Usikre på videre finansiering av sykehusodontologi

Prosjektet sykehusodontologi startet ved blant andre Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo i 2012, og etter hvert ved i alt fem sykehus i landet. I 2022 ble prosjektet vedtatt å være en fast ordning.

Ellen BeateDyvi 

Da forslag til statsbudsjett for 2025 ble lagt frem var imidlertid pengene til virksomheten borte. Prosjektmidlene er ikke blitt erstattet med annen identifiserbar finansiering.

Hva er sykehusodontologi?

Sykehusodontologi kom som et forsøk og en oppfølging av Stortingets behandling av St.meld. nr. 35 (2006-2007), der det fremgikk at tilbudet av orale helsetjenester for pasienter i sykehus er mangelfullt, og at regjeringen ville iverksette en forsøksordning med orale helsetjenester i sykehus. Fem sykehus er etter hvert blitt omfattet: Universitetssykehuset Nord-Norge, St. Olavs hospital, Haukeland universitetssykehus, Oslo universitetssykehus Rikshospitalet og Lovisenberg Diakonale Sykehus. I Tannhelseutvalgets NOU som ble lagt frem høsten 2024 heter det: Omgjøringen av forsøksordningen til en permanent ordning fra og med 2022 gir større forutsigbarhet for deltakende sykehus og et bedre tilbud til pasientene.

Nå er det alt annet enn forutsigbart for pasienter og ansatte ved de fem sykehusene.

Pasientene trenger tilbudet

Hilde Nordgarden er avdelingsleder ved TAKO-senteret ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo og ansvarlig for sykehusodontologi som mangler finansiering over statsbudsjettet for 2025. Situasjonen er lik ved fire andre sykehus i Norge.

Foto: Brynhild Foshaug.

Ved Lovisenberg Diakonale Sykehus er det TAKO-senteret som driver klinikken for sykehusodontologi. TAKO-senteret er kanskje mest kjent som nasjonal kompetansetjeneste for oral helse ved sjeldne diagnoser. Nesten vel så etablert er sykehustannklinikken, som behandler pasienter med samtidig psykisk diagnose og rusproblemer. Den tredje virksomheten, sykehusodontologi, er også godt etablert, og gikk over fra å være prosjekt til å bli fast ordning etter ti års drift, som følge av et vedtak i 2022. I 2023 og 2024 var imidlertid virksomheten fortsatt finansiert som et prosjekt, med øremerkede midler over statsbudsjettet. For 2025 er prosjektmidlene borte, og ikke erstattet av annen finansiering. Det skaper bekymring blant de ansatte ved TAKO-senteret.

At prosjektmidlene forsvinner når virksomheten er blitt en fast ordning er ikke å undre seg over. Det som er rart, for ikke å si urovekkende, er at det ikke er kommet en ny budsjettpost til å finansiere sykehusodontologien ved Lovisenberg Diakonale sykehus, som vi gjentar er vedtatt å bli en fast ordning.

– Hvorfor er ordningen så viktig at det er vedtatt at den fortsetter?

Anna Yttervolll Hermansen er tannpleier ved TAKO-senteret ved Lovisenberg Diakonale Sykehus og bekymret for den fremtidige finansieringen av sykehusodontologi.

Foto: Brynhild Foshaug

– Det er fordi pasientene trenger dette tilbudet, og fordi det er viktig i den store sammenhengen. Dette er et tilbud til de somatiske pasientene ved sykehuset, som trenger tannbehandling i sykehuset på grunn av annen alvorlig sykdom og det er utrygt eller vanskelig å benytte annen tannlege.. Det er mange, både eldre og yngre pasienter, som har store behov for odontologisk behandling mens de er under behandling i sykehsuet.t. Ofte dreier det seg om helt nødvendig karies- og annen infeksjonsbehandling som forberedelse til operasjon eller medisinsk behandling. At de får denne behandlingen ved sykehuset er ikke bare tidsbesparende. Det spares også mye, både av ressurser for sykehuset og av påkjenninger for pasientene, ved at vi gjennomfører odontologiske undersøkelse før operasjon her på stedet, og på den måten unngår komplikasjoner, fordi infeksjoner ikke var oppdaget før operasjon, sier avdelingsleder Hilde Nordgarden og Anna Yttervoll Hermansen, som er tannpleier ved TAKO-senteret.

– Hva gjør dere nå når midlene er borte?

– Vi klarer å holde det gående en stund, og håper det kommer midler til å opprettholde de tre tannlegestillingene, når revidert statsbudsjett kommer til våren.

Bekymring ved alle de fem sykehusene

– Hvordan er situasjonen ved de andre sykehusene som har hatt tilsvarende forsøksordning med sykehus­odontologi?

– Bortfall av midler rammer de andre sykehusene som er med i ordningen også, og vi vet at det har vekket bekymring også hos dem, sier avdelingsleder ved TAKO-senteret, Hilde Nordgarden.

Sigbjørn Løes som er ansvarlig for sykehusodontologi ved Haukeland universitetssyehus i Bergen bekrefter at situasjonen er den samme ved alle de fem sykehusene som er med i ordningen.

Ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) sier spesialtannlege og enhetsleder Øyvind Skjeldal:

– Ved UNN er det naturlig nok noe bekymring knyttet til dette, da sykehuset fra tidligere står i en vanskelig økonomisk situasjon. Samtidig er det stor enighet om at behovet for tannhelsetjenester er til stede, og det jobbes nå opp mot både Helse Nord og Helsedirektoratet for å avklare situasjonen.