Stort engasjement på storforum
28.–29. november var tillitsvalgte i NTFs student-, lokal- og spesialistforeninger, råd, utvalg og komitéer samlet til et storforum på Clarion Hotel The Hub. Arrangementet samlet Forum for tillitsvalgte, Lønnspolitisk forum og Næringspolitisk forum til én felles samling. De tillitsvalgte fikk nyttig informasjon om den fremlagte NOUen, og diskuterte universelle rettigheter, forankring av offentlige tannhelsetjenester, rammer og reguleringer for privat sektor, og hvordan eventuelle endringer av tannhelsetjenesten bør gjennomføres.
kommunikasjonsansvarlig, NTF
For å berede grunnen for en god diskusjon var to eksterne forelesere invitert til å åpne samlingen. Den første av disse var Jon Magnussen, professor i helseøkonomi ved NTNU. Han har forsket på organisering og finansiering av helsetjenester, samt produktivitet og effektivitet i helsesektoren. Han åpnet dag én med en gjennomgang av foretaksmodellen, organisering i spesialisthelsetjenesten og avtalespesialistavtalen. Foredraget ga en gjennomgang av hvordan den øvrige helsetjenesten ser ut i dag, og hvordan den er finansiert og organisert. Han snakket om ulike samarbeidsavtaler og hvilken rolle private aktører spiller i helsetjenesten, samt hvilke prioriteringer og politiske vedtak som legger føringer for bevilgninger, faglig autonomi og klinisk praksis.
Den andre eksterne foredragsholderen var Kåre Hagen, leder av senter for velferds- og arbeidslivsforskning ved OsloMet. Hagen ledet det såkalte Velferdstjenesteutvalget i 2020, og startet fredagen med sitt foredrag om et bærekraftig velferdssamfunn, med søkelys på hvordan man kan øke offentlig ansvar, og likevel benytte seg av private kommersielle aktører. Han gikk gjennom både NOUen fra utvalget han selv ledet om private aktører i velferdsstaten, og «lillesøster-NOUen» om kommersielle og ideelle aktørers rolle i fellesskapets velferdstjenester. Velferdstjenesteutvalget leverte i sin rapport en analyse av private aktørers økonomi, lønnsomhet og pengestrømmer, inkludert problemstillinger rundt skattetilpasning og overskuddsbruk. Utvalgets konklusjon var at penger som bevilges til velferdsformål i all hovedsak brukes slik de er tenkt, og at skattepenger som settes inn i privat velferd effektivt blir til velferd. Rapporten ble møtt med stor motstand, og resulterte i«avkommersialiseringsutvalget», som i 2024 leverte sin NOU hvor de fremmet ti konkrete tiltak til utfasing og strengere regulering av kommersielle aktører i skattefinansierte tjenester.
Totalt utgjør de to NOUene over 1 000 sider med utredning, og Hagens foredrag ga interessante synspunkter på de prinsipielle uenighetene rundt bruk av private aktører i velferd, hvordan tilbudssiden bør organiseres og reguleres, og hvordan det offentlige skal få mest mulig helse for pengene.
Den siste fellessekvensen før lunsj ble benyttet til informasjon fra hovedstyret og sekretariatet, hvor Tannhelseutvalgets NOU var hovedtema. Deltakerne ble utfordret til en rekke refleksjoner rundt hva en universell rett på nødvendig tannbehandling vil bety, og hvordan«nødvendig tannbehandling» skal defineres. Mange representanter tok ordet og det ble gode diskusjoner.
Siste del av fredagen ble forsamlingen delt. Lønnspolitisk og Næringspolitisk forum diskuterte videre de punktene som er mest aktuelle for henholdsvis offentlig og privat sektor, og kom med innspill til henholdsvis Sentralt forhandlingsutvalg (SF) og Sentralt næringsutvalg (SNU), som er høringsinstanser og skal levere egne interne høringsinnspill.
Lønnspolitisk forum samlet til sammen 22 hovedtillitsvalgte fra ulike tariffbundne virksomheter (DOT, universitetene, Forsvaret og andre offentlige virksomheter). Deltagerne var i all hovedsak positive til at tannhelsetjenesten nå endelig ser ut til å bli likestilt med andre helsetjenester.
Også Næringspolitisk forum fortsatte diskusjonene med utgangspunkt i NTFs høringsbrev. De 21 deltakerne var privatpraktiserende styremedlem som representerte lokalforeningene. Sentralt næringsutvalg satte pris på tilbakemeldinger fra deltakerne. Det videre arbeidet med høringen om NOUen ble skissert, og deltakerne ble oppfordret til å bidra både med høringssvar fra egen lokalforening, og om å komme med innspill dirkete til SNU eller arbeidsgruppen i sekretariatet.
De gjenværende deltakerne i Forum for tillitsvalgte utvekslet meninger om hvordan NTFs lokal- og spesialistforeninger skal bidra i prosessen, og løpet videre for NTFs høringsarbeid. Det er gjennomført digitale møter for alle lokal- og spesialistforeningene, og de fleste foreningene har involvert medlemmene for ytterligere innspill til utformingen av sine høringssvar. Den interne høringsfristen var 20. desember. Sekretariatet vil bruke nyåret på å gå gjennom høringsinnspillene og avgjøre videre behandling. Høringsfristen til departementet er 15. mars 2025.