Svar avgitt

Ellen BeateDyvi 

Sjefredaktør

Foto: Kristin Aafløy Opdan.

Prosessen eller etterarbeidet etter Tann­helse­utvalgets rapport, som ble avgitt i september 2024 går nå over i en ny fase.

Regjeringen har bedt hele Norge om svar, og mange har svart. Høringsrunden ble avsluttet 15. mars. Det er kommet 161 høringssvar til Tannhelseutvalgets NOU2024:18 En universell tannhelsetjeneste. De som har svart er kommuner, fylkeskommuner, profesjonsforeninger, interesseorganisasjoner, direktorater og departementer – med flere. Svarene går i ulike retninger, avhengig av interessene til de som har svart. Det er det høringsrunden er til for, at alle som mener noe skal få sagt sitt. Alle høringssvarene finner du på nettstedet regjeringen.no. Blant disse er selvsagt også NTFs høringssvar, som er nærmere omtalt av NTF på foreningens blå sider i denne utgaven av Tidende.

NTF har også nylig bedt om svar, gjennom Kantar Helsepolitisk barometer, som avdekker befolkningens holdninger i helsepolitiske spørsmål, og som ble presentert 27. mars. Et representativt utvalg av befolkningen over 18 år, det vil si ca. 2 000 personer, er blitt spurt. De utvalgte, som representerer befolkningen, svarer blant annet at de i løpet av det siste året har vært i en situasjon der de selv, eller noen de er pårørende til, ikke har hatt råd til nødvendig tannlegebehandling. Hva som er nødvendig tannbehandling er et sentralt spørsmål for tiden, og her har de spurte definert dette selv.

Ni av ti mener videre at alle bør få dekket utgiftene til det de mener er nødvendig tannbehandling. Dette er uavhengig av alder, kjønn og andre demografiske variabler, samt hvilket politisk parti de sier de vil stemme på ved neste stortingsvalg.

Folk er også villige til å betale. En tredjedel er villig til å betale mer for helsetjenester, og syv av ti, inkludert flertallet av de som har frikort, svarer at det vil ha liten økonomisk betydning for dem hvis tannhelsetjenester inkluderes i frikortet for helsetjenester – gitt at egenandelen økes til 5 000 kroner. Det vil si en økning på cirka 1 700 kroner, som faktisk er det en gjennomsnittsnordmann bruker på tannhelse på årsbasis i dag.

Les mer om hvilke spørsmål NTF stilte gjennom Helsepolitisk barometer, og hvilke svar de fikk, under Fra NTF i denne utgaven av Tidende.

Tidende ber også, som tidligere nevnt, om svar for tiden. Akkurat nå ringer Norstat til et representativt utvalg av Tidendes yrkesaktive lesere, og stiller en rekke spørsmål som har med tidsskriftet å gjøre. Vi stiller samtidig ett politisk spørsmål, for å bidra til det store bildet. Spørsmålet har med holdningen til en eventuell økt offentlig finansiering av tannhelsetjenester å gjøre, blant dere tannleger.

Vi venter spent på svarene på alle våre spørsmål, og ser særlig frem til å høre hva dere mener om Tidende – og hva vi kan gjøre bedre. Alt om dette i Tidende nr. 5, som kommer i mai.

Når det gjelder videre oppfølging av Tannhelseutvalget, og om det kommer en stortingsmelding i løpet av vårsesjonen? Neppe. Mye vil dermed trolig avhenge av hva som skjer ved høstens stortingsvalg.