Tilbakeblikk

1925

Første fastboende tannlege i Hønefoss

«A.E. Petersen, en av vore gode og høit aktede kolleger, avgik ved døden onsdag 4. februar 1925. Forholdene var smaa i den lille by Hønefoss, da Petersen i 1889 nedsatte sig der som den første fastboende tandlæge. …

De første virkelige tandlæger i Hønefoss var imidlertid kun tilreisende som blot praktiserte en kortere tid, og det næsten altid om sommeren. Den første av disse, frk. S. Selvig, praktiserte i Hønefoss somrene 1881 og 1882. Efter sigende har ogsaa hendes bror praktisert der sommeren 1880 like efter sin eksamen.

Saa tok da Petersen fat. …

Av naturen yderst konservativ var han lite aapen for den nye tids ideer og metoder, men han var en samvittighetsfuld og god folkets tandlæge.»

Fra personaliaspalten i Tidende nr. 3, februar 1925

1975

«Tannterapeuter?

I august 1974 sendte Kirke- og undervisningsdepartementet et brev til Universitetet i Tromsø. Her blir det gitt klarsignal for en utdannelse av 20 tannpleiere pr. år fra 1976 med en gradvis utvidelse til 40 pr. år, hvorav 20 får betegnelsen tannterapeuter. Fra 1980 ønsker man også å utdanne 40 tannleger pr. år i Tromsø. Bakgrunnen for omtalte brev er en uttalelse fra Sosialdepartementet datert 10.7.74, hvor det blir gitt uttrykk for at tannleger i de neste årtier i en viss utstrekning gradvis bør erstattes av tannterapeuter, tannpleiere o.l. med assistanse av kortvarig spesialutdannet personell.

De oppgaver tannterapeutene er tiltenkt, er ikke definert i noen av de refererte skriv, men en må anta at det her dreier seg om et kompetanseområde innenfor rammen som beskrives av Fagutvalget for odontologi ved Universitetet i Tromsø. Oppfatningene av arbeidsområdet varierer fra det tannpleiere har i dag med tillegg av fylling av ferdig preparerte kaviteter til bl.a. lokalbedøvelse, enkle ekstraksjoner og preparering av kaviteter.»

Fra Tidende nr. 2, februar 1975

2015

«Glad for 72

Regjeringen la før årsskiftet frem en lovproposisjon der øvre aldergrense i arbeidslivet heves fra dagens 70 år til 72 år. På sikt er målet at grensen skal settes til 75 år. Den bedriftsinterne aldersgrensen heves fra dagens 67 år til 70 år.

– Jeg er svært glad for at vi har fått gjennomslag i denne viktige saken. Alder i seg selv bør ikke være oppsigelsesgrunn i arbeidslivet. En stor honnør til regjeringen for at de nå vil endre arbeidsmiljøloven, sier Knut Aarbakke, leder i Akademikerne.

Akademikerne mener at det prinsipielt ikke bør være noen øvre aldergrense i arbeidslivet overhodet, men ser på lovforslaget om å heve grensen til 72 år som en god start. Aarbakke er enda mer fornøyd med at regjeringens intensjon er å heve grensen til 75 år etter en nærmere dialog med partene i arbeidslivet.»

Tidende nr. 2, februar 2015