Midnattssolsymposium om akuttbehandling

NTFs midnattssolsymposium i Tromsø ble arrangert den 20.–21. juni på The Edge og samlet godt over 300 deltakere fra ulike deler av landet.

Tekst og foto:
TonjeCamacho 

Kommunikasjonsrådgiver i NTF

Utdanningssjef Øyvind Asmyhr ønsker velkommen til årets Midnattssolsymposium

Det var også i år fagprogram for hele tannhelseteamet, inkludert tannleger, tannhelsesekretærer, tannpleiere og studenter. Årets arrangement satte ikke bare rekord for antall deltakere, det var også 14 utstillere på plass med nyheter og gode tilbud. Temaet for symposiet var «Den akutte pasient», og fokuset var på hvordan man best kan håndtere ulike akutte situasjoner i allmenn tannlegepraksis.

Felles start for hele teamet

Moderatorene Anja N. Nyland og Monika N. Adolfsen innledet dagen med en introduksjon av sine «tannvettregler» som ble en rød tråd gjennom fagprogrammet. Foredragene kom så slag i slag, om viktigheten av å planlegge turen, være forberedt på uvær, ta med nødvendig utstyr, gjenkjenne farlig terreng og ta trygge veivalg, og inkluderte ulike kasus som illustrerte dette i klinisk praksis.

Først ut av foredragsholderne var Erik Sveberg Dietrichs som holdt et fasinerende foredrag om kroppens reaksjoner på ekstreme naturforhold slik som høyde og kulde, og hvor tilpasningsdyktig menneskekroppen egentlig er.

Programmet gikk så over til mer tannhelsefaglig innhold med Espen Helgeland som ga praktiske råd for å håndtere situasjoner hvor pasienten blir akutt dårlig i tannlegestolen, og Jan-Are K. Johnsen som sammen med tannhelsesekretær Emma K. Pettersen reflekterte om utfordrende pasientmøter og teamets rolle i disse situasjonene.

Årets moderatorer: Monika N. Adolfsen og Anja N. Nyland.

Høy faglig standard og klinisk relevans for hele teamet

President Heming Olsen-Bergem foreleser for tannhelsesekretærene.

Etter lunsj ble salen delt i to med ulikt fagprogram for tannleger og sekretærer/assistenter. Tannlegene fikk relevante og verdifulle tips om akutte tannskader av Tove Irene Wigen og Kjetil Strøm, etterfulgt av en presentasjon av Yngve Åkre om infraksjoner. Bodil Lund avsluttet torsdagens fagprogram med en informativ sesjon om infeksjoner, antibiotikabruk og smertestillende midler, samt deres ulike påvirkninger på miljøet.

Dag to startet med Christoffer Skøyen som tok for seg traumepasienter i allmennpraksis, før Dyveke Knudsen belyste behandlingsalternativer for den akutte endopasienten, og Tom Paulseth delte innsikter om gjenreisning etter «havari». Etter lunsj diskuterte Eva Gustumhaugen utfordringer knyttet til løse komponenter i protetisk tannbehandling, mens Heidi Andersen og Ingeborg Kolseth avsluttet symposiet med en presentasjon om akutte periodontale tilstander.

Etter lunsj torsdag og hele fredag ble det arrangert et eget fagprogram for tannhelsesekretærene. Forelesningene for denne gruppen tok for seg deres viktige rolle i akuttbehandling, inkludert beredskap, kommunikasjon med pasienter, samarbeid under kriser og betydningen av rask og korrekt respons i ulike situasjoner.

Sosialt samvær og faglig fellesskap

Den sosiale komponenten ved NTFs etterutdanningsaktiviteter er også viktig, spesielt ved de arrangementene som samler hele teamet. Vi hadde derfor invitert til festmiddag torsdag kveld, med musikk fra Violet Road, som hadde en flott opptreden og skapte svært god stemning. Utstillerne var også invitert, og de 120 middagsgjestene fikk anledning til å treffe gamle kullinger, knytte kontakter, utveksle erfaringer og styrke samholdet på tvers av klinikker og fag­områder.

Panelet svarer på spørsmål fra deltakerne: (fra venstre) Erik Sveberg Dietrichs, Emma K. Pettersen, Espen Helgeland og Jan-Are K. Johnsen.

Veien videre

De umiddelbare tilbakemeldingene fra deltakerne har vært positive og tyder på at temaet «Den akutte pasient» har truffet godt. Det tekniske fungerte som det skulle, og Clarion Hotel The Edge gjorde en god jobb med tilrettelegging og ypperlig service – vi ble til og med servert lunsj av både tannfeen og av Karius og Baktus! Deltakerne har fått tilsendt lenke til evaluering, og svarene vil stå sentralt i videreutviklingen av kurstilbudet til medlemmene. Planleggingen for neste år er allerede i gang, og vi gleder oss til gjensyn i Tromsø i juni 2025. Følg med i NTFs kursoversikt for mer informasjon.