Mens vi venter

Ellen BeateDyvi 

Ansvarlig redaktør

Foto: Kristin Aafløy Opdan

Det vi venter på er Tannhelseutvalget, som 26. september leverer sin utredning (NOUen), til helseministeren.

Som vi vet skal utvalget, som ble utnevnt av regjeringen i august 2022, foreta en helhetlig gjennomgang av tannhelsetjenesten: organisering, finansiering, lovverket, regulering og rettigheter. Formålet med dette er å kunne presentere ulike modeller for en tannhelsetjeneste som skal kunne bidra til bedre tilgjengelighet i hele landet.

Utvalget skal blant annet utarbeide og vurdere forslag som kan sikre at tannhelse­tjenestene blir likestilt med andre helse­tjen­ester, herunder modeller for egen­andelstak. Dette innebærer å vurdere en økning av det offentlige ansvaret for tannhelsetjenester, for eksempel gjennom den fylkeskommunale tannhelsetjenesten, gjennom stønad til tannbehandling over folketrygden og/eller tannhelsetjenester som en del av spesialisthelsetjenesten.

Et omfattende mandat, som potensielt kan føre til forslag og anbefalinger som kan medføre store endringer. Det er mange som venter spent på hva utvalget kommer til, og på hva høringsrunden fører til, og til slutt hva politikerne bestemmer seg for å gjøre.

Utvalgsarbeidet er noe forsinket. Det skulle vært lagt frem en utredning (NOU) i juni 2024. Rett før dette ble det gitt ny frist, 1. oktober 2024. Nå er det bestemt at helseministeren mottar utvalgets utredening den 26. september.

Det har vært lenge å vente. Det skal ikke gjøre noe, så lenge vi venter på noe godt.

Det vet vi mer om etter 26. september. Det vi skal vente på da, er hva politikerne vil gjøre med det de får anbefalt av utvalget.

Det vi også venter på er å få intervjue ­lederen av Tannhelseutvalget, Evy-Anni Evensen. Har du noen spørsmål til utvalgs­lederen, om arbeidsprosessen? Du kan ­gjerne formidle det til meg, så kan jeg eventuelt formidle det videre. Det vil jeg få anledning til etter at NOUen er overlevert, og akkurat tidsnok til å få intervjuet med i neste utgave av Tidende, nr. 10, som kommer i oktober.

I mellomtiden gjør vi det vi kan, og det vi pleier. Også her i Tidende.

I denne utgaven kommer blant mye annet del to av denne høstens temahefter om ­adhesiver. Et dansk-norsk samarbeid, som vi er glade for å kunne presentere resultatet av.

Samarbeid mellom land er av det gode, ­enten det er på nordisk eller mer internasjonalt nivå. Nå i september er det igjen tid for forhandlinger i World Dental Parliament (WDP), når FDIs øverste organ møtes i ­Istanbul. Generalforsamlingen finner sted i tilknytning til den årlige FDI-kongressen, World Dental Congress.

Alle NTF-medlemmer er kollektivt medlemmer av FDI World Dental Federation. NTF representerer Norge med to delegater til World Dental Parliament og fremmer saker Norge er opptatt av.

Tidende kommer med reportasje fra World Dental Parliament i oktoberutgaven. Det er ikke så lenge til. Og mens vi venter er det nok å gjøre, skulle en tro.