkelen er fagfellevurdert

Artikkelen siteres som: Helland SB, Pedersen TØ. Administrasjon av lokalanestesi i munnhulen kan gi forbeining av tyggemuskulatur. Nor Tannlegeforen Tid. 2024; 134: 620-1.