Røyking forårsaker fortsatt mest kreft

Noen få risikofaktorer står bak mange av krefttilfellene i Norge. Røyking er fortsatt den viktigste enkeltfaktoren, men stadig flere får kreft som følge av for mye UV-eksponering eller overvekt.

Kreftregisteret ved FHI har publisert en studie som viser at over en tredjedel av de årlige krefttilfellene i Norge kan tilskrives 12 påvirkbare faktorer.

Tobakksrøyking, solbrenthet og bruk av solarium, og overvekt og fedme, er risikofaktorene som i særlig stor grad forårsaker kreft.

Mangel på fysisk aktivitet, kosthold, ikke minst rødt og prosessert kjøtt, alkohol og HPV bidrar også i betydelig grad til kreftforekomsten her til lands.

Reduksjon eller bortfall av eksponering for disse faktorene gir stor mulighet for å redusere kreftrisikoen og antall krefttilfeller i Norge, konkluderer forskerne.

– Selv om kreftrisikoen slutter å stige etter røykeslutt, bidrar tidligere røyking til forhøyet risiko lenge etterpå. Heldigvis er røyking nå mye mindre vanlig enn tidligere, sier seniorforsker ved Kreftregisteret Paula Berstad.

Den siste tiden har imidlertid forskere og fagfolk slått alarm fordi de ser signaler i statistikkene på at røyking igjen er i ferd med å bli mer vanlig blant unge i Norge (Kreftregisteret.no).

Og selv om mange stumpet røyken for lenge siden, fant forskerne at tobakk­srøyking og en lang og tung røykehistorikk i deler av befolkningen fortsatt står for 20 prosent av alle tilfeller hos menn, og 13 prosent hos kvinner.

Lungekreft er kreftformen som i aller størst grad er knyttet til røyking, og der kan om lag 80 prosent av alle tilfellene tilskrives røyking. Men også andre kreftformer enn lungekreft påvirkes av røyk, for eksempel blærekreft, livmorhalskreft og kreft i munn og svelg.

UV-stråling og overvekt står bak stadig flere krefttilfeller. Solbrenthet og bruk av solarium forårsaket nest flest tilfeller som kan forebygges, 13 prosent av hudkrefttilfellene hos menn og 10 prosent hos kvinner.

Den tredje viktigste faktoren er overvekt og fedme. Overvekt og fedme står for 4,5 prosent av krefttilfeller relatert til påvirkbare faktorer. Overvekt spiller også inn for mange ulike typer kreft, og påvirker risikoen for hele 12 ulike krefttyper.

– Circa halvparten av den voksne norske befolkningen er overvektige eller har fedme. Den sammenhengen vi finner mellom kreft og overvekt og fedme tilsvarer det som er påvist fra lignende studier i andre land, sier Berstad.

Hud-, lunge-, tykktarms- og brystkreft er de kreftformene som i størst grad kan forebygges.